Sladoledne lučke! ♡ Popolnoma odlične, popolnoma veganske, popolnoma enostavne. Pa še luštkane za pogledat. Za pripravo lahko uporabiš katero koli jagodičevje, odlične pa so tudi z višnjami ali češnjami.
Sladoled, ki osveži je najboljši sladoled. Sploh poleti. Saj veš, kaj mislim, kajne? Obstajajo namreč sladoledi, ki ne osvežijo, saj si po njem le žejen. Govorim o raznih sladoledih z nutello, piškotki, oreščki … Seveda nimam nič proti takim sladoledom – arašidovo kremo v Cacau naravnost obožujem, a v največji vročini potrebujemo resnično osvežilne sladolede. Takšne, ki osvežijo IN so tudi odlični. In te lučke so.
Za pripravo teh lučk potrebuješ le 4 sestavine (ja, štiri!), pripravljene pa so v manj kot desetih minutah. Če ni to enostavno super!
Te lučke sem pripravila že iz borovnic in višenj in kar ne morem se odločiti, katere so boljše! Pri obeh sem uporabila zamrznjeno sadje, saj je svežega kar malo škoda. No, seveda pa jih lahko pripraviš tudi iz svežega, izbira je tvoja. Če mandljevega mleka nimaš, uporabi mleko, ki ga imaš na razpolago.
Ko se naveličaš teh lučk – kot, da je to mogoče! – , pa pripravi še domače lučke iz jogurta. Tudi te so odlične!
Za pripravo potrebuješ modelčke za lučke in te sestavine.
Najprej pripravi sadno omako. Nato skupaj zmešaj mleko. V mleko daj sadje, natakni držala in hop v zamrzovalnik.
Ko si lučke zaželiš, modelček postavi pod vročo vodo – naj voda teče le po modelčku, ne v lučko – in lučka bo spolzela ven. Mmm, kakšna osvežitev!
PrintOsvežilne borovničevo-kokosove lučke
- Total Time: 3 ure in 10 minut
- Yield: za 5 majhnih lučk 1x
Description
Sladoledne lučke! ♡ Popolnoma odlične, popolnoma veganske, popolnoma enostavne. Pa še luštkane za pogledat. Za pripravo lahko uporabiš katero koli jagodičevje, odlične pa so tudi z višnjami ali češnjami.
Ingredients
100 g svežih ali zamrznjenih borovnic
2 žlici javorjevega sirupa
80 g kokosovega mleka
70 g (mandljevega) mleka
Instructions
- Sadje: Sadje in žlico javorjevega sirupa daj v kozico in segrevaj, da se sadje zmehča in da spusti nekaj tekočine. Če je sadje sveže, po potrebi dodaj žlico vode. Kuhljaj ga toliko časa, da se tekočina malo pokuha in malenkost zgosti. Zmehčano sadje odstavi z ognja in pusti, da se malenkost ohladi.
- Mleko: Kokosovo in mandljevo mleko zmešaj z žlico javorjevega sirupa.
- Lučke: V modelčke za lučke daj najprej mleko, nato pa še sadje s tekočino. Sadje bo v mleko potonilo, lahko pa še vseeno malo premešaš, da se sadje in mleko porazdelita. Lučke postavi v zamrzovalnik za vsaj 3 ure. Ko si lučke zaželiš, jo za 30 sekund postavi pod vročo vodo, ji odstrani modelček in uživaj.
Notes
Za pripravo lahko uporabiš katero koli jagodičevje, odlične pa so tudi z višnjami ali češnjami.
Če mandljevega mleka nimaš, uporabi mleko, ki ga imaš na razpolago.
Lučka bo šla enostavno ven iz modelčka, če jo za nekaj sekund postaviš pod vročo vodo. A pazi, da voda teče le po modelčku, ne v lučko.
Po želji lahko v lučke dodaš še sesekljane dišavnice – meta ali melisa sta odlični izbiri.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 3 ure za zamrzovanje
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2016, v avgustu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: