Mini panakotine pite z borovnicami

1 comment

Predstavljam eno najbolj enostavnih, presenetljivih in navdušujočih poletnih sladic. Popolna je za sladkanje v vročih dneh in takrat, ko si zaželiš nekaj razkošnega, nimaš pa veliko časa za pripravo. Ta sladica je pripravljena v slabih desetih minutah (in dodatno nekaj časa za hlajenje) in res navduši. Privošči si jo!

Obožujem dobre in čisto nič komplicirane sladice. Ki vseeno navdušijo in zadovoljijo tisto sladko potrebo čisto v vseh nas. Te čudovite male pite pripravi ob naslednjem praznovanju ali pa kar tako, na čisto navaden dan, ko se želiš malo pocrkljati. Ali pa želiš pocrkljati koga drugega. ♡

Ne le, da so te male pite fantastične, še navdušijo, pa čeprav v pripravo ne vložiš čisto nič posebne energije. Male pite iz krhkega testa kupi v kateri koli večji trgovini, lahko pa jih pripraviš kar doma. Seveda pa lahko na enak način pripraviš tudi pito normalne velikosti. Nato pripravi sadno osnovo, ki jo pripravi s katerim koli sadjem, lahko pa uporabiš tudi tebi ljubo marmelado. Za glavno zvezdo pa nato pripravi maso za panakoto, ki se bo na sadni osnovi prav lepo strdila in poskrbela za res enostavno in osvežilno mini pito. Jaz za pripravo uporabim popolnoma vegansko želirno sredstvo agartino od Kotányi Slovenija, ki jo le stresem v rahlo zavrelo sladko smetano in ob nenehnem mešanju kuham dve minuti. In to je to! Čisto nič namakanje lističev in precejanja in drugega kompliciranja. Agartina za pripravo panakote zmaga!

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo, pa predlagam, da si pogledaš še nekaj drugih mojih enostavnih poletnih sladic:

Še več sladic pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo teh čudovitih malih pit potrebuješ malo sestavin. Za pripravo potrebuješ:

 • mini pite iz krhkega testa – te kupi v kateri koli večji trgovini, jih pripravi doma ali pa naredi pito prave velikosti (tudi te osnove iz krhkega testa lahko kupiš ali pripraviš doma)
 • sladko smetano – potrebuješ jo za pripravo panakota mase
 • borovnice – te so lahko zamrznjene (za nadev uporabi zamrznjene) in/ali sveže za okras; uporabiš pa lahko tudi katero koli drugo sadje (jagode, maline, breskve, marelice …) ali marmelado
 • sladkor – za sladkanje sadnega nadeva in za panakoto potrebuješ nekaj sladkobe – uporabi mleti sladkor ali pa javorjev sirup, lahko pa tudi agavin sirup
 • agartino – popolnoma vegansko želirno sredstvo v prahu Kotányi Slovenija, pripravljeno iz alg, ki panakoto strdi
 • vanilijevo pasto/aromo/strok/sladkor za obogatitev okusa in čudovito aromo
 • gustin – če želiš, lahko sadni nadev na hitro zgostiš z malo gustina, če ga pa nimaš, pa sadje le malo dlje kuhaj, da se tekočina, ki jo sadje izpusti, ukuha;
 • limono – z limonino lupinico osvežiš tako sadni nadev kot celotno panakoto na koncu, ki obenem še dodatno polepša izgled pite
 • meto – to potrebuješ za okras na koncu

Najprej pripravi sadno osnovo. Uporabi sveže ali zamrznjeno sadje, ga osveži z limonino lupinico, posladkaj s sladkorjem in po želji zgosti z gustinom. Dobiš kremasto in nadvse slastno domačo marmelado, ki jo nadevaj v mini pite. Medtem, ko pripravljaš maso za panakoto, pite postavi v hladilnik, da se marmeladna osnova ohladi.

Nato pripravi maso za panakoto. Sladko smetano posladkaj s sladkorjem, odišavi z vanilijevo pasto in nato v rahlo zavrelo stresi agartino. Dobro premešaj in kuhaj dve minuti. In to je to!

Maso za panakoto razporedi v pite in vsaj za dve uri postavi v hladilnik.

Ko se panakota strdi, posamezne pite okrasi z borovnicami in meto ter osveži z naribano limonovo lupinico. Verjemi, z limonino (ali limetino) lupinico bo sladica popolna, saj bo čudovito oživela!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mini panakota pite z borovnicami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut (+ 2 uri za ohlajanje)
 • Yield: za 18 mini pit ali 1 normalne velikosti 1x

Description

Predstavljam eno najbolj enostavnih, presenetljivih in navdušujočih poletnih sladic. Popolna je za sladkanje v vročih dneh in takrat, ko si zaželiš nekaj razkošnega, nimaš pa veliko časa za pripravo. Ta sladica je pripravljena v slabih desetih minutah (in dodatno nekaj časa za hlajenje) in res navduši. Privošči si jo!


Ingredients

Scale

Sestavine za sadno osnovo:

 • 200 g (zamrznjenih) borovnic
 • 4 žlice mletega sladkorja oz. po okusu
 • 1 žlica naribane limonine lupinice
 • 1 žlička gustina (neobvezno, a hitreje strdi sadje v marmelado)

Sestavine za panakotino maso:

Ostale sestavine:

 • 2 paketa mini pit iz krhega testa (18 kosov skupaj) ali 1 velika pita
 • borovnice za okras
 • limonina lupinica za osvežitev in okras

Instructions

 1. Sadna osnova: V kozico stresi borovnice, dodaj sladkor, limonino lupinico in gustin in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da se tekočina ukuha in da dobiš kremno sadno marmelado.
 2. Nadevanje #1: Mini pite iz krhkega testa postavi na pladenj ali krožnik (da jih bo lažje prenesti v hladilnik) ter vsako napolni s po dvema žličkama sadnega nadeva. Pladenj s pitami položi v hladilnik za nekaj minut, da se marmelada ohladi. Vmes pripravi panakotino maso.
 3. Panakotina masa: V drugo kozico zlij sladko smetano, dodaj sladkor, vanilijevo pasto in dobro premešaj in segrevaj, da skoraj začne vreti. Nato v sladko smetano stresi agartino in dobro premešaj, nato pa ob nenehnem mešanju kuhaj še dve minuti.
 4. Nadevanje #2: V pite z marmelado z žlico prenesi panakotino maso – približno 3 žlice na pito. Pladenj s pitami nato prenesi v hladilnik za vsaj 2 uri.
 5. Okraševanje: Ko se panakota v pitah strdi – ali pa pač pred postrežbo – pite okrasi s svežimi borovnicami, meto in naribano limonino lupinico. Pozor, limonova lupinica je obvezna, ker sladico poživi. Uživaj!

Notes

Za sadno osnovo uporabi kar zamrznjene borovnice, za okras pa sveže. Lahko pa uporabiš tudi drugo jagodičevje.

Namesto limone lahko uporabiš tudi limeto.

Sladica v hladilniku počaka nekaj dni. Najboljša je naslednji dan po pripravi!

 • Prep Time: 8 minut (+ 2 uri za ohlajanje)
 • Cook Time: 2 minuti

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.