Description
Ta toskanska italijanska klasika je idealna za pripravo ob koncu poletja, ko je na voljo veliko poletnih pridelkov, dnevi pa postajajo krajši in hladnejši. Če pa uporabiš pelate iz konzerve, jo lahko pripraviš tudi sredi zime. Sestavin je izredno malo, okus pa je fenomenalen – včasih je manj res več!
Ingredients
2 pesti natrganega kruha
4 stroki česna
1 šopek sveže bazilike
2 žlici (olivnega) olja
sol, poper po okusu
1/2 žličke sušene bazilike (neobvezno)
2 pesti nakockanega paradižnika oz. približno 400 g (ali 1 konzerva paradižnikov iz konzerve)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
1 velik ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
parmezan (neobvezno)
Instructions
- Sestavine: Česen olupi in sesekljaj, paradižnik pa nareži na kocke (če želiš, paradižnik lahko olupiš – paradižnik za par minut potopi v vrelo vodo in olupi). Kruh natrgaj na koščke.
- Juha: V kozici segrej 2 žlici olivnega olja in na segretem počasi zmehčaj česen. Dodaj še polovico bazilike in po želji še čilijeve kosmiče. Česen kuhaj le minuto, ne sme se obarvati, ker sicer zagreni. Na zmehčan česen stresi paradižnik, posoli in popopraj in kuhaj nekaj minut, da paradižnik spusti nekaj vode in da se že malo zmehča. Dodaj sol in poper ter po želji še malo sušene bazilike, nato pa prilij jušno osnovo in kuhaj 10 minut. Juhi dodaj kruh, premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se okusi prepojijo, kruh pa napije tekočine. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj. Če kruh slučajno popije preveč tekočine, te še malo dodaj.
Pozor: Če želiš, lahko paradižnike in kruh kuhaš dlje, da se kruh še bolj raztopi in dobiš bolj pocasto juho, lahko pa kuhaš manj, da so v juhi še koščki paradižnika in koščki kruha. - Serviranje: Postreženo juho okrasi z baziliko in pokapaj z olivnim oljem. Juho še popopraj in po želji obogati z nekaj sveže naribanega parmezana. Uživaj!
Notes
Uporabi kateri koli kruh. Najboljše ostanke, ki so že malo suhi. Če uporabiš čisto svežega, naj bo čim več skorje.
Uporabi svež paradižnik ali paradižnik iz konzerve – najbolje pelate. Svež paradižnik naj bo čim bolj sladek. Če je manj sladek in ne čisto zrel, raje uporabi kar tistega iz konzerve!
Juha je najboljše sveža, lahko pa jo tudi pogreješ, ampak pozor – kruh bo ščasoma popil vso tekočino.
Sušena bazilika, čilijevi kosmiči in parmezan so vsi neobvezni.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20 minut