Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kdor pravi, da so solate le za poletje, se še kako moti! Ta pisana, hranljiva in slastna solata dokazuje nasprotno. S sestavinami, ki so tudi pozimi enostavno na voljo, lahko pripraviš čudovito solato, ki ni le dobra, ampak tudi zdrava.


Ingredients

Scale

2 pesti motovilca
1 pest radiča
½ glavice brokolija
4 kosi v olje vloženega posušenega paradižnika
1 žemlja
sir
olje
limona in pomaranča
2 jajci
(polnozrnata) gorčica
balzamični kis
sol, poper


Instructions

  1. Preliv: Iz 6 žlic olja, soka pol limone, žlice balzamičnega kisa in soli ter olja pripravi preliv.
  2. Priprava sestavin: Na olju popeci na kocke narezano žemljo, malo še posoli in popopraj. Na olju popeci tudi brokolijeve cvetke ter jih mali posoli in popopraj. Paradižnike nareži na rezinice, pomarančo pa olupi in nareži na kolute. Jajci trdo (ali mehkejše) skuhaj.
  3. Solata: V skledi za solato z malo preliva prelij motovilec, radič, popečen brokoli in paradižnik.
  4. Serviraj: Solato serviraj, okrasi s kruhovimi kockami, jajcem, pomarančo in sirom ter pokapaj že z nekaj preliva. Takoj postrezi.

Notes

Preliv lahko pripraviš tudi vnaprej in po želji tudi brez balzamičnega kisa.

Kruhove kocke in jajce so lahko ob serviranju tudi topli, zato ta solata tekne tudi v hladnejših dneh.

Jajci skuhaj v rahlo okisani (z nekaj kapljicami limoninega soka ali kisom), da se lažje olupijo.

Pomarančo lahko previdno olupiš kar z nožem in nato narežeš na kolute.

Namesto brokolija lahko uporabiš tudi cvetačo ali pa čičeriko.

Za kruhove krutone lahko uporabiš kateri koli kruh, tudi že nekaj dni starega.

Solato lahko vzameš tudi s seboj, a predlagam, da preliv hraniš ločeno.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut