Description
Te že na pogled luštne piščančje kroglice so neverjetno sočne in ravno prav začinjene, kopajo pa se v čudovito dišeči in okusov polni nežni omaki, ki je idealna za testenine, riž, pire krompir ali pa jih pojej enostavno kar s kosom kruha, s katerim moraš omako pomazati vse do zadnje kapljice.
Ingredients
Scale
Sestavine za kroglice:
- 500 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium (zmleto)
- 1 jajce (razžvrkljano)
- 50 g drobtin
- 40 g parmezana
- 2 žlici olivnega olja (+ 2 žlici za peko kroglic)
- 1/2 žlički česna v prahu
- 1/2 žličke čebule v prahu
- 1/2 žličke soli (+ 1/2 žličke za omako)
- 1/2 žličke sušenega origana
- 1/2 žličke sušene bazilike
- 1/4 žličke popra
- 4 žlice svežega sesekljanega peteršilja
Sestavine za omako:
- 1 šalotka (sesekljana)
- 2 stroka česna (naribana)
- 80 ml belega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 limona (5-6 rezin)
Ostale sestavine:
- 2 žlici (olivnega olja)
- 1/2 žličke soli
- svež peteršilj
- poper za okras
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 170°C.
- Kroglice: Piščanca zmelji v mikserju. Dodaj vse ostale sestavine za kroglice in mešaj le toliko časa, da se vse sestavine povežejo. Oblikuj v kroglice, velike približno 2 cm v premeru.
- Peka kroglic: V ponvi segrej 1 žlico olivnega olja in na njem popeci kroglice, da dobijo barvo. Peci jih v dveh rundah. Ni treba, da jih v tem času skuhamo čez in čez, ker jih bomo do konca skuhali v pečici. Popečene prenesi na krožnik.
- Omaka: V ponev daj šaloto in sol ter praži, da se šalotka zmehča, nato pa dodaj še česen in mešaj približno 1 minuto. Dolij belo vino in popraskaj po dnu, če se je ob peki na dno kaj prijelo. Kuhaj 2 minuti. Dodaj limone in jušno osnovo ter premešaj. Nato pa v omako stresi še prej popečene kroglice.
- Peka v pečici: Ponev daj v pečico in peci 15 minut, oziroma toliko časa, da imajo kroglice v sredini vsaj 71°C.
- Postrežba: Vzemi iz pečice in potresi s sveže sesekljanim peteršiljem ter postrezi s kruhom, rižem, pire krompirjem ali testeninami.
Notes
Recept je pripraljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 20
- Cook Time: 30