Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančje kroglice v nežni vinski omaki z limono


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Te že na pogled luštne piščančje kroglice so neverjetno sočne in ravno prav začinjene, kopajo pa se v čudovito dišeči in okusov polni nežni omaki, ki je idealna za testenine, riž, pire krompir ali pa jih pojej enostavno kar s kosom kruha, s katerim moraš omako pomazati vse do zadnje kapljice.


Ingredients

Scale

Sestavine za kroglice:

  • 500 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium (zmleto)
  • 1 jajce (razžvrkljano)
  • 50 g drobtin
  • 40 g parmezana
  • 2 žlici olivnega olja (+ 2 žlici za peko kroglic)
  • 1/2 žlički česna v prahu
  • 1/2 žličke čebule v prahu
  • 1/2 žličke soli (+ 1/2 žličke za omako)
  • 1/2 žličke sušenega origana
  • 1/2 žličke sušene bazilike
  • 1/4 žličke popra
  • 4 žlice svežega sesekljanega peteršilja

Sestavine za omako:

  • 1 šalotka (sesekljana)
  • 2 stroka česna (naribana)
  • 80 ml belega vina
  • 2,5 dl piščančje jušne osnove
  • 1 limona (5-6 rezin)

Ostale sestavine:

  • 2 žlici (olivnega olja)
  • 1/2 žličke soli
  • svež peteršilj
  • poper za okras


Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 170°C.
  2. Kroglice: Piščanca zmelji v mikserju. Dodaj vse ostale sestavine za kroglice in mešaj le toliko časa, da se vse sestavine povežejo. Oblikuj v kroglice, velike približno 2 cm v premeru.
  3. Peka kroglic: V ponvi segrej 1 žlico olivnega olja in na njem popeci kroglice, da dobijo barvo. Peci jih v dveh rundah. Ni treba, da jih v tem času skuhamo čez in čez, ker jih bomo do konca skuhali v pečici. Popečene prenesi na krožnik.
  4. Omaka: V ponev daj šaloto in sol ter praži, da se šalotka zmehča, nato pa dodaj še česen in mešaj približno 1 minuto. Dolij belo vino in popraskaj po dnu, če se je ob peki na dno kaj prijelo. Kuhaj 2 minuti. Dodaj limone in jušno osnovo ter premešaj. Nato pa v omako stresi še prej popečene kroglice.
  5. Peka v pečici: Ponev daj v pečico in peci 15 minut, oziroma toliko časa, da imajo kroglice v sredini vsaj 71°C.
  6. Postrežba: Vzemi iz pečice in potresi s sveže sesekljanim peteršiljem ter postrezi s kruhom, rižem, pire krompirjem ali testeninami.

Notes

Recept je pripraljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 20
  • Cook Time: 30