Te že na pogled luštne piščančje kroglice so neverjetno sočne in ravno prav začinjene, kopajo pa se v čudovito dišeči in okusov polni nežni omaki, ki je idealna za testenine, riž, pire krompir ali pa jih pojej enostavno kar s kosom kruha, s katerim moraš omako pomazati vse do zadnje kapljice.
So piščančje kroglice in SO piščančje kroglice. Tiste prave, ki se jih splača pojesti, morajo biti sočne in polne okusov, kajti suhih kroglic z medlim okusom se res ne da jesti. Če se sočne in okusne kroglice kopajo v čudoviti omaki, je pa še dodatni plus. Te kroglice in ta omaka … oh, wow!
Priprava je malenkost daljša od mojih ponavadi hitro pripravljenih receptov, ampak popolnoma enostavna. Kroglice lahko pripraviš tudi vnaprej in v hladilniku hraniš dan ali dva, lahko pa jih pripraviš tudi za zamrzovanje.
Če ti vinska omaka ne ustreza, seveda lahko piščančje kroglice pripraviš tudi s paradižnikovo omako, smetanovo omako ali pa jih uporabi v sendvičih ali solatah. V tem primeru predlagam, da jih pripraviš takole:
- pripravi piščančje kroglice in jih popeci v ponvi, nato pa jih kar pusti v ponvi
- dolij 1,5 decilitra jušne osnove, ponev pokrij in kuhaj 10 minut kar na štedilniku, da se kroglice skuhajo čez in čez
- ko so kroglice skuhane čez in čez, ponev odkrij in pusti, da se tekočina pohuka.
V kroglicah najdeš naslednje sestavine:
- MESO – Uporabi mleto piščančje (lahko tudi puranje) meso. Če mletega piščančjega mesa v trgovini ne najdeš, ga enostavno pripravi doma. Uporabi piščančja stegna brez kosti in kože, jih nareži na manjše koščke in zmelji v multipraktiku. Ne skrbi, če se vse meso ne zmiksa popolnoma – ti ne do konca zmleti koščki kroglice naredijo še bolj sočne. Zmelješ lahko tudi piščančja prsa, ampak se lahko zgodi, da bodo kroglice malenkost manj sočne. Jaz najraje uporabim kar piščančja stegna od Perutnine Ptuj.
- JAJCE IN SIR – Eno razžvrkljano jajce bo kroglice držalo skupaj, sir pa bo kroglice čudovito začinil.
- DROBTINE – Drobtine poskrbijo, da se sestavine držijo skupaj, da popijejo morebitno odvečno tekočino in s tem kroglice obdržijo sočne.
- ZAČIMBE – Da bodo kroglice odličnega okusa, jih moraš primerno začiniti. Potrebuješ česen in čebulo v prahu, origano in baziliko ter za barvo in svežino še svež sesekljan peteršilj. Seveda ne pozabi na sol in poper.
- OLJE – V masi sta še dve žlici olivnega olja, ki kroglice poveže in da še dodatni okus.
V vinski omaki najdeš naslednje sestavine:
- ŠALOTKA IN ČESEN – Vsaka dobra omaka vsebuje aromatike in seveda jih tudi ta omaka. Šalotko sesekljaj, česen pa naribaj.
- VINO – Belo vino je prava izbira, s chardonnay-jem nikoli ne zgrešiš. Če belega vina ne želiš dodajati, ga izpusti in dodaj enako količino jušne osnove.
- JUŠNA OSNOVA – Seveda je najboljša izbira piščančja jušna osnova, lahko pa uporabiš tudi zelenjavno. Kot vedno lahko jušno osnovo pripraviš z jušno kocko in vročo vodo.
- LIMONA – Tisto pravo svežino tej omaki da limona, ki jo narežeš na rezine in vtakneš v omako, da se v pečici lepo zmehča in spusti svoje okuse. Nujno je, da jo pred uporabo dobro umiješ pod vročo vodo in pobriseš ter posušiš s papirnato brisačo. Seveda bi bilo idealno, če uporabiš bio limono, a tudi to pred uporabo umij in obriši.
Priprava te omake ni komplicirana:
- Če nimaš mletega mesa, meso najprej zmiksaj. K mletemu mesu dodaj vse sestavine za pripravo kroglic in jih previdno – le toliko, da se sestavine razporedijo – zmešaj kar s čistimi rokami. Iz mase pripravi kroglice. Z navedenimi sestavinami dobiš približno 25 kroglic.
- Kroglice popeci na nekaj olja. Med to popeko se ne bojo skuhale čez in čez, a brez skrbi, ker se bodo do konca skuhale v pečici.
- V isti ponvi pripravi še omako.
- V omako položi prej popečene kroglice in vse za približno 20 minut postavi v prej ogreto pečico.
- Postrezi z rižem, testeninami, pire krompirjem, kruhom.
Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj odličnih idej za jedi s piščancem:
- Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem
- Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Kislo-pekoča juha s piščancem
- Piščančja rižota z ratatouille (pozno-poletno) zelenjavo
Še več receptov s piščancem najdi pod oznako Piščanec.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej zmelji meso, nato pripravi maso in z njo kroglice.
Kroglice popeci, nato pa pripravi omako, kroglice položi v omako in peci približno 20 minut v prej ogreti pečici.
Pečene vzemi iz pečice, potresi s svežim peteršiljem in uživaj v poslastici!
Čudovite so!

Piščančje kroglice v nežni vinski omaki z limono
- Total Time: 50 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Te že na pogled luštne piščančje kroglice so neverjetno sočne in ravno prav začinjene, kopajo pa se v čudovito dišeči in okusov polni nežni omaki, ki je idealna za testenine, riž, pire krompir ali pa jih pojej enostavno kar s kosom kruha, s katerim moraš omako pomazati vse do zadnje kapljice.
Ingredients
Sestavine za kroglice:
- 500 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium (zmleto)
- 1 jajce (razžvrkljano)
- 50 g drobtin
- 40 g parmezana
- 2 žlici olivnega olja (+ 2 žlici za peko kroglic)
- 1/2 žlički česna v prahu
- 1/2 žličke čebule v prahu
- 1/2 žličke soli (+ 1/2 žličke za omako)
- 1/2 žličke sušenega origana
- 1/2 žličke sušene bazilike
- 1/4 žličke popra
- 4 žlice svežega sesekljanega peteršilja
Sestavine za omako:
- 1 šalotka (sesekljana)
- 2 stroka česna (naribana)
- 80 ml belega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 limona (5-6 rezin)
Ostale sestavine:
- 2 žlici (olivnega olja)
- 1/2 žličke soli
- svež peteršilj
- poper za okras
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 170°C.
- Kroglice: Piščanca zmelji v mikserju. Dodaj vse ostale sestavine za kroglice in mešaj le toliko časa, da se vse sestavine povežejo. Oblikuj v kroglice, velike približno 2 cm v premeru.
- Peka kroglic: V ponvi segrej 1 žlico olivnega olja in na njem popeci kroglice, da dobijo barvo. Peci jih v dveh rundah. Ni treba, da jih v tem času skuhamo čez in čez, ker jih bomo do konca skuhali v pečici. Popečene prenesi na krožnik.
- Omaka: V ponev daj šaloto in sol ter praži, da se šalotka zmehča, nato pa dodaj še česen in mešaj približno 1 minuto. Dolij belo vino in popraskaj po dnu, če se je ob peki na dno kaj prijelo. Kuhaj 2 minuti. Dodaj limone in jušno osnovo ter premešaj. Nato pa v omako stresi še prej popečene kroglice.
- Peka v pečici: Ponev daj v pečico in peci 15 minut, oziroma toliko časa, da imajo kroglice v sredini vsaj 71°C.
- Postrežba: Vzemi iz pečice in potresi s sveže sesekljanim peteršiljem ter postrezi s kruhom, rižem, pire krompirjem ali testeninami.
Notes
Recept je pripraljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 20
- Cook Time: 30