Description
Ta poslastica, polna sočnega piščanca, mehkega sladkega krompirja in čudovito stopljenega sira, ki jo lahko postrežeš z nekaj kremnega avokada in kislo smetano, je božanska jed za čisto vsak dan ali pa jo pripravi, ko dobiš obiske. Jed navduši, zadovolji in nasiti. Pa še tako lepa je za pogledat!
Ingredients
Sestavine za sladki krompir:
- 3 sladki krompirji
- 2 žlici (olivnega) olja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Sestavine za nacufanega piščanca:
- 2 žlici (olivnega) olja
- 2 žlici limetinega soka
- 1 strok naribanega svežega česna
- 1 žlička sušenega česna
- 1 žlička sušene čebula
- 1 žlička origana
- 1 žlička kumina
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1/4 žličke kajenski poper (neobvezno)
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 400 g piščančjih mini filejev Natur Premium Perutnine Ptuj
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1,5 dl jušne osnove (ali vode in kocke)
Ostale sestavine:
- 100 g sira
- 1/2 avokada
- 1 žlička limetinega soka
- 1/4 žličke soli
- peteršilj ali koriander za okras
- svež feferon (neobvezno)
- 2 žlički kisle smetane
Instructions
- Sladki krompir: Če je lupina lepa, sladki krompir le operi in nareži, sicer ga olupi. Nareži ga na ugriz velike kose. Pokapaj z oljem in začini s soljo in poprom, premešaj in prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Peci 20 minut na 190°C in 10 minut na 220°C.
- Meso: V skodelici skupaj zmešaj nariban strok česna, sušen česen, čebulo, origano, kumin, papriko, kajenski poper, sol, poper, 2 žlici limetinega soka, 1 žlico olja in 1 žlico jušne osnove. Dodaj male piščančje fileje in premešaj, da se začimbna mešanica oprime vsega mesa. Na segreto ponev daj 1 žlico olja, nato pa meso popeci na obeh straneh – približno 4 minute na stran. Popečeno meso prenesi na krožnik in razcufaj z dvema vilicama. V isto ponev, ki je nikar ne umivaj, saj ostanki od pečenja dajo lep okus, daj paradižnikov koncentrat in preostalo jušno osnovo in premešaj, da dobiš kremasto omako. Dodaj nacufano meso, premešaj in kuhaj nekaj minut, da se omaka oprime vseh koščkov mesa.
- Sir in dodatki: Sir naribaj. Z avokadom, žličko limetinega sola in 1/4 žličke soli pripravi gvakamole – vse sestavine enostavno le pretlači z vilico. Poskusi in po potrebi dodelaj – če je premalo slano dodaj sol, če je premalo okisano, pa še malo limetinega soka. Če nameravaš uporabiti feferon, ga nareži na koščke.
- Zloženka: Nato pripravi zloženko. Celotno zloženko (z vsemi sestavinami za vse osebe) lahko pripraviš na pekaču ali pa pripravi samostojne porcije, prav tako na pekaču, če nameravaš sir stopiti v pečici ali pa krožniku, če sir nameravaš stopiti v mikrovalovni pečici.
MIKROVALOVNA PEČICA: Če pripravljaš recept za 2 osebi in nameravaš sir stopiti v mikrovalovni pečici, zloženko pripravi na krožniku in sicer takole. Če pripravljaš za dve osebi, zloženko začni z četrtino pečenega sladkega krompirja, nato pa s četrtino mesa ter četrtino naribanega sira. Drugi sloj nadaljuj s četrtino sladkega krompirja, četrtino mesa in četrtino sira. Preostale sestavine so za drugo porcijo. Krožnik nato za približno 2-3 minute postavi v mikrovalovno pečico, da se sir lepo stopi.
PEČICA: Zloženko pripravi tako, kot opisano v delu Mikrovalovna pečica. Pekač pekač za približno 5-10 minut postavi v pečico, ogreto na 190°C. Segrevamo torej le toliko, da se sir lepo stopi. - Okrasi in postrezi: Krožnik/pekač previdno vzemi iz mikrovalovne pečice, okrasi s polovico gvakamoleja, žlico kisle smetane, feferoni in svežim peteršiljem. Takoj postrezi.
Notes
Namesto sladkega krompirja uporabi navaden krompir ali pa kar tortilja čips.
Namesto limete uporabi limono.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 40 minut