Piščančji nachos oz. piščančja zloženka s sladkim krompirjem

0 comments

Ta poslastica, polna sočnega piščanca, mehkega sladkega krompirja in čudovito stopljenega sira, ki jo lahko postrežeš z nekaj kremnega avokada in kislo smetano, je božanska jed za čisto vsak dan ali pa jo pripravi, ko dobiš obiske. Jed navduši, zadovolji in nasiti. Pa še tako lepa je za pogledat!

Osnovna ideja te jedi izhaja iz jedi poimenovane nachos. Glede na Wikipedio: jed izhaja iz teksaško-mehiških krajev. Pripravljena je s tortilja čipsom, prekrita s sirom ali sirovo omako, pa tudi z vrsto drugih prelivov in okraskov, ki pogosto vključujejo meso, zelenjavo in začimbe, kot so salsa, guacamole ali kisla smetana. Jaz sem jo želela narediti ne le bolj zdravo, ampak tudi bolj hranljivo, dostopno in čisto iskreno, bolj dobro. Zato sem namesto tortilija čipsa raje izbrala čudovit pečen sladki krompir.

Ponavadi se ta jed je z rokami, saj tortilija čips predstavlja čudovito orodje za zajemanje ostalih sestavin. Zato je to hrana za zabavo oziroma grickanje ob druženju. S sladkim krompirjem bi bilo to možno le, če bi ga bolj ali manj zažgali, zato je najboljše, če jo jemo z vilicami. Še vseeno pa je ta jed odlična za ob druženju.

Priprava je popolnoma enostavna, lahko pa se priprave posameznih elementov lotiš tudi vnaprej ter jo potem le sestaviš, postaviš v pečico ali mikrovalovko, da se sir stopi, okrasiš z dodatki in postrežeš.

Jed je sestavljena iz teh čudovitih elementov:

  • SLADKI KROMPIR – Sladki krompir narežeš na za ugriz velike kose, da je lažje za jesti. Sladki krompir lahko narežeš na kolute, lahko pa jih narežeš tudi v obliko pomfrija. Sladki krompir pokapaš z nekaj olja, začiniš s soljo in poprom ter spečeš. Tako zelo enostavno! Če slučajno šteješ kalorije, naj ti povem še to, da sladki krompir sodi med zelenjavo. Seveda lahko namesto pečenega sladkega krompirja uporabiš tudi navadni krompirjev pomfri ali pa kar originalni tortilja čips.
  • SOČEN PIŠČANEC – Piščanca začiniš z odličnimi začimbami, popečeš, z vilicama nacufaš in povaljaš v kremni paradižnikovi omaki. Tako dobiš čudovito začinjenega piščanca, ki je prav zapeljivo sočen. Uporabi izkočiščena bedra ali pa belo meso prsi – super priročni so tudi mali piščančji fileji, ki se hitro popečejo. Ti mini fileji od Perutnine Ptuj so čudoviti.
  • SIR – Jed je sestavljena iz dvojne plasti sladkega krompirja in sočnega piščanca, vse pa povezuje čudovito stopljen sir, ki jed naredi lepo razkošno. Uporabi sir, ki se lepo topi – mocarelo, edam ali gaudo.
  • AVOKADO – Avokado zmečkaš z nekaj limetinega soka in soljo, da dobiš žlico kremne razkošnosti. Ker je avokado bogat z zdravimi maščobami, pa je tudi zdrav.
  • OSTALI DODATKI – Če med začimbami, s katerimi začiniš meso, izbereš tudi kajenski poper in s tem narediš jed več ali manj pekočo, žlica kisle smetane nudi lepo osvežitev. Da jed narediš še lepšo, pa jo na koncu lahko okrasiš tudi še z nekaj sesekljanega feferona, svežim peteršiljem (ali koriandrom, če ti ne smrdi, tako kot na žalost meni) in rezinami limete.

Priprava v navadni ali v mikrovalovni pečici

Celotno jed lahko za vse osebe pripraviš na enem pekaču in jo potem serviraš na posamezne porcije, zelo priročno pa je pripraviti to jed tudi na individualnih krožnikih.

  • PEČICA – Če pripravljaš jed za več kot dve osebi, predlagam, da jo v celoti sestaviš na enem pekaču. Vse sestavine razdeli na dva sloja, potresi s sirom in postavi v pečico, da se sir lepo stopi. Jed potem kar na pekaču lepo okrasi, postavi na sredino mize in če si v krogu bližnjih, jej kar s tega pekača ali pa jed razdeli na posamezne porcije oziroma krožnike.
  • MIKROVALOVNA PEČICA – Če pripravljaš to jed le zase in še za eno osebo, potem jed sestavi na posamezna krožnika (pazi, da je primeren za v mikrovalovno pečico), nato pa krožnika enega za drugim položi v mikrovalovno pečico, da se sir stopi. To je hiter in prav enostaven način priprave.

Vseeno je, kje in kako pripraviš to čudovito pisano jed, vem, da ti bo všeč. Res lepo pogreje, zadovolji in nasiti. Tole moraš res nujno poskusiti!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pa pogledava, kako se ta booožanska jed pripravi, pa še nekaj odličnih jedi s piščancem:

Še več mesnih recpetov pa najdi pod oznako Mesne jedi.

Priprava je enostavna, ne preveč zamudna in prav zabavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne sestavine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi in speci sladki krompir.

Nato začini piščančje fileje, jih na hitro speci.

Popečene nacufaj in namoči v kremni paradižnikovi omaki.

Nato zloženko zloži in segrej v pečici ali mikrovalovni pečici, da se sir spoti.

Zadevo naredi božansko z dodatki in okrasi ter postreži in se čudi čudovitim okusom.

TAKO DOBRO!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji nachos oz. piščančja zloženka s sladkim krompirjem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta poslastica, polna sočnega piščanca, mehkega sladkega krompirja in čudovito stopljenega sira, ki jo lahko postrežeš z nekaj kremnega avokada in kislo smetano, je božanska jed za čisto vsak dan ali pa jo pripravi, ko dobiš obiske. Jed navduši, zadovolji in nasiti. Pa še tako lepa je za pogledat!


Ingredients

Scale

Sestavine za sladki krompir:

  • 3 sladki krompirji
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Sestavine za nacufanega piščanca:

  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 strok naribanega svežega česna
  • 1 žlička sušenega česna
  • 1 žlička sušene čebula
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička kumina
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1/4 žličke kajenski poper (neobvezno)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 400 g piščančjih mini filejev Natur Premium Perutnine Ptuj
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1,5 dl jušne osnove (ali vode in kocke)

Ostale sestavine:

  • 100 g sira
  • 1/2 avokada
  • 1 žlička limetinega soka
  • 1/4 žličke soli
  • peteršilj ali koriander za okras
  • svež feferon (neobvezno)
  • 2 žlički kisle smetane

Instructions

  1. Sladki krompir: Če je lupina lepa, sladki krompir le operi in nareži, sicer ga olupi. Nareži ga na ugriz velike kose. Pokapaj z oljem in začini s soljo in poprom, premešaj in prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Peci 20 minut na 190°C in 10 minut na 220°C.
  2. Meso: V skodelici skupaj zmešaj nariban strok česna, sušen česen, čebulo, origano, kumin, papriko, kajenski poper, sol, poper, 2 žlici limetinega soka, 1 žlico olja in 1 žlico jušne osnove. Dodaj male piščančje fileje in premešaj, da se začimbna mešanica oprime vsega mesa. Na segreto ponev daj 1 žlico olja, nato pa meso popeci na obeh straneh – približno 4 minute na stran. Popečeno meso prenesi na krožnik in razcufaj z dvema vilicama. V isto ponev, ki je nikar ne umivaj, saj ostanki od pečenja dajo lep okus, daj paradižnikov koncentrat in preostalo jušno osnovo in premešaj, da dobiš kremasto omako. Dodaj nacufano meso, premešaj in kuhaj nekaj minut, da se omaka oprime vseh koščkov mesa.
  3. Sir in dodatki: Sir naribaj. Z avokadom, žličko limetinega sola in 1/4 žličke soli pripravi gvakamole – vse sestavine enostavno le pretlači z vilico. Poskusi in po potrebi dodelaj – če je premalo slano dodaj sol, če je premalo okisano, pa še malo limetinega soka. Če nameravaš uporabiti feferon, ga nareži na koščke.
  4. Zloženka: Nato pripravi zloženko. Celotno zloženko (z vsemi sestavinami za vse osebe) lahko pripraviš na pekaču ali pa pripravi samostojne porcije, prav tako na pekaču, če nameravaš sir stopiti v pečici ali pa krožniku, če sir nameravaš stopiti v mikrovalovni pečici.
    MIKROVALOVNA PEČICA: Če pripravljaš recept za 2 osebi in nameravaš sir stopiti v mikrovalovni pečici, zloženko pripravi na krožniku in sicer takole. Če pripravljaš za dve osebi, zloženko začni z četrtino pečenega sladkega krompirja, nato pa s četrtino mesa ter četrtino naribanega sira. Drugi sloj nadaljuj s četrtino sladkega krompirja, četrtino mesa in četrtino sira. Preostale sestavine so za drugo porcijo. Krožnik nato za približno 2-3 minute postavi v mikrovalovno pečico, da se sir lepo stopi.
    PEČICA: Zloženko pripravi tako, kot opisano v delu Mikrovalovna pečica. Pekač pekač za približno 5-10 minut postavi v pečico, ogreto na 190°C. Segrevamo torej le toliko, da se sir lepo stopi.
  5. Okrasi in postrezi: Krožnik/pekač previdno vzemi iz mikrovalovne pečice, okrasi s polovico gvakamoleja, žlico kisle smetane, feferoni in svežim peteršiljem. Takoj postrezi.

Notes

Namesto sladkega krompirja uporabi navaden krompir ali pa kar tortilja čips.

Namesto limete uporabi limono.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 40 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.