Zaradi marinade sočen pečen piščančji file, obdan z božansko omako polno česna, masla in belega vina, dela družbo kremnemu pireju in popečenemu brokoliju. To je jesen na krožniku! Piščanca v omaki lahko postrežeš tudi le s kosom kruha (za pomazat vso to krasno omako), rižem, njoki, testeninami … Pisano, zdravo in resnično božansko!
S tem receptom se lahko posloviš od suhega, čisto nič okusnega pečenega piščanca. Da piščanec med peko ostane lepo sočen in res neubranljiv, poskrbi solna marinada. Piščanca vsaj 15 minut namakaš v soljeni vodi in to je čisto vsa umetnost! Res ne verjameš, dokler ne poskusiš. Uporabila sem kar piščančje fileje Natur Preminum Perutnine Ptuj, ki ne vsebuje veliko maščob in ima visok delež beljakovin. Ta recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
Piščancu družbo dela božanska česnova omaka. V omaki je belo vino, stopljeno maslo, malo limoninega soka, svež ali sušen timijan in veeeeliko strokov česna. Morda res zgleda malo nenavadno, ampak verjemi mi, da je okus božanski. Oster in skoraj pekoč okus surovega česna se med namakanjem v omaki in peko v pečici spremeni v sladke, mehke male grizljajčke. Res neverjetno, kako je pečen česen pravo nasprotje surovemu. Ne le, da je omaka zaradi česna res božanska, česen je tudi zdrav in res dober zate. Zato naj te res ne bo strah uporabiti veliko česna. Če te skrbi, lahko prvič poskusiš le z nekaj stroki in vidiš, da je reees dobro. Verjemi mi, da bo v naslednji pripravi več česna.
To jed sem do sedaj največkrat postregla le z odličnim kruhom, s katerim moraš pomazati omako do zadnje kapljice in skledo solate. Verjamem, da bi bilo odlično tudi z rižem, njoki, špageti, kuskusom … Za tokratno snemanje in fotkanje pa sem pripravila pire in pečen brokoli. Pire je pripravljen iz gomolja zelene. Vem! Izgleda kot “pravi” pire! Skupaj s pečenim brokolijem je bil odlična priloga piščancu. Seveda lahko brez skrbi pripraviš kar pire s krompirjem. Brokoli bi sicer lahko spekla v pečici – na 200°C približno 15 minut, vendar pa sem ga raje popekla kar na ponvi. Predvsem zato, ker je bila pečica segreta na 230°C, ki je morda malo prevroče za brokoli. Lahko pa ga v zadnjih desetih minutah pečenja piščanca spečeš v pečici – le pazi nanj, da se ne zažge preveč.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden si pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj odličnih jedi s piščancem:
- Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami
- Piščanec v curry omaki s kalčki in špinačo
- Enchiladas: S piščancem in zelenjavo polnjene tortilije s paradižnikovo omako in sirom
- Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
- Sočen paniran piščančji zrezek iz pečice z zeljno solato
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
Še več odličnih receptov s piščancem pa najdi pod oznako Piščanec.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej v solni kopeli mariniraj piščanca, medtem pa pripravi česnovo omako. Nato piščanca splakni pod vodo, obriši do suhega, prenesi v pekač in prelij s česnovo omako. Pazi, da so stroki okoli piščanca in ne na njem. Piščanca še obilno posoli in popopraj ter speci v pečici.
Med peko se česen zmehča in postane neverjetno sladek. Zaradi marinade pa se piščanec čisto nič ne izsuši in ostale lepo sočen. Piščanca lahko okrasiš s svežim peteršiljem in čilijevimi kosmiči.
Postrezi s pirejem in brokolijem ali pa z njoki, testeninami, kuskusom ali le s kosom kruha, s katerim pomaži vso to božansko omako!
PrintPiščanec v bogati česnovi omaki s pirejem in brokolijem
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 3 osebe 1x
Description
Zaradi marinade sočen pečen piščančji file, obdan z božansko omako polno česna, masla in belega vina, dela družbo kremnemu pireju in popečenemu brokoliju. To je jesen na krožniku! Piščanca v omaki lahko postrežeš tudi le s kosom kruha (za pomazat vso to krasno omako), rižem, njoki, testeninami … Pisano, zdravo in resnično božansko!
Ingredients
Sestavine za hitro marinado za sočnost piščanca po peki:
- 0,5 l vode
- 40 g soli
Sestavine za omako:
- 3 piščančji fileji Natur Premium Perutnine Ptuj
- 80 ml belega vina
- 40 g stopljenega masla
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlička sušenega timijana
- 30 strokov česna
- sol, poper po okusu
Sestavine za pire iz gomolja zelene:
- 1 srednje velik gomolj zelene
- približno 0,5 l mleka
- sol
- 1 zelo majhen ščepec muškatnega oreščka
- približno 50 g masla
Sestavine za pečen brokoli:
- 250 g brokolija
- 1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici olivnega olja
- 1/2 žličke popra
Ostale sestavine:
- svež peteršilj
- čilijevi kosmiči (neobvezno)
Instructions
- Marinada: Najprej pripravi marinado, da bo piščanec med peko ostal lepo sočen. V skledo zlij mlačno vodo. Dodaj sol in res dobro premešaj, da se sol stopi. Nato v soljeno vodo položi piščančje fileje in pusti, da se marinira vsaj 15 minut. Vmes pripravi ostalo zelenjavo. Če nameravaš piščanca marinirati dlje, ga pokrij in postavi v hladilnik. Mariniraš ga lahko vse do šest ur.
- Pečica: Pečico segrej na 230°C.
- Omaka: V kozico zlij stopljeno maslo, vino in limonin sok, dodaj timijan in dobro premešaj. Dodaj olupljene stroke česna in premešaj.
- Piščanec: Piščanca vzemi iz marinade, ga splakni pod tekočo vodo in obriši s papirnato brisačo. Položi ga v pekač, prelij z omako s česnom in poskrbi, da so stroki česna okoli piščančjih filejev in ne na vrhu. Piščanca dobro posoli in popopraj.
- Peka: Pekač s piščancem postavi v pečico in peci približno 18 minut. Če imaš termometer za meso, ga po tem času vstavi v najdebelejši del mesa in preveri temperaturo. Notranja temperatura mora biti vsaj 72°C.
- Pire iz gomolja zelene: Gomolj olupi in nareži na kocke. Kocke kuhaj v mleku približno 20 minut, da se popolnoma zmehčajo. Ko se zelena skuha, nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij. Kocke stresi v mešalnik (ali pa pusti v kozici, če uporabiš ročni palični mešalnik), dodaj maslo, sol in muškatni orešček in dobro zmiksaj. Če je preveč suho, dodaj prihranjeno mleko, pire naj bo kremast. Pozor, mleko dodajaj postopoma. Nato pire poskusi in dodelaj, če je potrebno: morda več masla, malo soli ali muškatnega oreščka.
- Pečen brokoli: Brokoli razdeli na manjše cvetke. Prenesi jih v posodo, dodaj česen, sol in poper ter vse prelij z oljem ter dobro premešaj. Brokoli peci na suhi ponvi na štedilniku približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Ali pa brokolijeve cvetke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. In postavi v pečico k piščancu za približno 10 minut – pazi, da se ne prižge. Sicer se brokoli peče v pečici, ogreti na 200°C približno 15 minut.
- Postrezi: Na krožnik daj pire, poleg meso, ki ga potresi s svežim peteršiljem in po želji s čilijevimi kosmiči, pečen brokoli in prelij z božansko omako z zmehčanimi česnovimi stroki. Takoj postrezi.
- Prep Time: 10 + 15 za marinado
- Cook Time: 20 minut