Zlata piščančja juha z zelenjavo in testeninami

0 comments

To ni navadna juha. To je čudovito zdravilna zlata juha, ki pogreje, pocrklja, zadovolji in nasiti. Juhi z mehkim in s kurkumo začinjenim piščancem družbo dela veliko zelenjave in male testenine, ki jih lahko enostavno nadomestiš tudi z rižem. Ja, ta zdravilna juha je VSE v teh hladnejših mesecih!

Ko se ne počutiš 100% (fizično in/ali psihično), si pripravi tole juho in verjemi mi, da ti bo bolje. ♡ Je luštna na pogled, res zelo lepo diši, se enostavno pripravi, je odličnega okusa in še zdravilna je, saj vsebuje veliko zdravju koristnih sestavin. In priprava – v dobre pol ure je krožnik vroče, dišeče juhe na mizi. Nič, ostane ti le, da jo poskusiš!

Da si lažje prestavljaš, si poglej, kaj se v tej juhi nahaja:

  • MESO – Piščančja prsa – lahko uporabiš tudi zgornja bedra – najprej začiniš s kurkumo (kurkuma je čudežna zdravilna začimba, ki deluje protivnetno in antibakterijsko), soljo in poprom, jih popečeš, nato pa skuhaš skupaj z zelenjavo. Na koncu jih z vilicama raztrgaš in umešaš v juho. Tako enostavno in tako dobro. Jaz rada uporabim kar ta od Perutnine Ptuj.
  • ZELENJAVA – V tej juhi je nekaj osnovnih sestavin, ki jih lahko tudi zamenjaš s tebi lažje dostopnimi. Namesto pora lahko uporabiš čebulo ali šalotko. Namesto koromača lahko uporabiš stebelno zeleno. Namesto svežega česna in ingverja pa lahko uporabiš sušena. V juhi pa je tudi korenje. Ker sta česen in ingver močni sestavini, ju uporabi v zmernih količinah. Vendar ju, če se le da, ne izpusti, ker imata zdravilne učinke.
  • JUŠNA OSNOVA, ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Če imaš domačo jušno osnovo, ti čestitam. Vendarle pa je čisto ok tudi navadna jušna kocka in voda. Lahko pa seveda uporabiš tudi le sol in poper. V juhi uporabiš tudi kurkumo, ki da juhi čudovito rumeno barvo. Da pa je juha res sveža in čudovito diši, na koncu priprave dodaš še sveže dišavnice – tokrat sem uporabila sveži koper in peteršilj. Super bi bil tudi rožmarin ali meto. Če imaš doma timijan, ga dodaj v juho skupaj z mesom.
  • PRIKUHA – Za tokratno snemanje in fotkanje sem uporabila testenine orzo, ki so čisto prave testenine, čeprav imajo obliko riža. Orzo imam rada predvsem v juhah, ker so majhne in se hitro skuhajo. Če teh malih testenin nimaš, dodaj svoje poljubne, lahko tudi čisto navadne jušne rezance. Lahko pa uporabiš tudi riž. Seveda čas kuhanja prilagodi izbrani prikuhi. Če se ti s tem res ne da ukvarjati in doma nimaš ničesar ustreznega, pa juho na koncu postrezi z zlatimi jušnimi kroglicami.

Ta juha se pripravi dokaj hitro. V dobre pol ure ali malo več – čas kuhanja je odvisen od velikosti piščančjih prsi – imaš na voljo čudovit hranilni obrok. Ker se sestavine v juhi dobro pogrejejo, jo lahko pripraviš tudi za nekaj dni vnaprej. Zamrzovanja pa ne priporočam, saj se testenine in meso ne odtajajo najbolje, saj dobijo čudno teksturo.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako to krasoto pripraviš, pa še nekaj odličnih idej za tople juhe, ki pogrejejo v teh hladnih dneh:

Še več receptov za juhe, enolončnice, curry-je in čilije pa najdi pod oznako Juhe.

Priprava te čudovite juhe je res enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi vso zelenjavo in meso začini na obeh straneh.

Nato se loti kuhanja. Najprej popeci meso, nato še zelenjavo. Potem dolij jušno osnovo in v njej skuhaj meso. Nato meso natrgaj, skuhaj še testenine in vse skupaj združi. Wow.

To je ena najboljših juh za hladne dni!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zlata piščančja juha z zelenjavo in testeninami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To ni navadna juha. To je čudovito zdravilna zlata juha, ki pogreje, pocrklja, zadovolji in nasiti. Juhi z mehkim in s kurkumo začinjenim piščancem družbo dela veliko zelenjave in male testenine, ki jih lahko enostavno nadomestiš tudi z rižem. Ja, ta zdravilna juha je VSE v teh hladnejših mesecih!


Ingredients

Scale

2 piščančja fileja Natur Perutnine Ptuj
2 žlici (olivnega) olja
2 žlički kurkume
1 žlička soli
1/2 žličke popra
1 večje korenje
1/2 koromača (ali steblo zelene)
1 por (ali 1/2 čebule ali 1 šalotka)
1 strok česna (ali 1/2 sušenega)
1 kos ingverja (ali 1 majhen ščepec sušenega)
1 l jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
100 g testenin (orzo ali rezanci, makarončki, riž …)
svež peteršilj
svež koper


Instructions

  1. Priprava: Piščančja fileja na obeh straneh začini s soljo, poprom in kurkumo. Korenje po potrebi (če je lupina lepa, korenje le dobro operi) olupi in nareži na rezine. Očisti tudi por in koromač in ju nareži na koščke. Česen in ingver olupi in naribaj.
  2. Praženje: Žlico olja segrej v kozici in fileja popeci na obeh straneh, nato pa odstrani in prihrani. V isto kozico zlij preostalo žlico olja, nato pa vanjo stresi še korenje, koromač in por ter praži približno 5 minut. Če je presuho in se zelenjava prijemlje na dno posode, dodaj žlico ali dve vode. Nato dodaj nariban česen in nariban ingver, premešaj in praži še minuto.
  3. Kuhanje: V kozico vrni piščančja fileja in vse zalij z jušno osnovo. Premešaj, kozico pokrij in kuhaj približno 20 minut, da se piščanec skuha čez in čez. Čas kuhanja prilagodi debelini filejev.
  4. Meso: Kuhano meso vzemi iz kozice, vanjo pa stresi testenine. Piščanca z vilicama natrgaj na koščke, nato pa vrni v kozico.
  5. Dokončaj: Ko se testenine skuhajo, juho poskusi in potrebi dosoli in dopopraj. Vmešaj sveže dišavnice (peteršilj, koper) in postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

Namesto kopra in peteršilja lahko uporabiš tudi rožmarin ali meto ali timijan.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.