Description
Zaradi marinade sočen pečen piščančji file, obdan z božansko omako polno česna, masla in belega vina, dela družbo kremnemu pireju in popečenemu brokoliju. To je jesen na krožniku! Piščanca v omaki lahko postrežeš tudi le s kosom kruha (za pomazat vso to krasno omako), rižem, njoki, testeninami … Pisano, zdravo in resnično božansko!
Ingredients
Sestavine za hitro marinado za sočnost piščanca po peki:
- 0,5 l vode
- 40 g soli
Sestavine za omako:
- 3 piščančji fileji Natur Premium Perutnine Ptuj
- 80 ml belega vina
- 40 g stopljenega masla
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlička sušenega timijana
- 30 strokov česna
- sol, poper po okusu
Sestavine za pire iz gomolja zelene:
- 1 srednje velik gomolj zelene
- približno 0,5 l mleka
- sol
- 1 zelo majhen ščepec muškatnega oreščka
- približno 50 g masla
Sestavine za pečen brokoli:
- 250 g brokolija
- 1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici olivnega olja
- 1/2 žličke popra
Ostale sestavine:
- svež peteršilj
- čilijevi kosmiči (neobvezno)
Instructions
- Marinada: Najprej pripravi marinado, da bo piščanec med peko ostal lepo sočen. V skledo zlij mlačno vodo. Dodaj sol in res dobro premešaj, da se sol stopi. Nato v soljeno vodo položi piščančje fileje in pusti, da se marinira vsaj 15 minut. Vmes pripravi ostalo zelenjavo. Če nameravaš piščanca marinirati dlje, ga pokrij in postavi v hladilnik. Mariniraš ga lahko vse do šest ur.
- Pečica: Pečico segrej na 230°C.
- Omaka: V kozico zlij stopljeno maslo, vino in limonin sok, dodaj timijan in dobro premešaj. Dodaj olupljene stroke česna in premešaj.
- Piščanec: Piščanca vzemi iz marinade, ga splakni pod tekočo vodo in obriši s papirnato brisačo. Položi ga v pekač, prelij z omako s česnom in poskrbi, da so stroki česna okoli piščančjih filejev in ne na vrhu. Piščanca dobro posoli in popopraj.
- Peka: Pekač s piščancem postavi v pečico in peci približno 18 minut. Če imaš termometer za meso, ga po tem času vstavi v najdebelejši del mesa in preveri temperaturo. Notranja temperatura mora biti vsaj 72°C.
- Pire iz gomolja zelene: Gomolj olupi in nareži na kocke. Kocke kuhaj v mleku približno 20 minut, da se popolnoma zmehčajo. Ko se zelena skuha, nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij. Kocke stresi v mešalnik (ali pa pusti v kozici, če uporabiš ročni palični mešalnik), dodaj maslo, sol in muškatni orešček in dobro zmiksaj. Če je preveč suho, dodaj prihranjeno mleko, pire naj bo kremast. Pozor, mleko dodajaj postopoma. Nato pire poskusi in dodelaj, če je potrebno: morda več masla, malo soli ali muškatnega oreščka.
- Pečen brokoli: Brokoli razdeli na manjše cvetke. Prenesi jih v posodo, dodaj česen, sol in poper ter vse prelij z oljem ter dobro premešaj. Brokoli peci na suhi ponvi na štedilniku približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Ali pa brokolijeve cvetke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. In postavi v pečico k piščancu za približno 10 minut – pazi, da se ne prižge. Sicer se brokoli peče v pečici, ogreti na 200°C približno 15 minut.
- Postrezi: Na krožnik daj pire, poleg meso, ki ga potresi s svežim peteršiljem in po želji s čilijevimi kosmiči, pečen brokoli in prelij z božansko omako z zmehčanimi česnovimi stroki. Takoj postrezi.
- Prep Time: 10 + 15 za marinado
- Cook Time: 20 minut