Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v bučkini omaki z zlatimi drobtinami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je čudovit recept za najbolj enostavno poletno omako. Potrebuješ bučke, čebulo in česen, parmezan ter za svežino še limonino lupinico in dišečo svežo baziliko. Za piko na i poskrbijo drobtine, prepražene v čudovito zlato barvo in obogatene s česnom. V omako vmešaj špagete, makarone ali njoke. Enostavno je včasih (največkrat) res najboljše!


Ingredients

Scale
  • 2 žlici drobtin
  • približno 2 žlici (olivnega) olja
  • 3 stroki česna
  • 1 košček masla (neobvezno)
  • 1 čebula (ali por ali mlada čebula ali šalotka)
  • 2-4 bučke (odvisno od velikosti)
  • približno 0,5 dl vode na začetku, nato voda od kuhanja špagetov
  • sol
  • poper
  • 1 limona
  • 1 žlica skute (ali kremnega sira ali mascarpone sira)
  • pest parmezana
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 160 g špagetov


Instructions

  1. Drobtine: Drobtine stresi v ponev, prelij z 1 žličko olja in praži. Ko že začnejo dobivati nekaj barve, dodaj še strt ali nariban strok česna, premešaj in prepraži do zlate barve. Preloži v skodelico in prihrani za konec.
  2. Priprava: Bučko naribaj in/ali nareži na rezinice. Jaz večjo, ki ji odstranim sredico, naribam, manjšo pa narežem na rezinice. Čebulo sesekljaj, parmezan pa naribaj.
  3. Omaka: Čebulo zmehčaj na žlici olja. Dodaj bučke in začni kuhati/pražiti. Še posoli in popopraj. Ko se bučke začnejo mehčati, bodo spuščale vodo. Ti kar potrpežljivo kuhaj in občasno premešaj. Če postane res suho, dodaj malo vode. Kuhaj vsaj 15 minut, lahko pa tudi več kot pol ure. Dlje bučke dušiš, več okusa bo imela omaka. Nato skuha špagete.
  4. Špageti: Špagete stresi v vrelo soljeno vodo in jih skuhaj po navodilih na embalaži. Tudi ko se špageti skuhajo, vode ne odlij, ampak je NUJNO vsaj 2 dl prihrani, ostale špagete odcedi.
  5. Dokončaj omako: Bučke bi morale sedaj biti že zelo kremaste. Dolij nekaj vode od špagetov in premešaj. Dodaj nato še skuto, parmezan in pol žličke naribane limonine lupinice in premešaj. Dobiti moraš kremne bučke z nekaj tekočine. Poskusi in dosoli ali popopraj po potrebi.
  6. Dokončaj: V omako vmešaj skuhane špagete in po potrebi dodaj še nekaj vode, v kateri so se kuhali špageti. Dodaj svežo baziliko in pokapaj z nekaj olivnega olja.
  7. Postrezi: Špagete z omako serviraj, okrasi še z nekaj parmezana, svežo baziliko in potresi z drobtinami. Po želji pokapaj še z nekaj olja in takoj postrezi. ODLIČNO!

Notes

Dlje bučke kuhaš, boljša bo omaka!

Uporabiš lahko katere koli testenine. Super so špageti ali pa fusili, v katere se bo ujeta ta čudovita omaka.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut