Description
Ko poleg fantastične glavne jedi potrebuješ dobro in impresivno, a manj kalorično in manj nasitno prilogo, izbereš zelenjavni pire! Predstavljam tri različne izključno zelenjavne pireje: poskusi korenčkov pire, grahov pire in pire iz gomolja zelene. Vsak je po svoje odličen!
Ingredients
Korenčkov pire:
- 400 g korenja
- 1 košček masla
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 3 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- sol po okusu
- poper po okusu
- timijan (1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega)
Grahov pire:
- 300 g svežega ali zamrznjenega graha
- 1 košček masla
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 2,5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jučne kocke)
- sol po okusu
- poper po okusu
- nekaj listov sveže mete (neobvezno)
Pire iz gomolja zelene:
- 400 g gomolja zelene (približno 1/2 gomolja)
- 5 dcl l mleka
- 50 g masla
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- sol po okusu
Instructions
Korenčkov pire
Korenje olupi in nareži na kolobarje. V kozici na stopljenem maslu prepraži sesekljano šalotko, nato pa še korenje. Dodaj nariban česen, po želji še malo timijana in zalij z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je korenje kuhalo. Po okusu še posoli in popopraj.
Grahov pire
V kozici na stopljenem maslu zmehčaj sesekljano šalotko, nato pa dodaj grah in premešaj. Dodaj še nariban strok česna in zalij z jušno osnovo ter kuhaj le nekaj minut. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla, po želji še svežo meto in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je grah kuhal. Po okusu še posoli in popopraj.
Pire iz gomolja zelene
Kocke gomolja skuhaj v mleku. Ko se zmehča, vodo odlij, a jo prihrani. Dodaj maslo, muškatni oreščke in sol in zmiksaj v pire. Po potrebi dodaj mleko, v katerem se je zelena kuhala.
Notes
Grahov pire lahko pripraviš tudi z zamrznjenim grahom.
Če je korenje lepo, ga ni treba lupiti, saj je v lupini veliko hranilnih snovi.
Zelenjavni pire postrezi s katero koli mesno, ribjo ali zelenjavno glavno jedjo.
Pireje lahko zmiksaš le toliko, da dobiš goste pireje z nekaj teksture (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodaš še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in narediš popolnoma gladke pireje.
Zelenjavo lahko pripraviš in skuhaš vnaprej. Pusti jo le v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segrej in nato še zmiksaj.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut