Description
Ta čudovita pita, ki se pripravi brez peke in hrani v zamrzovalniku, navduši prav vse, ki jo poskusijo! Imava dno pite, ki ni pripravljeno le z oreščki, ampak tudi z ovsenimi kosmiči ter kakavom, zato ni pretežko, nadev, pripravljen z bananami, arašidovim maslom ter javorjevim sirupom, je čudovito kremast in res razkošen, za božanski izgled pa poskrbi čokolada in popečeni arašidi. Božanska pita za vroče dni!
Ingredients
Sestavine za osnovo:
- 90 g ovsenih kosmičev
- 90 g mletih mandljev
- 2 žlici kakava
- 4 žlice javorjevega sirupa
- 1 žlica mleka
Sestavine za nadev:
- 2 veliki zreli banani
- 250 g arašidovega masla
- 1 žlička Kotányi vanilijeve paste
- 5 žlic javorjevega sirupa
- 50 g masla
Sestavine za okras:
- 20 g soljenih arašidov
- 40 g temne čokolade
- 25 g masla
Instructions
- Pripravi osnovo: Ovsene kosmiče v mešalniku zmiksaj v prah. Pretresi jih v skledo, jim dodaj mlete mandlje, javorjev sirup, kakav in mleko ter premešaj. Pekač ali okroglo servirno posodo (premer približno 23 cm) obloži s papirjem za peko in ga z zadnjo stranjo žlice in s pomočjo prstov obloži s pripravljeno maso.
- Nadev!: Vse sestavine za nadev prenesi v mešalnik in dobro zmiksaj. Miksaj toliko časa, da dobiš homogeno zmes. To zmes enakomerno razporedi na prej pripravljeno osnovo.
- Zamrzni: Pekač za vsaj 5 ur postavi v zamrzovalnik.
- Okrasi: V skledo nalomi čokolado in nareži maslo. Stopi ju nad vodno kopeljo (skledo postavi na posodo z vrelo vodo, skleda naj se vode ne dotika!), da dobiš svilnato stopljeno čokolado. Arašide na hitro popeci na suhi in vroči ponvi. 10 minut pred postrežbo zamrznjeno pito vzemi iz zamrzovalnika. S pomočjo papirja za peko pito loči od stranic pekača ali servirne posode in jo prenesi na servirno desko. Na pito razporedi popražene arašide in jo okrasi s stopljeno čokolado.
- Postrezi: Pito postrezi takoj ali pa že razrezane in okrašene kose pite ponovno zamrzni. Pred postrežbo rezine vzemi iz zamrzovalnika približno 10 minut prej.
Notes
Sestavine so za pekač premera približno 23 cm.
Za pripravo uporabi že malo preveč zrele banane. Bolj bodo zrele, boljše bo.
Čokolado stopi v posodici, ki jo postavi v kozico z vrelo vodo. Posodica naj se vrele vode ne dotika.
Že narejeno in po želji že okrašeno in razrezano pito lahko tudi zamrzneš. Za lažje sladkanje z njo kasneje jo nareži na rezine in hrani v zamrzovalniku. Pred postrežbo rezino iz zamrzovalnika vzemi približno 10 minut prej.
Arašide pred okraševanjem po želji popeci na suhi ponvi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: + 5 ur za hlajenje