Description
Za pripravo najbolj kremaste bučkine juhe na svetu ne potrebuješ ne krompirja, ne smetane za kuhanje. Kajti če pri kuhanju zelenjave priliješ toliko tekočine, da vso zelenjavo le pokriješ in nato vse še dobro spasiraš, dobiš svilnato kremno juho čudovitega okusa brez kakršnih koli dodatkov. Nato jo le še okrasi s popečenimi bučkami in baziliko ter uživaj!
Ingredients
- 2 žlici (olivnega) olja
- 2 zeleni bučki
- 1 šalotka (ali čebula, mlada čebulica ali por)
- 2 stroka česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- sol, poper po okusu
- 1 pest sveže bazilike ali mete ali peteršilja (neobvezno)
Instructions
- Pripravi zelenjavo: Bučko dobro operi in nareži na kocke. Če je buča velika in ima veliko semen, te odstrani. Bučke pa nikakor ne lupi!
- Juho skuhaj: Na segretem olju prepraži bučke, ki jih malo posoliš in popopraš. Ko se zmehčajo (nekaj popečenih kock lahko shraniš za okras), dodaj sesekljano šalotko in česen in praži še nekaj minut. Dodaj baziliko in prelij z jušno osnovo – tekočine naj bo toliko, da le prekrije bučke in ne več. Premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se okusi prepojijo.
- Juho spasiraj: Nato juho spasiraj, nato pa prelij nazaj v kozico. Juho po okusu popopraj in dosoli, če je potrebno. Če je morda pregosta, dodaj še malo vode in še enkrat zavri in ne pozabi poskusiti, če je dovolj začinjena.
- Juho okrasi in serviraj: Juho serviraj in po želji okrasi z bučkami, malo grškega jogurta ali kisle smetane in svežo baziliko. Za okras še malo popopraj in postrezi.
Notes
To juho pripravi z vsemi tistimi preveč velikimi bučkami, ki so se ti na vrtu skrile pod listi.
Da bo juha lepo kremasta, pri kuhi dodaj le toliko vode ali zelenjavne jušne osnove, da pokrije bučke in nič več.
Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le še enkrat počasi segreješ – ker je kremasta bo pri vretju brbotala, zato je nikar ne pozabi pokriti.
Namesto šalotke lahko uporabiš tudi mlado čebulo, por ali navadno rjavo čebulo.
Namesto surovega česna lahko dodaš tudi malo česna v prahu.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut