Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Biskvitni čokoladni tiramisu brez kave


  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: približno 4 večje porcije

Description

Le enkrat ga poskusiš, pa te začara za vse življenje. Pripravljen je brez otroških piškotov, saj namesto njih pripraviš biskvit. Ne vsebuje niti kave, uporabiš namreč raje kakav. Za dodatno slast poskrbi bela čokolada, ki nadgradi okus maskarpone sira. Za piko na i pa poskrbijo ostružki čokolade. Res navduši prav vse!


Ingredients

Scale

Sestavine za biskvit:

110 g sladkorja v prahu
4 jajca in en beljak
50 g masla
85 g moke
30 g kakava

Sestavine za maskarpone kremo:

100 g bele čokolade
2 žlici mleka
250 g maskarpone kremnega sira
1 vrečka Kotányi rumovega sladkorja (ali 20 g sladkorja v prahu in 1 žlička ruma)
1 svež rumenjak
1 žlička Kotányi vanilijeve paste ali 1 Kotányi strok vanilije ali 1 žlička vanilijeve esence
približno 0,5 dcl toplega kakava

Sestavine za okrasitev:

kakav v prahu
temna čokolada
bela čokolada


Instructions

  1. Najprej pripravi biskvit: V veliki skledi dobro zmešaj jajca (4 cela in beljak – rumenjak prihrani za k mascarpone siru) in sladkor, da dobiš rahlo zmes. Maslo stopi in dodaj v jajčno zmes, potem pa vanjo presej še moko in kakav in previdno premešaj. Pekač premaži z maslom ali pa obloži s papirjem za peko. Vanj zlij čokoladno zmes in biskvit peci 10 minut v pečici, ogreti na 180°C.
  2. Pripravi maskarpone kremo: Nad vodno kopeljo (čokolado nalomi v skledo, to pa postavi na kozico z vrelo vodo, skleda naj se vode ne dotika!) stopi belo čokolado z mlekom. Mešaj, da se čokolada stopi, potem pa pusti, da se malenkost ohladi. V drugi večji skledi dobro zmešaj maskarpone in rumov sladkor. Dodaj še rumenjak in vanilijevo pasto, potem pa umešaj še stopljeno belo čokolado.
  3. Biskvit dokončaj: Biskvit vzemi iz pekača, mu previdno odstrani papir za peko in pusti, da se ohladi. Hladen biskvit prelij z nekaj žlicami toplega kakava – prelij le s toliko kakava, da se biskvit dobro napoji, ne zlij kar vsega kakava na enkrat.
  4. Tiramisu dokončaj: Na napojen biskvit razporedi maskarpone kremo, čez potresi v prah zdrobljen kakav in celotno površino okrasi s čokoladnimi ostružki. Te narediš tako, da z velikim nožem popraskaj po čokoladi, da dobiš okrogle svaljke.
  5. Ohladi in postrezi: Pripravljen tiramisu pred serviranjem vsaj za dve uri postavi v hladilnik, da se maskarpone krema strdi, nato pa tiramisu postrezi.

Notes

Za to količino sestavin uporabi ovalen ali pravokoten pekač, velik približno 15 x 25 cm.

Ta tiramisu je odličen za otroke, saj ne vsebuje kave. Seveda pri pripravi za otroke izpusti rum.

Uporabi belo pšenično ali polnozrnato moko.

Da bo maskarpone krema nadvse dišala, uporabi rumov sladkor ali pa sladkor v prahu in malo ruma.

Ostružke pripraviš tako, da z ostrim nožem popraskaš po čokoladi.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut (+ približno 30 minut za ohladitev)