Description
Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem mehkem in neverjetno odličnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Odličen je za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač lahko pripraviš tudi s pomarančo ali limeto.
Ingredients
113 g masla sobne temperature+ 1 žlica masla za namastitev pekača
150 g Agragold sladkorja
30 g mletih mandljev
160 g moke
1 majhen ščepec soli
1 žlička pecilnega praška
2 jajci (velikosti M)
1 žlička vanilijeve esence
1 limona (lupinica in 2 žlici njenega soka)
0,5 dcl mleka
Agragold sladkor v prahu za posip
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 175°C.
- Pripravi sestavine: Limono operi pod toplo vodo in osuši s kuhinjsko brisačo, nato pa najprej naribaj njeno lupinico, nato pa jo še ožemi. Moko in mandlje ter pecilni prašek in sol zmešaj v skledi.
- Pripravi biskvit: Maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem, da dobiš puhasto zmes. Postopoma dodajaj jajci in dobro premešaj, potem pa dodaj še vanilijevo esenco in še enkrat dobro premešaj. V jajčno zmes nato vlij limonin sok in mleko ter naribano limonino lupinico ter zmešaj. V jajčno zmes nežno – le toliko, da se sestavine dobro povežejo – umešaj mešanico moke in ostalih sestavin.
- Pripravi pekač: Pekač premera 23 cm obloži s papirjem za peko, ki ga potem dobro namasti in potresi z moko. Vanj prenesi zmes in jo razporedi po vsej površini.
- Kolač speci: Pekač prenesi v pečico in peci 25 minut. Po 25-ih minutah preveri, če je kolač pečen; vanj zapiči zobotrebec in če pride ven čist, je kolač pečen, sicer pa ga postavi nazaj v pečico še za nekaj minut. Ko je kolač pečen, ga še 10 minut pusti v pekaču, nato pa ga vzemi iz pekača in ohladi.
- Kolač postrezi: Kolač popolnoma ohladi, nato pa ga potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.
Notes
Namesto limone lahko uporabiš limeto ali pomarančo. V primeru, da je pomarančna sočna, uporabi le pol njenega soka.
Uporabiš lahko rjav ali navaden bel sladkor.
Namesto bele pšenične moke lahko uporabiš tudi polnozrnato pšenično moko.
Navedene sestavine so za pekač premera 23 cm.
Da bo pekač lažje vzeti iz pekača, ga obloži s papirjem za peko.
Kolač se odlično obdrži več dni, le hrani ga v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.
Recept je bil prvotno leta 2019 pripravljen v sodelovanju z Agragold Slovenija.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 25 minut