Description
Zrezek iz cvetače?! Seveda! Premeteno narezan in v pečici pečen kos cvetače, namazan z božansko marinado, je nekaj najboljšega. Res je težko verjeti, da pečica in nekaj začimb cvetačo spremenita v nekaj tako slastnega. Da bo zrezek še boljši, pa si poglej še, kako pripraviti pravo vegansko kremasto gobovo omako. Popolna kombinacija!
Ingredients
Sestavine za 4 cvetačne zrezke:
1/2 cvetače
2 žlici olja
1 žlica limoninega soka
½ žličke timijana
½ žličke čebule v prahu
1 strok česna
½ žličke soli
¼ žličke popra
Sestavine za gobovo omako:
1 žlica olja
500 g gob
1 žlica svežega timijana
2 žlici svežega peteršilja
5 žlic (polnozrnate) moke
5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
2 mladi čebulici (ali 1/2 majhne rjave čebula)
sol
poper
½ žličke limonine lupinice
Instructions
- Cvetačni zrezki: Cvetači odstrani zelenje, nato pa jo nareži na štiri kose (kako, si poglej v videu). Zrezke po potrebi umij, odcedi in pobriši s kuhinjsko brisačo. Skupaj zmešaj olje, limonin sok, timijan, nariban strok česna, čebulo v prahu, poper in sol in premešaj, nato pa z zmesjo namaži zrezke. Peci jih približno 30 minut na 200°C, vmes jih enkrat previdno obrni.
- Gobova omaka: Na segreto olje vrzi narezano mlado čebulo, nato pa še česen. Ko se mlada čebula zmehča, dodaj gobe in kuhaj, da se zmehčajo, spustijo vodo in da se voda pokuha. Dodaj moko in dobro premešaj. Nato dolij jušno osnovo, dobro premešaj ter dodaj še timijan, peteršilj, limonino lupinico in poper. Kuhaj približno 10 minut, da se omaka zgosti.
- Serviraj: Na krožnik serviraj zrezek, ga prelij z omako ter potresi s peteršiljem in takoj postrezi.
Notes
Namesto jušne osnove lahko uporabiš tudi vrelo vodo in zelenjavno kocko.
Namesto timijana in peteršilja lahko uporabiš le timijan ali le peteršilj. Lahko pa uporabiš tudi svež pehtran ali pa meto.
Pripraviš lahko tudi bolj razkošno gobovo omako in omaki dodaš še sladko smetano in parmezan.
Cvetačni zrezek je najboljši svež, prav tako pa tudi gobova omaka.
Če ješ meso, lahko današnjo jed postrežeš tudi s pečenim zrezkom ali ražnjiči.
Vegetarijanci ali vegani pa lahko to jed postrežete s pire krompirjem ali pa pirejem iz gomoljne zelene.
Preostanek cvetače lahko zamrzneš in uporabiš v kakšnem izmed receptov pod oznako cvetača.
Če uporabiš moko brez glutena je ta jed primerna tudi za brezglutensko prehrano.
- Prep Time: 20 minut
- Cook Time: 30 minut