Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljša (po želji brezmesna) bujta repa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 55 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

S tradicijo se ni za hecat, zato sem upoštevala vse nasvete za pripravo tradicionalne bujte repe. Repa je odlična z mesom ali pa brez. Bujto repo postrezi s kosom kruha, lahko pa tudi s pečenico ali kranjsko klobaso. Z mesom ali brez, ta enolončnica je odlična zimska poslastica, ki si jo moraš letos pa res pripraviti. Pa še nasvet: na enkrat pripravi kar en velik lonec in jo imej za večkrat.


Ingredients

Scale

500 g kisle repe
5 Kotányi poprovih zrnc
1 Kotányi lovorjev list
1 l vode (plus več po potrebi)
80 g prosene kaše
4 žlice olja
1 manjša čebula
4 stroki česna
2 žlici moke
1 žlica Kotányi mlete sladke paprike
1/2 žličke Kotányi majarona
1 žlička soli
poper


Instructions

  1. Skuhaj repo: V velik lonec daj kislo repo. Če se ti zdi prekisla, jo prej splakni. V lonec daj še poprova zrnca in lovorjev list in repo zalij z vodo. Repo zavri in kuhaj približno 30-40 minut. Nato na repo stresi proseno kašo in kuhaj še 15 minut.
  2. Pripravi prežiganje: V ponvi segrej olje in dodaj sesekljano čebulo ter kuhaj toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj vsaj pet minut. Nato dodaj sesekljan česen in kuhaj, da zadiši. Dodaj še mleto papriko, majaron in sol in dobro premešaj ter kuhaj še minuto.
  3. Bujto repo dokončaj: Prežiganje nato dobro umešaj v repo in kuhaj še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodaj še malo vode. Bujto repo zavri, poskusi in dosoli ter popopraj po potrebi. Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali pa čisto brez vsega. Bujto repo popopraj, postrezi in uživaj.

Notes

Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso.

Tako kot z večino zimskih enolončnih in juh, je tudi pri bujti repi značilno to, da je juha boljša naslednji dan in da je najboljše, da je na enkrat skuhaš več in imaš za večkrat.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 50 minut