Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cimetovi ocvrtki s čokoladno pomako


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: 2-4 osebe 1x

Description

Te, za ugriz velike cimetove kockice, so enostavno božanske. Kocke kruha namočiš v jajčno-mlečni zmesi, jih popečeš na maslu, nato pa povaljaš v sladkorju s cimetom. Wow! Poleg pripraviš še čokoladno pomako, v katero pomakaš te božanske enogriznice in enostavno uživaš. Popolna sladica za zabave!


Ingredients

Scale

Sestavine za cimetove kockice:

  • 1 struca kruha
  • 2 jajci
  • 40 ml mleka
  • 1 ščepec soli
  • 40 g belega kristalnega sladkorja
  • 1/2 žličke Kotányi cimeta
  • 40 g masla

Sestavine za čokoladno pomako:


Instructions

  1. Kruh: Kruh najprej nareži na 2 centimetrske rezine, nato pa vsaki posamezni rezini obreži skorjo, sredico pa nareži na 6 kock, da dobiš kocke, velike približno 2 cm.
  2. Cimetov sladkor: Na plitkem krožniku skupaj zmešaj sladkor in cimet.
  3. Maslo: Maslo stopi na ponvi.
  4. Jajčno-mlečna zmes: Skupaj dobro zmešaj jajca, mleko in sol.
  5. Peka: Kocke pomoči v zmesi – približno 4 sekunde – nato pa prenesi na stopljeno maslo v ponvi. Kocke peci približno minuto ali dve na stran. Dobiti moraš svetlo zlato barvo kock.
  6. Posip: Takoj, ko se kocke pečene, jih stresi na cimetov sladkor in povaljaj na vseh strani, da se svetleči kristalčki sladkorja in cimet oprimejo vseh strani kocke.
  7. Čokoladna pomaka: V ponvi segrej smetano in mleko le toliko, da se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ponev odmakni s štedilnika, vanjo stresi narezano čokolado, sol in vanilijev sladkor in pusti 4 minute popolnoma na miru. Nato vse dobro zmešaj v svetlečo in svilnato pomako.
  8. Postrežba: Še vroče cimetove kocke postrezi poleg čokoladne pomake. Cimetove kocke pomakaj v pomako in enostavno le uživaj.

Notes

Odrezane skorje nikakor ne zavzi. Še malo bolj jo posuši, nato pa zmelji v drobtine. Ali pa skorjo (vsekakor bo na njej tudi nekaj kruha) nareži na kocke in uporabi za krutone ali pa z njim pripravi npr. kruhove cmoke.

Uporabi najljubšo čokolado, jaz vedno uporabim čokolado z vsaj 65% kakavovih delcev.

Namesto vanilijeva sladkorja v prahu uporabi vanilijevo esenco ali vanilijev strok, ki mu izbezgaj ven sredico.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10