Cimetovi ocvrtki s čokoladno pomako

0 comments

Te, za ugriz velike cimetove kockice, so enostavno božanske. Kocke kruha namočiš v jajčno-mlečni zmesi, jih popečeš na maslu, nato pa povaljaš v sladkorju s cimetom. Wow! Poleg pripraviš še čokoladno pomako, v katero pomakaš te božanske enogriznice in enostavno uživaš. Popolna sladica za zabave!

Sladice, ki so res enostavne, so vedno najboljše. Ta je pripravljena en-dva-tri in res navduši z izgledom in z okusom. Pripravi se, da bo hitro zmanjkala, slišalo se bo pa samo cmokanje in vzdihovanje od užitka. Pripravi jih le zase, za uživanje v dvoje ali pa za druženje z družino in prijatelji.

Francoske opečence, oziroma kruhove šnite, poznamo čisto vsi. Da je uživanje v njih bolj enostavno, kruh narežeš na kocke in jih tako lahko enostavno postrežeš kar brez pribora in ješ z rokami. Že same, s cimetom in sladkorjem poljubčkane, kockice so fantastične, ko pa jih pomakaš še v svilnato čokoladno pomako, pa ti zagotavljam nekaj minut čistega užitka, daleč stran od ponorelega sveta.

Za pripravo cimetovih kockic potrebuješ:

 • KRUH: Najboljša je bela ali polbela štruca, ki ima veliko sredice. Kako jo narežeš na kocke, si poglej v videu spodaj! Ne pozabi tudi, da je najboljše, če je kruh star dva ali tri dni. Že malo bolj suh kruh se lažje nareže, pa še ne popije toliko jajčno-mlečne zmesi. Obrezane dele skorje (z nekaj kruha, seveda) nikar ne vrzi stran. Zmelji jih v drobtine, nareži na kocke za krutone ali pa pripravi npr. kruhove cmoke.
 • JAJCA, MLEKO in MASLO: Z jajcem in mlekom pripraviš zmes, v kateri namočiš kruhove kockice. Maslo pa potrebuješ za popeko malih slastnih zalogajčkov.
 • ZAČIMBE: Cimetovih ocvrtkov seveda ni brez cimeta. Tega dodaš k sladkorju in nato popečene kocke povaljaš v tej mešanici. Kako se kristalčki sladkorja in cimeta prilepijo na tople cimetove kockice je res neverjeten pogled.
 • SLADKOR: Uporabi kar bel kristalni sladkor, ki se bo lepo prijel na kockice.

Da bo uživanje v cimetovih kockicah res pravo malo doživetje, pripravi še čokoladno pomako. Za pripravo čokoladne pomake potrebuješ:

 • ČOKOLADO: Jaz uporabim čokolado z vsaj 65% kakavovih delcev. Ne maram namreč preveč sladke in pa tudi ne preveč grenke pomake.
 • SMETANO in MLEKO: Da bo pomaka kremasta dodaj sladko smetano. Da pa bo lepo mazljiva in ne pregosta, pa še malo mleka.
 • VANILIJEV SLADKOR: Vse je boljše z malo vanilije. Dodaj vrečko vanilijevega sladkorja, vanilijevo esenco ali pa kar vanilijev strok.
 • SOL: Ta iz čokolade potegne še več okusa in je nikar ne izpusti. In brez skrbi, se čisto nič ne čuti.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se pripravi ta božanska sladica, pa še nekaj receptov za sladice s cimetom:

Še več idej za sladice pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo cimetovih kockic in čokoladne pomake potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: V nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in postopek priprave pa najdi na dni strani.

Najprej nareži kruh in pripravi jajčno-mlečno zmes. Nato kocke pomoči v zmes, jih popeci na maslu in povaljaj v cimetovem sladkorju.

Pripravi še čokoladno pomako.

Mehke, dišeče, čudovite kocke postrezi s čokoladno pomako in si vzemi teh nekaj minut le zase.

To je prava hrana za tolažbo, crkljanje in enostavno le uživanje. To je smisel življenja …

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cimetovi ocvrtki s čokoladno pomako


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: 2-4 osebe 1x

Description

Te, za ugriz velike cimetove kockice, so enostavno božanske. Kocke kruha namočiš v jajčno-mlečni zmesi, jih popečeš na maslu, nato pa povaljaš v sladkorju s cimetom. Wow! Poleg pripraviš še čokoladno pomako, v katero pomakaš te božanske enogriznice in enostavno uživaš. Popolna sladica za zabave!


Ingredients

Scale

Sestavine za cimetove kockice:

 • 1 struca kruha
 • 2 jajci
 • 40 ml mleka
 • 1 ščepec soli
 • 40 g belega kristalnega sladkorja
 • 1/2 žličke Kotányi cimeta
 • 40 g masla

Sestavine za čokoladno pomako:


Instructions

 1. Kruh: Kruh najprej nareži na 2 centimetrske rezine, nato pa vsaki posamezni rezini obreži skorjo, sredico pa nareži na 6 kock, da dobiš kocke, velike približno 2 cm.
 2. Cimetov sladkor: Na plitkem krožniku skupaj zmešaj sladkor in cimet.
 3. Maslo: Maslo stopi na ponvi.
 4. Jajčno-mlečna zmes: Skupaj dobro zmešaj jajca, mleko in sol.
 5. Peka: Kocke pomoči v zmesi – približno 4 sekunde – nato pa prenesi na stopljeno maslo v ponvi. Kocke peci približno minuto ali dve na stran. Dobiti moraš svetlo zlato barvo kock.
 6. Posip: Takoj, ko se kocke pečene, jih stresi na cimetov sladkor in povaljaj na vseh strani, da se svetleči kristalčki sladkorja in cimet oprimejo vseh strani kocke.
 7. Čokoladna pomaka: V ponvi segrej smetano in mleko le toliko, da se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ponev odmakni s štedilnika, vanjo stresi narezano čokolado, sol in vanilijev sladkor in pusti 4 minute popolnoma na miru. Nato vse dobro zmešaj v svetlečo in svilnato pomako.
 8. Postrežba: Še vroče cimetove kocke postrezi poleg čokoladne pomake. Cimetove kocke pomakaj v pomako in enostavno le uživaj.

Notes

Odrezane skorje nikakor ne zavzi. Še malo bolj jo posuši, nato pa zmelji v drobtine. Ali pa skorjo (vsekakor bo na njej tudi nekaj kruha) nareži na kocke in uporabi za krutone ali pa z njim pripravi npr. kruhove cmoke.

Uporabi najljubšo čokolado, jaz vedno uporabim čokolado z vsaj 65% kakavovih delcev.

Namesto vanilijeva sladkorja v prahu uporabi vanilijevo esenco ali vanilijev strok, ki mu izbezgaj ven sredico.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 10

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.