Slastne polnozrnate cimetove rolice s kremnim premazom

2 comments

Po letošnjem obisku Švedske sem bila odločena, da cimetove rolice pripravim tudi doma. Pa sem jih. Mehke cimetove rolice so narejene s polnozrnato moko, premazane pa so s svilnatim in ravno prav sladkim kremnim premazom, ki rolice ohrani sveže še kak dan ali dva po pripravi. Priprava rolic je dokaj preprosta, okus je pa fenomenalen. So odlična zimska poslastica, v katerim uživa prav vsak.

Do sedaj sem cimetove rolice poskusila že na dveh severno-evropskih destinacijah. Prvič so me pogrele na ogledu kitov v mestu Husavik na Islandiji. Postregli so jih skupaj s kakavom in spomnim se, da so bili nekaj najboljšega na svetu. Lepo so nas pocrkljali in nasititi ter pogreli. Drugič sem jih jedla v mestu Goteborg na Švedskem, tik preden sva z Domnom šla na izlet z vlakom v Stockholm. Rolice so lepo dišale, bile so mehke in super so bile prav tako skupaj s kakavom. Ker mi je okus cimeta všeč, navdušena pa sem tudi nad njihovo obliko, pa sem jih pripravila tudi doma.

Ker me redni bralci že poznate, veste, da vedno iščem načine, da tudi sladice postanejo manj nezdrave, če že zdrave zdrave ne morejo biti. Pa sem iskala recept, kjer bom v testu namesto belega sladkorja uporabila rjavi in kjer bom belo moko nadomestila s polnozrnato. Pa sem naletela na recept na Tasty. Pa sem jih poskusila in priznam, da so čudovito uspeli.

Preden pa si pogledava, kaj za pripravo potrebuješ in kako rolice pripraviš, pa še nekaj luštnih zimskih sladic, ki jih letos moraš pripravit:

Vse sladice pa lahko najdeš pod oznako Sladice.

Priprava cimetovih rolic je malenkost daljša, kot ostale moje sladice, je pa trud še kako poplačan. Pripravo lahko razdelimo na tri korake. Najprej pripraviš testo. Nato pripraviš nadev, rolice zaviješ in spečeš, na koncu pa rolice še premažeš s svilnato kremo. Natančne količine sestavin in postopek najdeš na dnu strani.

Priprava testa

Za pripravo potrebuješ te za peko popolnoma nepresenetljive sestavine. Nato potrebuješ toplo mleko in kokosovo olje ter polnozrnato moko ter še nekaj stvari in testo zamesiš. Nato ga daš počivati za eno uro. Dodaš mu še nekaj malenkosti, ga zgneteš in razvaljaš v pravokotnik.

Priprava nadeva

Za nadev potrebuješ rjavi sladkor, cimet, stopljeno maslo in malo soli. S tem namažeš pravokotnik, tega tesno zrolaš in narežeš na dvocentimetrske kose. Te daš v namaščen pekač in rolice spečeš.

Priprava premaza

S kremnim namazom, maslom, sladkor smetano, vanilijevo esenco/pasto in odličnim sladkorjem v prahu pripraviš kremasto svilnat namaz, s katerim premažeš ohlajene rolice.

Božanski okusi!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Agragold Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Slastne polnozrnate cimetove rolice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 2 uri
  • Yield: vsaj 12 rolic 1x

Description

Mehke cimetove rolice so narejene s polnozrnato moko, premazane pa so s svilnatim in ravno prav sladkim kremnim premazom, ki rolice ohrani sveže še kak dan ali dva po pripravi. Priprava rolic je dokaj preprosta, okus je pa fenomenalen. So odlična zimska poslastica, v katerim uživa prav vsak.


Ingredients

Scale

Sestavine za testo:

470 ml toplega (mandljevega) mleka
100 g stopljenega kokosovega olja
55 g Agragold rjavega sladkorja
1 vrečka suhega kvasa (7 g)
515 g polnozrnate moke (razdeljene na 460 g in 55 g)
1 žlička pecilnega praška
2 žlički soli

Sestavine za nadev:

53 g stopljenega masla
150 g Agragold rjavega sladkorja
3 žlice cimeta
1 ščepec soli
+ maslo za premaz pekača

Sestavine za premaz:

115 g kremnega sira sobne temperature
45 g masla sobne temperature
6 žlic sladke smetane
1 žlička vanilijeve esence
95 g Agragold sladkorja v prahu


Instructions

  1. Pripravi testo: V večji skledi skupaj zmešaj toplo mleko, stopljeno kokosovo olje in sladkor – mešanica naj ima 40°C. Nanjo enakomerno stresi kvas in pusti počivati 5 minut, da se kvas aktivira in nastanejo male gubice. Nato v toplo zmes z leseno kuhalnico previdno umešaj 460 g moke, da se sestavine le zmešajo. Pokrij s plastično folijo in servetom in pusti, da eno uro na toplem počiva.
  2. Testo dokončaj in razvaljaj: Testu po eni uri odstrani servet in folijo in vanj s kuhalnico umešaj miks moke, pecilnega praška in soli. Dobro premešaj in malo pregneti, potem pa daj na pomokano površino, še malo pregneti, nato pa razvaljaj v pravokotnik, debel približno pol centimetra.
  3. Pripravi nadev in testo premaži: Skupaj dobro zmešaj stopljeno maslo, sladkor, cimet in sol ter z mešanico premaži razvaljano testo. Nato testo zvaljaj v debel svaljek.
  4. Rolice nareži in speci: Testo nareži na približno dvocentimetrske rolice in jih postavi v premazan pekač. Pusti, da je med rolicami kakšen centimeter prostora, saj bodo rolice med peko narasle. Rolice peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 180°C.
  5. Pripravi namaz: Skupaj dobro zmiksaj presejan sladkor v prahu, na sobno temperaturo ogreto maslo in kremni sir ter sladko smetano in vanilijevo esenco. Z njim premaži pečene in ohlajene cimetove rolice. Njam!

Notes

Če želiš uporabiti navadno belo moko, predlagam, da uporabiš ta recept.

Namesto rjavega sladkorja lahko uporabiš tudi beli ali kokosov sladkor.

Predlagam, da uporabiš ABC kremni sir, uporabiš pa lahko tudi malo dražji Philadelphia sir.

Pri pripravi kremnega premaza morata biti maslo in kremni sir segreta na sobno temperaturo.

Rolice so najboljše še isti dan, čisto okej pa so še naslednji dan in dan zatem. Hrani jih v hladilniku in pred postrežbo vzemi ven kakšnih 5-10 minut.

Za pripravo testa sem uporabila Tasty recept. Odklikaj na stran in si poglej tudi video priprave.

  • Prep Time: 20 minut + 1 ura za vzhajanje
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Meni niso uspele, testo je bilo preveč mokro. Kako je vam to uspelo zvaljati in zviti? ???? Vse se je lepilo. Ali je morda kakšna napaka pri količini mandljevega mleka? ????

    • Živjo! Žal mi je, da ti ni uspelo. Pa si točno sledila navodilom? In si uporabila polnozrnato moko? Ker ta potrebuje več tekočine, kot recimo kakšna bela. Sicer so mere ok in bi moralo delovati. Upam, da si potem dodala toliko moke, da si dobila pravo testo in da nisi obupala. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.