Božanski trojno čokoladni piškoti

0 comments

Ti božanski piškoti so polni odlične čokolade, imajo teksturo brownija in zaradi odličnega rumovega sladkorja okus rumovih kroglic. Neverjetni (in tudi presenetljivi, ker se jim po okusu čisto nič ne pozna!) so tudi zato, ker so bolj zdravi zate, saj so pripravljeni z olivnim oljem, rjavim sladkorjem in zmletimi ovsenimi kosmiči. Res lepo dišijo in so čudoviti čisto sami, ob kakavu ali čaju. So moji novi najljubši piškoti in tvoji bodo tudi!

Piškotov se ne spravljam velikokrat peči, ampak takrat, ko pa se le, morajo biti res dobri. Taki, ki navdušijo. In ti piškoti še kako navdušijo. Tudi zato, ker so pripravljeni s trojno čokolado – imava temno s 70% kakava, mlečne koščke in čokoladne kapljice ter kakav. S čokolado se ne skopari! Pripravi jih v sklopu praznične peke, za darilo ali pa le kar tako, na čisto navaden dan.

Pripravijo se v pol ure in so enako sveži še več dni. Ko sem jih prvič pripravila, sem bila popolnoma presenečena nad okusom, nad vonjem in nad dejstvom, da so enako dobri in sočni tudi več dni. Je že res, da jih je bilo težko pustiti več dni, ker so res tako dobri, ampak žrtvovanje je le del mojega dela.

V teh malih kupčkih sreče se nahajajo te sestavine:

  • ČOKOLADA – Najprej v samo maso piškotov vlijemo kar konkretno dozo stopljene temnejše čokolade. Jaz uporabim kar tako s 70% kakavovih delcev.  V masi so tudi 3 žlice kakava, jaz uporabim kar kakav ali pa čokolado v prahu. Nato pa na koncu v maso umešam še sesekljane koščke mlečne čokolade. Ker se ne znam ustaviti, sem takoj, ko so piškoti prišli iz pečice, nanje razporedila še nekaj čokoladnih kapljic. Kar tako, za izgled.
  • OVSENI KOSMIČI – V tem receptu namesto navadne pšenične moke uporabimo kar ovseno moko. To ni neka posebna moka, to so le zmleti ovseni kosmiči. Tako enostavno!
  • OLIVNO OLJE – Namesto masla, ki je sicer skoraj klasična sestavina piškotov, tu uporabimo olivno olje. Olje poskrbi za sočnost, antioksidante, vitamine in je vir nenasičenih maščob.
  • SLADKOR – Jaz sem uporabila kokosov sladkor, lahko pa tudi rjavi sladkor. Če obojega nimaš, pa lahko v skrajnem primeru uporabiš tudi navaden bel sladkor.
  • JAJCE – Potrebuješ le eno jajce, ki igra vlogo povezovanja vseh sestavin.
  • ZAČIMBE – Poleg obvezne soli, ki poskrbi, da čokolada zasije v vsej svoji luči, dodamo še cimet, vanilijevo esenco (ali sladkor ali vanilijev strok) in pa tisto, ki naredi te piškote – rumov sladkor. Ta da tem piškotom tisto nekaj, kar jih naredi božanske. Ko ugrizneš v piškot se ti zaradi teksture, vonja in okusa zdi, da ješ rumove kroglice. Res božansko. Če slučajno rumovega slakorja nimaš (sicer kar ponj, ker je noro dober in vse, v kar ga vtakneš zaživi), uporabi žlico ruma.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ti piškoti pripravijo, pa še nekaj odličnih receptov, ki jih v tem času praznične peke moraš pripraviti:

Še več sladic pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo piškotov potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in postopek priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej ovsene kosmiče zmelji v moko. Nato pa z nekaj olivnega olja stopi čokolado.

Nato skupaj zmešaj suhe in nato še mokre sestavine, ki jim dodaj stopljeno čokolado.

Vse združi, dodaj mlečno čokolado, oblikuj kroglice in peci približno 7 minut. Po želji dodaj še malo čokoladnih kapljic in pusti nekaj minut, da se hladijo na pekaču, nato pa na rešetki.

Ti piškoti so božanski! Imajo teksturo brownijev, okus in vonj pa po rumovih kroglicah. Neverjetno in takoooo dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Božanski trojno čokoladni piškoti


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 25 minut
 • Yield: približno 20 piškotkov

Description

Ti božanski piškoti so polni odlične čokolade, imajo teksturo brownija in zaradi odličnega rumovega sladkorja okus rumovih kroglic. Neverjetni (in tudi presenetljivi, ker se jim po okusu čisto nič ne pozna!) so tudi zato, ker so bolj zdravi zate, saj so pripravljeni z olivnim oljem, rjavim sladkorjem in zmletimi ovsenimi kosmiči. Res lepo dišijo in so čudoviti čisto sami, ob kakavu ali čaju. So moji novi najljubši piškoti in tvoji bodo tudi!


Ingredients

Scale

65 g temne čokolade (z 65% kakavovih delcev in več)
60 ml olivnega olja
140 g ovsenih kosmičev
1 jajce
80 g kokosovega ali rjavega sladkorja
1 žlička Kotányi vanilijeve paste ali esence
1 zavitek Kotányi rumovega sladkorja
1/2 žličke Kotányi cimeta
3 žlice kakava
1,5 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli
85 g mlečne čokolade
2 žlici čokoladnih kapljic za okras (neobvezno)


Instructions

 1. Pečica: Pečico segrej na 175°C.
 2. Temna čokolada: Temno čokolado nalomi, ji dodaj žlico olivnega olja in jo stopi. Stopi jo nad vodno kopeljo (skledico s čokolado postavi na kozico, v kateri je vrela voda; pazi, ga se skodelica vode ne dotika) ali pa v mikrovalovni pečici (30 s bi moralo biti dovolj).
 3. Moka: Ovsene kosmiče zmelji v moko.
 4. Mokre sestavine: Preostalo olivno olje in sladkor, jajce, vanilijevo pasto in cimet dobro zmešaj, da se sladkor stopi. Dodaj stopljeno čokolado.
 5. Suhe sestavine: Skupaj zmešaj zmlete ovsene komiče, sol kakav in sodo bikarbono. Mešanico suhih sestavin umešaj v mokre, a ne mešaj preveč. Dodaj še nasekljano mlečno čokolado in zmešaj še enkrat, da se sestavine dokončno povežejo. A nikar ne mešaj preveč.
 6. Peka: Z žlico ali malo zajemalko za sladoled oblikuj kroglice in jih položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač postavi v pečico za približno 7 minut.
 7. Okraševanje in hlajenje: Pečene piškote vzemi iz pečice. Po želji jim dodaj čokoladne kapljice in jih nato pusti 4 minute, da se hladijo na pekaču. Ko so delno ohlajeni in se že lepo držijo skupaj jih prenesi na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
 • Prep Time: 18 minut
 • Cook Time: 7 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.