Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čudovit čokoladni humus


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Total Time: 10 minut (+ nekaj minut več, če čičeriko olupiš)
  • Yield: za manjšo skodelico

Description

Neverjeten čokoladni humus, sladka različica znane klasike, je fantastična čokoladna poslastica, pripravljena s čičeriko, arašidovim maslom, kakavom in javorjevim sirupom. Odličen je kot namaz ali kot pomaka. Pripravi si ga in z njim navduši sebe in vse, ki ga bodo poskusili.


Ingredients

Scale

240 g oziroma 1 velika konzerva kuhane čičerike
1 žlica arašidovega masla (ali tahinija)
2 žlici kakava
1 ščepec soli
1 žlička vanilijevega ekstrakta (neobvezno)
približno 3 žlice javorjevega sirupa (ali medu)
2 žlici stopljenega kokosovega (ali avokadovega ali rastlinskega) olja
približno 5 žlic katerega koli mleka


Instructions

  1. Čičerika: Če želiš, lahko kuhano čičeriko olupiš. Okus bo enak tudi z neolupljeno, le humus bo bolj kremast. Lupljenje ti bo vzelo nekaj minut, a je postopek izredno enostaveno. Le primi posamezno zrno čičerike, pa ti bo lupinica ostala v rokah.
  2. Začetno miksanje: Najprej čičeriko zmiksaj z arašidovim maslom, javorjevim sirupom, kokosovim oljem in približno štirimi žlicami mleka. Tu naj bo humus že lepo kremast.
  3. Končno miksanje: Nato dodaj še sol, vanilijevo esenco in kakav ter mleko po potrebi in še enkrat zmiksaj.
  4. Postrezi: Če želiš ob postrežbi navdušiti, dodaj še nekaj čokoladnih ostružkov. Čokoladni humus postrezi kot namaz ali kot pomako. Uporabi sveže ali suho sadje, piškote ali pa ga namaži na palačinke.

Notes

Uporabi kupljeno kuhano čičeriko ali pa čičeriko skuhaj doma. Suho noč prej namoči v vodi, nato pa vodo odlij, dodaj novo in kuhaj glede na navodila na embalaži.

Namesto arašidovega masla uporabi tahini.

Javorjev sirup dodaj glede na okus. Če je kakav zelo sladek, potrebuješ manj dodatnega sladila.

Kokosovo olje lahko nadomestiš tudi z rastlinskim (recimo repičnim) ali pa uporabi avokadovo olje.

Mleka, ki je lahko tudi rastlinsko, dodaj glede na to, kako kremast humus želiš. Če dodaš manj mleka, bo bolj gost, seveda.

Soli nikar ne prešpricaj, ker bo humus z njo dosti boljši!

Humus se obdrži nekaj dni, a močno dvomim, da ti bo ostal tako dolgo!