Čudovit čokoladni humus

0 comments

Neverjeten čokoladni humus, sladka različica znane klasike, je fantastična čokoladna poslastica, pripravljena s čičeriko, arašidovim maslom, kakavom in javorjevim sirupom. Odličen je kot namaz ali kot pomaka. Pripravi si ga in z njim navduši sebe in vse, ki ga bodo poskusili.

Že vem, kaj bo tvoja nova obsesija. Ta humus! Je ravno prav kremast, je ravno prav sladek in odlično paše s svežim ali suhim sadjem, je čudovit s piškoti ali pa na palačinkah. Sicer nikoli ne bo nadomestil tvoj/naš/moj najljubši čokoladni namaz (točno veš, kaj imam v mislih!), je pa njegova bolj zdrava, (če si drznem) bolj zanimiva in bolj nasitna različica. Privošči si ga doma ali pa ga odnesi na piknik, na plažo, v šolo. Super ideja za pomakat je jabolčni čips, ki je pravzaprav tudi čisto sam odličen za na pot.

Ker je čičerika dokaj nevtralnega okusa, lepo posrka vse okuse, ki jo obdajajo. Tudi tokrat je tako. Ker ji dodamo arašidovo maslo, kakav, javorjev sirup in vanilijevo esenco, postane luštna čokoladna poslastica. V klasični različici je ena izmed ključnih sestavin tahini (= sezamova pasta), vendar pa zato, ker je ponavadi nimam doma, v klasičnem humusu in tem sladki razčičici, jaz vedno uporabim kar arašidovo maslo. Saj tega pa imamo skoraj vsi ves čas doma, kajne? Glede na to, kateri kakav uporabiš – bolj ali manj sladek – je odvisno tudi, koliko javorjevega sirupa bo treba dodati. Več dodaš, bolj bo humus sladek, seveda. Uporabiš lahko tudi med, če javorjevega sirupa nimaš. Bo pa z medom ta humus malo drugačen, a vseeno odličen. Nikar pa ne pozabi na ščepec soli, saj bo z njim humus še boljši, čokoladni okusi bodo postali še bolj izraziti.

V Sloveniji čokoladnega humusa še nisem zasledila na prodajnih policah, zato se mi zdi prav, da ga poskusiš pripraviti doma, saj ne veš, kar zamujaš. Meni je neznansko všeč in verjamem, da bo tebi tudi.

Preden pa pogledava, kako ta humus pripraviš v parih minutah, si poglej še nekaj luštnih, odštekanih sladic:

Še več sladic poišči pod oznako Sladice.

Za pripravo čokoladnega humusa potrebuješ sestavine na spodnji fotki in nekaj minut.

Če želiš, lahko kuhano čičeriko olupiš. Okus bo enak, le humus bo bolj kremast. Lupljenje ti bo vzelo nekaj minut, a je postopek izredno enostaveno. Le primi posamezno zrno čičerike, pa ti bo lupinica ostala v rokah.

 

Nato najprej čičeriko zmiksaj z arašidovim maslom, javorjevim sirupom, kokosovim oljem in mlekom. Nato pa v maso dodaj še sol, vanilijevo esenco in kakav ter mleko po potrebi ter še enkrat zmiksaj. Ja, tako enostavno je to!

Če želiš ob postrežbi navdušiti, na vrh humusa dodaj še nekaj čokoladnih ostružkov. Nenavadno, a zelo dobro!

Čokoladni humus postrezi s svežim ali suhim sadjem, lahko pa tudi s piškoti.

Kremasta tekstura in čokoladni okus – če to ni dobro, potem ne vem, kaj je!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čudovit čokoladni humus


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 10 minut (+ nekaj minut več, če čičeriko olupiš)
  • Yield: za manjšo skodelico

Description

Neverjeten čokoladni humus, sladka različica znane klasike, je fantastična čokoladna poslastica, pripravljena s čičeriko, arašidovim maslom, kakavom in javorjevim sirupom. Odličen je kot namaz ali kot pomaka. Pripravi si ga in z njim navduši sebe in vse, ki ga bodo poskusili.


Ingredients

Scale

240 g oziroma 1 velika konzerva kuhane čičerike
1 žlica arašidovega masla (ali tahinija)
2 žlici kakava
1 ščepec soli
1 žlička vanilijevega ekstrakta (neobvezno)
približno 3 žlice javorjevega sirupa (ali medu)
2 žlici stopljenega kokosovega (ali avokadovega ali rastlinskega) olja
približno 5 žlic katerega koli mleka


Instructions

  1. Čičerika: Če želiš, lahko kuhano čičeriko olupiš. Okus bo enak tudi z neolupljeno, le humus bo bolj kremast. Lupljenje ti bo vzelo nekaj minut, a je postopek izredno enostaveno. Le primi posamezno zrno čičerike, pa ti bo lupinica ostala v rokah.
  2. Začetno miksanje: Najprej čičeriko zmiksaj z arašidovim maslom, javorjevim sirupom, kokosovim oljem in približno štirimi žlicami mleka. Tu naj bo humus že lepo kremast.
  3. Končno miksanje: Nato dodaj še sol, vanilijevo esenco in kakav ter mleko po potrebi in še enkrat zmiksaj.
  4. Postrezi: Če želiš ob postrežbi navdušiti, dodaj še nekaj čokoladnih ostružkov. Čokoladni humus postrezi kot namaz ali kot pomako. Uporabi sveže ali suho sadje, piškote ali pa ga namaži na palačinke.

Notes

Uporabi kupljeno kuhano čičeriko ali pa čičeriko skuhaj doma. Suho noč prej namoči v vodi, nato pa vodo odlij, dodaj novo in kuhaj glede na navodila na embalaži.

Namesto arašidovega masla uporabi tahini.

Javorjev sirup dodaj glede na okus. Če je kakav zelo sladek, potrebuješ manj dodatnega sladila.

Kokosovo olje lahko nadomestiš tudi z rastlinskim (recimo repičnim) ali pa uporabi avokadovo olje.

Mleka, ki je lahko tudi rastlinsko, dodaj glede na to, kako kremast humus želiš. Če dodaš manj mleka, bo bolj gost, seveda.

Soli nikar ne prešpricaj, ker bo humus z njo dosti boljši!

Humus se obdrži nekaj dni, a močno dvomim, da ti bo ostal tako dolgo!

  • Prep Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.