Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cvetačne kroglice s sirom in zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za približno 2 osebi

Description

Te male cvetačne kroglice so polne sira in zelenjave in so odlične kot prigrizek, priloga ali pa samostojna jed. So čudovit pokazatelj, da je cvetača neverjetno presenetljiva zelenjava in če prav pripravljena, nadvse okusna. Kroglice si privošči z mešano solato, jogurtovim prelivom, humusom ali pa si jih privošči kar same.


Ingredients

Scale

300 g cvetače
1/4 (rdeče) paprike
1/2 (rjave) čebule
15 g parmezana
60 g sira
30 g drobtin
1 jajce
1 šopek peteršilja
1 žlička kajenskega popra (neobvezno)
sol
poper


Instructions

  1. Skuhaj cvetačo: Cvetačo približno pet minut kuhaj v vreli vodi, da se malenkost zmehča.
  2. Ostale sestavine: Oba sira naribaj, papriko in čebulo sesekljaj, jajce pa ubij in razžvrkljaj.
  3. Masa: Malenkost zmehčano cvetačo dobro odcedi, sesekljaj ter prenesi v skledo. V skledo dodaj še vse preostale sestavine, vzemi vilico ali tlačilko za krompir in vse skupaj zmečkaj v kompaktno maso – koščki naj bodo še malo vidni.
  4. Oblikuj kroglice: Z malo žlico vzemi nekaj mase in jo oblikuj v kroglico, pomagaj si z mokrimi rokami.
  5. Speci kroglice: Kroglice prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Vmes kroglice enkrat obrni.
  6. Postrezi: Kroglice serviraj z mešano solato, jogurtovo pomako ali humusom ali poleg krompirja, riža ali kakšne druge priloge.

Notes

Lahko uporabiš svežo ali zamrznjeno cvetačo, saj jo pokuhaš in sesekljaš, zato se razlika ne opazi.

V kroglice lahko daš kateri koli sir, lahko tudi le parmezan ali kateri koli drugi sir, ki se topi.

Namesto rdeče paprike lahko uporabiš tudi paprike druge barve ali katero koli drugo zelenjavo, lahko pa jih pripraviš tudi le s cvetačo in sirom.

Namesto rjave ali bele čebule uporabi rdečo čebulo, šalotko, mlado čebulo ali por.

Kroglice lahko odišaviš s peteršiljem, meto, origanom, drobnjakom … uporabiš pa lahko tudi sušene dišavnice.

Če želiš, da so kroglice pekoče dodaj kajenski poper ali čili, lahko pa narediš popolnoma nepekoče kroglice.