Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Božansko jogurtovo pecivo s svilnato čokoladno glazuro


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: približno 90 minut (z ohlajanjem)
  • Yield: za približno 12 kosov

Description

To pecivo je božansko! Slasten čokoladni biskvit dopolnjuje svilnata čokoladna glazura, ki je ravno prav sladka, pecivo pa je primerna za vsako priložnost – pripravi ga ob praznovanjih ali pa kar tako.


Ingredients

Scale

Sestavine za jogurtovo pecivo:

1 jogurt v lončku (180 g)
1 jogurtov lonček (rjavega) sladkorja
2 jogurtova lončka moke
1/2 jogurtovega lončka repičnega ali sončničnega olja
2 jajci
1 zavojček pecilnega praška
1 pokrovček ruma
2 žlici kakava v prahu

Sestavine za čokoladno glazuro:

200 g temne čokolade
2 žlici javorjevega sirupa
50 g masla
250 ml smetane za stepanje

Ostale sestavine:

kakav za okras


Instructions

  1. Pripravi biskvit: Ubij jajci, ju zmešaj in jima dodaj sladkor ter dobro premešaj. Dodaj še rum in olje ter še enkrat premešaj. Umešaj še jogurt in zopet premešaj. V posodo presej še moko, pecilni prašek in kakav v prahu in vse skupaj zmešaj v gladko zmes.
  2. Biskvit speci: Pekač obloži s papirjem za peko, vanj zlij zmes in peci približno 35 minut v pečici, ogreti na 180°C. Potem preveri, če je biskvit pečen – vanj vstavi zobotrebec in če je suh, je pečen, sicer ga še za nekaj minut postavi nazaj v pečico. Ko je biskvit pečen, ga vzemi iz pečice in ohladi.
  3. Pripravi čokoladno glazuro: Takoj potem pripravi čokoladno glazuro, saj mora le-ta počivati. V manjši kozici zavri smetano in javorjev sirup – takoj, ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo odstavi. V ločeno posodo nalomi čokolado, ji dodaj maslo in ju prelij z vročo smetano. Mešaj, da se maslo in čokolada stopita in da dobiš svetlečo zmes. Pusti, da čokoladna zmes na sobni temperaturi počiva 30 minut.
  4. Dokončaj pecivo: Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga prelij s čokoladno glazuro in potresi s kakavom. Pekač vsaj za dve uri postavi v hladilnik, da se čokoladna glazura strdi. Potem pecivo nareži na kose in postrezi.

Notes

Biskvit lahko pripraviš le z uporabo jogurtovega lončka. Ta naj bo mera za sladkor, moko in olje.

Biskvit pripravi z rjavim ali belim sladkorjem, lahko pa tudi s kokosovim sladkorjem.

Glazuro pripravi s temno čokolado ali mlečno čokolado.

Pecivo se obdrži več dni, shrani ga v hladilniku.

Recept za to slastno pecivo mi je nekoč zaupala Vesna, zanj pa sem ji nadvse hvaležna! Hvala, Vesna!

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 35 minut