Description
To pecivo je božansko! Slasten čokoladni biskvit dopolnjuje svilnata čokoladna glazura, ki je ravno prav sladka, pecivo pa je primerna za vsako priložnost – pripravi ga ob praznovanjih ali pa kar tako.
Ingredients
Sestavine za jogurtovo pecivo:
1 jogurt v lončku (180 g)
1 jogurtov lonček (rjavega) sladkorja
2 jogurtova lončka moke
1/2 jogurtovega lončka repičnega ali sončničnega olja
2 jajci
1 zavojček pecilnega praška
1 pokrovček ruma
2 žlici kakava v prahu
Sestavine za čokoladno glazuro:
200 g temne čokolade
2 žlici javorjevega sirupa
50 g masla
250 ml smetane za stepanje
Ostale sestavine:
kakav za okras
Instructions
- Pripravi biskvit: Ubij jajci, ju zmešaj in jima dodaj sladkor ter dobro premešaj. Dodaj še rum in olje ter še enkrat premešaj. Umešaj še jogurt in zopet premešaj. V posodo presej še moko, pecilni prašek in kakav v prahu in vse skupaj zmešaj v gladko zmes.
- Biskvit speci: Pekač obloži s papirjem za peko, vanj zlij zmes in peci približno 35 minut v pečici, ogreti na 180°C. Potem preveri, če je biskvit pečen – vanj vstavi zobotrebec in če je suh, je pečen, sicer ga še za nekaj minut postavi nazaj v pečico. Ko je biskvit pečen, ga vzemi iz pečice in ohladi.
- Pripravi čokoladno glazuro: Takoj potem pripravi čokoladno glazuro, saj mora le-ta počivati. V manjši kozici zavri smetano in javorjev sirup – takoj, ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo odstavi. V ločeno posodo nalomi čokolado, ji dodaj maslo in ju prelij z vročo smetano. Mešaj, da se maslo in čokolada stopita in da dobiš svetlečo zmes. Pusti, da čokoladna zmes na sobni temperaturi počiva 30 minut.
- Dokončaj pecivo: Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga prelij s čokoladno glazuro in potresi s kakavom. Pekač vsaj za dve uri postavi v hladilnik, da se čokoladna glazura strdi. Potem pecivo nareži na kose in postrezi.
Notes
Biskvit lahko pripraviš le z uporabo jogurtovega lončka. Ta naj bo mera za sladkor, moko in olje.
Biskvit pripravi z rjavim ali belim sladkorjem, lahko pa tudi s kokosovim sladkorjem.
Glazuro pripravi s temno čokolado ali mlečno čokolado.
Pecivo se obdrži več dni, shrani ga v hladilniku.
Recept za to slastno pecivo mi je nekoč zaupala Vesna, zanj pa sem ji nadvse hvaležna! Hvala, Vesna!
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 35 minut