Description
Ta kruh, delno pripravljen s polnozrnato pirino moko (ali pa tudi ne, ti se odloči) in obogaten z bučnimi in sončničnimi semeni je takooo dober! Pripravi se brez gnetenja – le s kuhalnico zmešaš vse sestavine, jih pustiš malo (jaz vedno kar čez noč v hladilniku) počivati in nato kruh spečeš. Ne potrebuješ nobenega posebnega znanja in kompliciranih metod in ga res ne moreš zafrkniti. Moraš probat!
Ingredients
300 g bele pšenične moke
120 g polnozrnate pirine moke (ALI polnozrnate pšenične, ajdove … ; ali pa 150 g bele pšenične moke)
50 g mešanice semen – bučna, sončnična (neobvezno)
2 žlički soli
2 žlički instant kvasa v prahu
375 ml mlačne vode (32°C)
Instructions
- Mešanje sestavin: V skledi – najbolje stekleni, da lažje vidiš, kako kruh vzhaja – zmešaj moko (ali moke), suhi kvas, sol, mlačno vodo in po želji še semena. Voda naj bo mlačna oz. taka, v kateri se človek lahko prijetno namaka. Testo, ki ga tu pripraviš bo pocasto in dokaj mokro – če bi tu želel/a gnetiti, bi se vse sprijemalo na prste. Ampak za to metodo priprave kruha, je pocasto tisto, kar potrebujemo!
- Počivanje: Skledo z zmešanimi sestavinami nato pokrij. Uporabi tesno prilegajoč se pokrov, kuhinjsko krpo ali folijo za živila. Če imaš doma kapo za tuširanje, uporabi to. Pomembno je, da je skleda dobro pokrita, da se toplota od vode in kvas dodobra pojlubčkata in svež zrak ne moti njune intime. Pokrito skledo pusti na sobni temperaturi nekje bolj na toplem – idealno je tam nekje 25°C in tam do 30°C – da testo naraste še enkrat toliko, kot je na začetku, torej na dvojni volumen. Ko testo naraste, lahko posodo postaviš v hladilnik, da tam s počivanjem pridobiva na okusu. V hladilniku te naj čaka približno 10-12 ur oziroma čez noč, lahko pa ga pustiš počivati tudi do treh dni.
- Priprava na peko v primeru počivanja v hladilniku: Kruh lahko pričneš oblikovati takoj, ko naraste – v tem primeru poglej naslednji korak. Če imaš kruh v hladilniku, pa ga moraš pred peko malo “pogreti”. To pomeni le to, da ga daš iz hladilnika in pustiš 45 minut do ene ure na pultu na sobni temperaturi.
- Segrevanje pečice: Pečico začni segrevati 30 minut pred peko kruha. Segrevaj jo na 230°C in kruh daj v pečico šele takrat, ko je pečica RES vroča. Če imaš litoželezno posodo jo postavi v pečico takoj, ko pečico prižgeš, da se tudi posoda RES dobro segreje. Ne pozabi na pokrov!
- Oblikovanje: Na pult potresi nekaj moke, mehurčkasto testo (ki bo še vedno dokaj pocasto in gnetenja ne bi zmoglo) prenesi na pomokan pult in ga štirikrat prepogni proti sredini, da dobiš kroglo, ki ima spoje na vrhu. Ne uporabi rok, oz. prstov, uporabi strgalo za testo, nož z večjo površino ali gumijasto lopatico. Nato to kepo previdno prenesi na papir za peko, ki ga ni treba nič pomokati ali namastiti. Skupaj sprijeti deli naj bodo na dnu. V Notes in spodaj poglej, kaj narediš, če imaš doma posodo za vzhajanje kruha!
- Rezanje: Ko je kruh na papirju za peko, ga ponavadi z res ostrim nožem ali britvico dvakrat zarežem, da med peko vročin znotraj kruha lahko nekje uhaja. To rezanje pa niti ni nujno potrebno, ker bo kruh kar sam od sebe počil tam, kjer bo pritisk vročine največji.
- Peka: Ko se je pečica segrevala pol ure in je popolnoma ogreta na 230°C, litoželezno posodo PREVIDNO vzemi iz pečice. V roke vzemi robne dele papirja za peko in kruh previdno položi v segreto litoželezno posodo. Previdno jo pokrij in postavi v pečico. Najprej peci 30 minut pokrito, nato pa še 15 minut odkrito, oboje na isti temperaturi. Poglej pod Notes kaj narediti, če litoželezne posode s pokrovom nimaš!
- Hlajenje: Ko je kruh lepo pečen in ima čudovito rjavo-zlato barvo, ga vzemi iz pečice. Pečen kruh s pomočjo papirja za peko previdno vzemi iz pečice in položi na rešetko, da se začne hladiti. Odstrani tudi papir za peko. Na rešetki naj počiva vsaj 10 minut, še najboljše pa je, da se čim bolj ohladi, da se vlaga odstrani in da kruh ne bo pocast v sredini.
Notes
Uporabiš lahko samo belo pšenično moko – v tem primeru uporabi 450 g. Če pa misliš del nadomestiti z drugo moko – recimo polnozrnato pšenično, pirino, ajdovo … potem uporabi le 120 g, ker te moke bolj vpijajo vodo.
Semena ti ni treba dodajati, lepo pa obogatijo kruh. Uporabi sončnična, bučna, sezam, lahko pa tudi ovsene kosmiče. 50 g bo dovolj.
Voda, ki jo dodaš med sestavine naj bo mlačna. Če tu zafrkneš in daš prevročo vodo ali premrzlo, lahko kvas ubiješ ali pa ga ne predramiš dovolj. Tista prava temperatura je 32°C.
Če za prvo vzhajanje nimaš zelo toplega prostora, pokrito skledo lahko zaviješ tudi še v deko, s katero se pokriješ, ko gledaš tv na kavču, jo daš k toplemu radiatorju ali pa k topli pečici.
Testo lahko počiva v hladilniku tudi do 3 dni. S počivanjem pridobiva na intenziteti okusa. Meni je kruh najboljši, ko ga pustim počivati čez noč.
Če uporabiš skledo za vzhajanja testa, jo res dobro pomokaj, nato pa kepo testo previdno prenesi v skledo, tukaj naj bodo prijeti deli na vrhu, ker bomo potem to kepo stresli na papir za peko. Ko uporabim to skledo za vzhajanje kruha, testo fliknem vanjo takoj iz hladilnika, da se testo na sobno temperaturo segreva kar v njej. Na sobno temperaturo segreto kepo iz sklede za vzhajanje kruha nato obrnem in pustim, da se testo prekucne na sredino papirja za peko. Če je bila skleda dovolj pomokana, bo kupček lepo oblikovanega testo kar padel ven.
Če litoželezne posode nimaš, uporabi čim višji in ožji pekač – večji je pekač, bolj se bo kruh razpotegnil v širino in ne bo lepo kupčkast v višino. Če uporabiš pekač, ki ni litoželezni s pokrovom, daj na dnu pečice še en pekač z vročo vodo, da bo ta med peko izparevala in lepo božala kupček testa. V tem primeru, ko uporabiš pekač brez pokrova, kruh peci celotnih 45 minut brez prekinjanja, ki ga moraš narediti, ko z litoželezne posode ven stran vzemaš pokrov.
Ohlajen kruh hrani v vreči za kruh še kakšen dan ali dva, kasneje se bo začel pa že sušiti.
Kruh lahko tudi zamrzneš. Kruh nareži na kose in ga položi v plastično vrečko za zamrzovanje in nato odtajaj na sobni temperaturi.
Osnovni recept sem dobila pri briljantni Nagi z RecipeTinEats.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 45 minut