Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pica iz jajčevcev


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2-3 osebe 1x

Description

Te male pice so božanske! Sladko paradižnikovo omaka, svežo baziliko in nežno mocarelo namesto na testo razporedi kar na rezine mehkega jajčevca. To je res idealna kombinacija okusov.


Ingredients

Scale

1 večji jajčevec
olivno olje
suh origano
3 sveži paradižniki
3 žlice paradižnikove kaše
5 strokov česna
1 koščem masla
1 pest sveže bazilike
1 velika mocarela
1 žlica naribanega parmezana
sol
poper


Instructions

  1. Zmehčaj jajčevce: Jajčevec po dolžini ali po širini nareži na dvo-centimetrske rezine – vse rezine naj bodo približno enake debeline. Razporedi jih na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z malo olivnega olja in potresi s suhim origanom. Peci jih približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°C.
  2. Pripravi paradižnikovo omako: Medtem, ko se rezine jajčevcev pečejo, v kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem popeci sesekljan česen. Pazi, da se česen ne obarva, saj bo v tem primeru postal grenak. Ko se česen malenkost zmehča, v kozico dodaj na majhne koščke narezan paradižnik. Paradižnik še posoli in popopraj ter dodaj še velik ščepec suhega origana. Omako kuhaj še približno 10 minut, da se paradižnik zmehča, vmes večkrat premešaj. Pred koncem kuhanja v kozico dodaj še 3 žlice paradižnikove kaše, da dobiš enotno gosto paradižnikovo omako. Dodaj še košček masla in svežo baziliko, omako premešaj ter odstavi z ognja.
  3. Pice sestavi: Ko so rezine jajčevcev pečene – morajo se zmehčati, a ne preveč, obliko morajo še vedno obdržati – jih vzemi iz pečice. Na posamezne rezine razporedi nekaj paradižnikove omake, nanje pa naribano mocarelo, zmešano z naribanim parmezanom. Jajčevce prenesi nazaj v vročo pečico in peci toliko časa, da se mocarela stopi in malenkost popeče – okoli 5 minut.
  4. Postrezi: Pečene pice serviraj na krožnike in takoj postrezi.

Notes

Jaz ponavadi z grenkobo jajčevcev nimam težav, velikokrat pa v receptih predlagajo, da jajčevce malo spotiš. Po želji torej rezine jajčevca položi na kuhinjsko brisačo, jih posoli in pusti, da izpustijo nekaj vode. Po 15-minutah rezine popivnaj s kuhinjsko brisačo.

Jajčevce lahko na rezine narežeš po širini ali po dolžini.

Če se ti pet strokov česna zdi preveč, uporabi manj česna. Vendar pa moraš vedeti, da se med pripravo lepo zmehča in ni čisto nič posoben surovemu česnu. Vsekakor je pa to tvoja odločitev!

Nikar ne uporabi kupljene že naribane mocarele ali parmezana. Raje ju uporabi sveže naribane.

Pice lahko pred postrežbo okrasiš še z nekaj sveže bazilike.

Pico iz jajčevcev lahko postrežeš kot predjed ali pa kot glavno jed. Poleg serviraj solato.

Recept je v večini narejen po receptu Julie Child.