Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji file v stroganov omaki na rižu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Zlato popečen in ravno prav začinjen piščančji file se kopa v čudoviti svilnati omaki polni gobic, vse pa nato nežno položiš na riž, testenine ali pire krompir. Celotna jed se pripravi v manj kot pol ure in lepo pogreje, nasiti in zadovolji. Ja, to je prava jesenska poslastica!


Ingredients

Scale
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 400 g piščančjih filejev Natur Premium od Perutnine Ptuj (2 kosa razpolovi po debelini)
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička popra
  • 2 žlički česna v prahu
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 40 g masla
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g gob
  • 1 zvrhana žlica moke
  • 500 ml jušne osnove
  • 1/2 žlice gorčice
  • 120 g kisle smetane
  • peteršilj za okras

Instructions

  1. Piščančji file: Piščančji file razpolovi, da bodo tanjši. Na obeh straneh jih potresi s soljo, poprom, česnom v prahu in sladko papriko. Zrezke v ponvi popeci na dveh žlicah olja toliko časa – približno 4 minute na stran – da na obeh straneh dobijo lepo barvo. Vzemi jih s ponve in prihrani za kasneje.
  2. Gobe in začetek omake: V isti ponvi – ni je treba pomivati, saj bodo ostanki od peke piščanca začinili omako – stopi maslo, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj na rezinice – ne preveč tanke – narezane gobe in jih praži toliko časa, da najprej spustijo vodo, ki bo počistila dno ponve, nato pa še toliko časa, da se popečejo in lepo obarvajo. Dodaj naribana stroka česna in premešaj in praži minuto, da česen zadiši. Dodaj moko in nežno premešaj, nato pa praži še minuto. Postopoma dodajaj jušno osnovo, da se moka vmeša v tekočino. Kuhaj 5 minut, da se naredi kremna omaka.
  3. Dokončanje omake: V omako dodaj še gorčico in kislo smetano. Le potrpežljivo mešaj in kuhaj na nežnem ognju, da se smetana stopi v omako. Poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj. Če ostane nekaj belih flekcev smetane, se ne sekiraj. Ko dobiš svetlejšo kremno omako, v njo dodaj piščančje fileje in vse sokove, ki so jih med počivanjem spustili. Kuhaj še 2 minuti, nato pa osveži s peteršiljem.
  4. Postrežba: Zrezke v omaki serviraj z rižem ali testeninami. Dober tek!

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut