Piščančji file v stroganov omaki na rižu

1 comment

Zlato popečen in ravno prav začinjen piščančji file se kopa v čudoviti svilnati omaki polni gobic, vse pa nato nežno položiš na riž, testenine ali pire krompir. Celotna jed se pripravi v manj kot pol ure in lepo pogreje, nasiti in zadovolji. Ja, to je prava jesenska poslastica!

Jesen ni prava jesen brez gobic. Sama jih ne nabiram, ker nimam potrebnega znanja. Rada pa jih v tem času kupim, ker so v sezoni in so zato najboljšega okusa, najlažje dostopne in zato tudi najcenejše. Čeprav je ravno sedaj na voljo največ raznolikih gob, lahko kupiš tudi le šampinjone. Meni so mnogo boljši rjavi šampinjoni.

Najboljše pa so gobice v družbi. V tej jedi jim družbo dela piščančji file in čudovito osvežilna kremna omaka. Namesto sladke smetane ali smetane za kuhanje uporabiš kislo smetano, ki to jed naredi svežo in živo ter čisto nič težko ali dolgočasno. Ja, celoten čar te jedi naredi ravno kisla smetana. K okusu pa pripomore tudi gorčica, ki doda tisto piko na i. Čudoviti okusi!

Originalno v stroganov omaki najdemo govedino. Ker se govedina kuha dlje časa, je priprava te jedi dokaj zamudna. Kar pa ni tako, če uporabimo piščančje meso. Sploh, če uporabimo piščančja prsa, ki se pripravijo res zelo hitro. Jaz uporabim kar piščančje fileje, ki jih nato prerežem na pol, da iz enega fileja dobim dva tanjša fileja, ki se pripravita še hitreje. Ti piščančji fileji od Perutnine Ptuj so super, tako pravijo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Priprava te jedi je res enostavna in dokaj hitra ter je skupek čudovitih sestavin. V jedi najdeš:

  • PIŠČANČJI FILE – Piščančje prsi razpoloviš po debelini, da dobiš dva tanjša fileja. Nato ju na obeh straneh začiniš s česnom v prahu, sladko mleto papriko ter soljo in poprom. Nato pa ju popečeš na segretem olju na obeh straneh, približno 4 minute na stran. Fileja lahko narežeš tudi na rezinice, uporabiš pa lahko tudi izkočiščena bedra. Odlično bi bilo tudi s puranjimi zrezki.
  • GOBICE – Najboljši so rjavi šampinjoni, uporabiš pa lahko tudi katere koli druge gobe. Šampinjone narežeš na rezinice, ampak ne preveč na tanko, tako da obdržiš njihovo sočnost. Mnogi gob ne marajo zaradi teksture in dolgočasnega okusa. Zato gobice popraži na maslu, jih popeci do rjave zapečene barve – če jih le skuhaš, res niso dobre – da dobijo čudovito teksturo in res dober okus, nato pa jim dodaš še česen. Trio gobe, maslo in česen nikoli ne razočara.
  • SMETANOVA OMAKA – Običajno se piščanca pripravi v navadni smetani za kuhanje, oziroma v nestepeni sladki smetani. V stroganov omaki uporabimo kislo smetano, ki v omako doda svežino, ki je “navadne” smetane nimajo. Prav zaradi uporabe kisle smetane je ta omaka tako dobra. Edina slaba značilnost kisle smetane v omaki je ta, da se včasih ne vmeša 100% v omako in v omaki ostanejo majhni beli flekci smetane, kar pa je le potencialno estetski problem, na okusu se ničesar ne pozna. Zato kar brez panike. V omaki pa je za bogat okus še gorčica.
  • RIŽ – Stroganov omako ponavadi postrežejo na testeninah, meni pa je mnogo boljša izbira riž, ki je k tej omaki prečudovit. Uporabi basmati ali jasminov riž, lahko pa tudi kateri koli drug riž za priloge.

Vrstni red priprave te jedi je naslednji:

  1. Odišavi in popeci piščančje fileje ter jih prihrani za kasneje.
  2. Popraži gobe in pripravi omako.
  3. Daj kuhati riž.
  4. Dokončaj omako, vanjo dodaj piščančje fileje in kuhaj še nekaj minut.
  5. Na krožnik položi kuhan riž, piščančji file in omako. Njam!
  6. Po želji postrezi še s skledo solate. Kar jaz vedno naredim, ker obožujem solate.

Piščančji file v stroganov omaki lahko postrežeš z:

  • rižem,
  • testeninami,
  • pire krompirjem,
  • cvetačnim rižem,
  • brokolijevim rižem,
  • polento,
  • kuskusom ali bulgurjem,
  • ali le s kosom kruha, s katerim pomažeš omako do zadnje kapljice.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih jedi z gobami:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi in popeci piščančje fileje.

Nato pripravi in popeci gobe ter pripravi omako.

V omako dodaj še prej popečene piščančje fileje, kuhaj še nekaj minut, nato pa jih osveži s svežim peteršiljem.

TAKO DOBRO! Postrežeš lahko z rižem (meni najboljše), testeninami, pire krompirjem, polento ali le s kruhom, s katerim pomaži omako do zadnje kapljice.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji file v stroganov omaki na rižu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Zlato popečen in ravno prav začinjen piščančji file se kopa v čudoviti svilnati omaki polni gobic, vse pa nato nežno položiš na riž, testenine ali pire krompir. Celotna jed se pripravi v manj kot pol ure in lepo pogreje, nasiti in zadovolji. Ja, to je prava jesenska poslastica!


Ingredients

Scale
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 400 g piščančjih filejev Natur Premium od Perutnine Ptuj (2 kosa razpolovi po debelini)
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička popra
  • 2 žlički česna v prahu
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 40 g masla
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g gob
  • 1 zvrhana žlica moke
  • 500 ml jušne osnove
  • 1/2 žlice gorčice
  • 120 g kisle smetane
  • peteršilj za okras

Instructions

  1. Piščančji file: Piščančji file razpolovi, da bodo tanjši. Na obeh straneh jih potresi s soljo, poprom, česnom v prahu in sladko papriko. Zrezke v ponvi popeci na dveh žlicah olja toliko časa – približno 4 minute na stran – da na obeh straneh dobijo lepo barvo. Vzemi jih s ponve in prihrani za kasneje.
  2. Gobe in začetek omake: V isti ponvi – ni je treba pomivati, saj bodo ostanki od peke piščanca začinili omako – stopi maslo, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj na rezinice – ne preveč tanke – narezane gobe in jih praži toliko časa, da najprej spustijo vodo, ki bo počistila dno ponve, nato pa še toliko časa, da se popečejo in lepo obarvajo. Dodaj naribana stroka česna in premešaj in praži minuto, da česen zadiši. Dodaj moko in nežno premešaj, nato pa praži še minuto. Postopoma dodajaj jušno osnovo, da se moka vmeša v tekočino. Kuhaj 5 minut, da se naredi kremna omaka.
  3. Dokončanje omake: V omako dodaj še gorčico in kislo smetano. Le potrpežljivo mešaj in kuhaj na nežnem ognju, da se smetana stopi v omako. Poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj. Če ostane nekaj belih flekcev smetane, se ne sekiraj. Ko dobiš svetlejšo kremno omako, v njo dodaj piščančje fileje in vse sokove, ki so jih med počivanjem spustili. Kuhaj še 2 minuti, nato pa osveži s peteršiljem.
  4. Postrežba: Zrezke v omaki serviraj z rižem ali testeninami. Dober tek!

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Božanskoooo!
    Ta recept bi kuhala vsak teden, moja najljubša omaka z gobicami

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.