Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pisan in zelenjave poln pražen riž s paradižniki


  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Le nekaj riža in zelenjave je dovolj za resnično odlično jed! Zelenjavo lahko izbereš po okusu ali razpoložljivosti, predlagam, da uporabiš vsaj korenje, papriko in grah, v času sezone pa nikar ne izpusti špargljev. Če imaš na razpolago češnjeve paradižnike, jih vsekakor dodaj, saj dajo osvežilnost in sladkobo, avokado pa dodaj za odličen kremast dodatek.  Po želji dodaj še jajce.


Ingredients

Scale

140 g riža
sol
sezamovo, orehovo, avokadovo ali rastlinsko olje
1 mlada čebula
100 g kuhanega graha
4 šparglji
1 korenje
1/2 rdeče paprike
1 skodelica češnjevih paradižnikov
6 kosov (v olje vloženih) sušenih paradižnikov (neobvezno)
1 šopek peteršilja
1/2 avokada
poper
sojina omaka
limonin sok


Instructions

  1. Pripravi riž: Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se skuha ga prenesi na cedilo, splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Razporedi ga na velik krožnik in postavi v hladilnik, da se še dodatno osuši. Lahko pa uporabiš tudi riž, ki ti je ostal od katere druge jedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Šparglje nareži na manjše koščke, korenje na tanke kolute, papriko na ozke rezine, beli del mlade čebule sesekljaj, zeleni pa nareži na kolute, češnjeve paradižnike nareži na četrtine, sušen paradižnik pa na rezine.
  3. Pražen riž!: V veliki kozici, oziroma voku, segrej 2 žlici olja ter na njem nekaj minut praži korenje, papriko in šparglje, da se zmehčajo. V vok potem dodaj rezine sušenega paradižnika, grah in beli del mlade čebule in premešaj ter praži še 20 sekund. Dodaj še riž in 2 žlici sojine omake ter praži še nekaj minut. Dodaj češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj in poskusi ter dodaj še malo sojine omake, če je potrebno. Dobro popopraj, še enkrat premešaj ter serviraj.
  4. Postrezi: Jed okrasi s sesekljanim peteršiljem, z mlado čebulo in s posoljenimi, popopranimi ter z nekaj kapljicami limoninega soka poškropljenimi rezinami avokada ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi že kuhan (skuhan za to jed ali pa če ti je ostal) bel ali rjavi riž, ki naj bo ohlajen. Najlažje je, da ga skuhaš, dobro odcediš, razporediš na krožnik in za pol ure postaviš v hladilnik.

Uporabi mlado čebulo ali por.

Za pripravo lahko uporabiš katero koli zelenjavo. Predlagam, da ne izpustiš korenja, paprike (katere koli barve!) in graha, nato pa dodaj, kar imaš na razpolago: šparglje (v sezoni od aprila do junija), paradižnike, por, brokoli, cvetačo …

Pri praženem rižu velja pravilo: popraži zelenjavo od najbolj trde do najbolj mehke. Najprej torej papriko, korenje in šparglje. Nato dodaj grah. Dodaj še sušene paradižnike, če jih uporabiš ter mlado čebulo. Nato dodaj še riž. In na koncu še paradižnike.

Za bolj hranljiv obrok dodaj avokado, ki ga lahko pred postrežbo vmešaš v gotovo jed ali pa z njim jed obložiš pred postrežbo.

Če želiš več beljakovin, v pražen riž dodaj še stepeno jajce. Jajce dobro razžvrkljaj v skodelici, nato pa ga v jed dodaj potem, ko dodaš sojino omako. Zelenjavo in riž umakni na eno stran ponve, dodaj kakšno kapljico olja, nato pa nanj zlij jajce. Ko zakrkne, ga premešaj in nato še umešaj v ostalo jed.

Pražen riž je odličen tudi brez svežega in/ali sušenega paradižnika, a v tem primeru pred postrežbo pražen riž pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka, da mu daš malo svežine.

Jed postrezi z veliko skledo katere koli solate. Za odličen proteinski dodatek v solato daj še malo fižola, da dobiš popolno uravnotežen in hranljiv obrok.

Pred postrežbo lahko pražen riž potreseš še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja ali koriandra.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut