Pisan in zelenjave poln pražen riž s paradižniki

0 comments

Le nekaj riža in zelenjave je dovolj za resnično odlično jed! Zelenjavo lahko izbereš po okusu ali razpoložljivosti, predlagam, da uporabiš vsaj korenje, papriko in grah, v času sezone pa nikar ne izpusti špargljev. Če imaš na razpolago češnjeve paradižnike, jih vsekakor dodaj, saj dajo osvežilnost in sladkobo, avokado pa dodaj za odličen kremast dodatek.  Po želji dodaj še jajce.

Ta pražen riž, pravzaprav kateri koli pražen riž, je Domnova hrana za crtljanje (=comfort food). Vedno, ko jo skuham, je vesel. Najbrž mi ni treba poudarjat, da jo prav zato velikokrat skuham. 🙂 In ja, meni je tudi všeč!

Pražen riž je pravzaprav zelo enostavna in zelo prilagodljiva jed. Za pripravo uporabi katero koli zelenjavo, lahko pospraviš hladilnik in uporabiš zelenjavo, ki se ti že dlje časa mota po njem. Sicer predlagam, da od zelenjave ne izpustiš korenja, paprike (katere koli barve!) in graha, nato pa dodaj, kar imaš na razpolago: šparglje (v sezoni od aprila do junija), paradižnike, por, brokoli, cvetačo, špinačo …

Za pripravo skuhaj bel ali rjav riž, ki ga nujno ohladi ali pa uporabi riž, ki ti je ostal. Lahko pa razmišljaš tudi tako daleš vnaprej, da enkrat, ko se spraviš h kuhanju te jedi, skuhaš več riža, ga razdeliš na porcije in zamrzneš za naslednjo uporabo. To pride zelo prav, če uporabljaš rjav riž, ki se kuha dlje od belega. Pred pripravo zamrznjenega le kakšno uro pred kosilom vzemi iz skrinje, da se odmrzne. Jaz na enkrat skuham 500 g riža, ga odcedim, razdelim na štiri dele in nato en del porabim isti dan, ostale porcije pa pospravim v vrečke (razporedim ga tako, da je vrečka debela manj kot dva centimetra, da se hitro odmrzne) in zamrznem. Še to – ko riž skuham za uporabo še isti dan, ga dobro sperem pod tekočo vodo, nato pa res dobro odcedim, razporedim po krožniku in postavim v najbolj mrzel del hladilnika, nato pa tam pustim toliko časa, da v miru pripravim vso zelenjavo in solato. V tem času se ravno prav ohladi in osuši.

Če želiš jed še obogatiti, tik pred koncem praženja vanjo umešaj razžvrkljano jajce in riž praži še dve minuti, po serviranju pa jed okrasi še s popraženimi indijskimi oreščki – jap, vse sem že poskusila in vse je odlično!

Preden pa pogledava, kako tole pisano zadevico pripravit, pa še nekaj idej z rižem:

Še več receptov z rižem pa najdi pod oznako riž.

Pa poglejva, kako tale lušten pražen riž pripraviš. Potrebuješ te sestavine. Še enkrat: uporabi zelenjavo, ki jo imaš na razpolago in ti je všeč.

Pri praženem rižu velja pravilo: popraži zelenjavo od najbolj trde do najbolj mehke. Najprej torej papriko, korenje in šparglje. Nato dodaj grah. Dodaj še sušene paradižnike, če jih uporabiš ter mlado čebulo. Nato dodaj še riž. In na koncu še paradižnike.

Nato serviraj, okrasi z avokadom in sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi. Njam!

Print

Pisan in zelenjave poln pražen riž s paradižniki


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Le nekaj riža in zelenjave je dovolj za resnično odlično jed! Zelenjavo lahko izbereš po okusu ali razpoložljivosti, predlagam, da uporabiš vsaj korenje, papriko in grah, v času sezone pa nikar ne izpusti špargljev. Če imaš na razpolago češnjeve paradižnike, jih vsekakor dodaj, saj dajo osvežilnost in sladkobo, avokado pa dodaj za odličen kremast dodatek.  Po želji dodaj še jajce.


Scale

Ingredients

140 g riža
sol
sezamovo, orehovo, avokadovo ali rastlinsko olje
1 mlada čebula
100 g kuhanega graha
4 šparglji
1 korenje
1/2 rdeče paprike
1 skodelica češnjevih paradižnikov
6 kosov (v olje vloženih) sušenih paradižnikov (neobvezno)
1 šopek peteršilja
1/2 avokada
poper
sojina omaka
limonin sok


Instructions

  1. Pripravi riž: Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se skuha ga prenesi na cedilo, splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Razporedi ga na velik krožnik in postavi v hladilnik, da se še dodatno osuši. Lahko pa uporabiš tudi riž, ki ti je ostal od katere druge jedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Šparglje nareži na manjše koščke, korenje na tanke kolute, papriko na ozke rezine, beli del mlade čebule sesekljaj, zeleni pa nareži na kolute, češnjeve paradižnike nareži na četrtine, sušen paradižnik pa na rezine.
  3. Pražen riž!: V veliki kozici, oziroma voku, segrej 2 žlici olja ter na njem nekaj minut praži korenje, papriko in šparglje, da se zmehčajo. V vok potem dodaj rezine sušenega paradižnika, grah in beli del mlade čebule in premešaj ter praži še 20 sekund. Dodaj še riž in 2 žlici sojine omake ter praži še nekaj minut. Dodaj češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj in poskusi ter dodaj še malo sojine omake, če je potrebno. Dobro popopraj, še enkrat premešaj ter serviraj.
  4. Postrezi: Jed okrasi s sesekljanim peteršiljem, z mlado čebulo in s posoljenimi, popopranimi ter z nekaj kapljicami limoninega soka poškropljenimi rezinami avokada ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi že kuhan (skuhan za to jed ali pa če ti je ostal) bel ali rjavi riž, ki naj bo ohlajen. Najlažje je, da ga skuhaš, dobro odcediš, razporediš na krožnik in za pol ure postaviš v hladilnik.

Uporabi mlado čebulo ali por.

Za pripravo lahko uporabiš katero koli zelenjavo. Predlagam, da ne izpustiš korenja, paprike (katere koli barve!) in graha, nato pa dodaj, kar imaš na razpolago: šparglje (v sezoni od aprila do junija), paradižnike, por, brokoli, cvetačo …

Pri praženem rižu velja pravilo: popraži zelenjavo od najbolj trde do najbolj mehke. Najprej torej papriko, korenje in šparglje. Nato dodaj grah. Dodaj še sušene paradižnike, če jih uporabiš ter mlado čebulo. Nato dodaj še riž. In na koncu še paradižnike.

Za bolj hranljiv obrok dodaj avokado, ki ga lahko pred postrežbo vmešaš v gotovo jed ali pa z njim jed obložiš pred postrežbo.

Če želiš več beljakovin, v pražen riž dodaj še stepeno jajce. Jajce dobro razžvrkljaj v skodelici, nato pa ga v jed dodaj potem, ko dodaš sojino omako. Zelenjavo in riž umakni na eno stran ponve, dodaj kakšno kapljico olja, nato pa nanj zlij jajce. Ko zakrkne, ga premešaj in nato še umešaj v ostalo jed.

Pražen riž je odličen tudi brez svežega in/ali sušenega paradižnika, a v tem primeru pred postrežbo pražen riž pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka, da mu daš malo svežine.

Jed postrezi z veliko skledo katere koli solate. Za odličen proteinski dodatek v solato daj še malo fižola, da dobiš popolno uravnotežen in hranljiv obrok.

Pred postrežbo lahko pražen riž potreseš še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja ali koriandra.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v juniju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.