Pražen riž s paradižniki

, 21. Aug 2015 | No Comments

Le nekaj riža in zelenjave je dovolj za odlično jed. Češnjevci dajo tej jedi osvežilnost in sladkobo, avokado pa odličen kremast dodatek. Zelenjavo lahko izbereš po svojem okusu, predlagam šparglje in korenje. Sezamovo olje lahko nadomestiš z orehovim ali sončničnim oljem, peteršilj pa s koriandrom.

Ta pražen riž, pravzaprav kateri koli pražen riž, je Domnova hrana za crtljanje (=comfort food). Vedno, ko jo skuham, je vesel. Najbrž mi ni treba poudarjat, da jo prav zato velikokrat skuham. 🙂 In pssst, meni je tudi všeč!

Pražen riž je pravzaprav zelo enostavna in zelo prilagodljiva jed. Za pripravo uporabi katero koli zelenjavo, lahko pospraviš hladilnik in uporabiš zelenjavo, ki se ti že dlje časa mota po njem, morda porabi še riž, ki ti je ostal. In ne pozabi, izven sezone špargljev (od julija do marca) jo pripravi brez njih, odlična pa je tudi brez avokada.

Če želiš jed še obogatiti, tik pred koncem praženja vanjo umešaj razžvrkljano jajce in riž praži še dve minuti, po serviranju pa jed okrasi še s popraženimi indijskimi oreščki – jap, vse sem že poskusila in vse je odlično!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 180 g riža
  • sol
  • sezamovo olje
  • 1 mlada čebula
  • 80 g kuhanega graha
  • 4 šparglji
  • 1 korenje
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov
  • 6 kosov (v olje vloženih) sušenih paradižnikov
  • 1 šopek peteršilja
  • 1/2 avokada
  • poper
  • sojina omaka
  • limonin sok

PRIPRAVA

Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se skuha ga prenesi na cedilo, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi. Razporedi ga na velik krožnik in postavi v hladilnik, da se še dodatno osuši. Lahko pa uporabiš tudi riž, ki ti je ostal od katere druge jedi.

Če uporabljaš surov grah, ga predhodno na hitro skuhaj v vreli vodi – kuhaj približno 5 minut, potem pa takoj splakni pod mrzlo vodo, da s tem ustaviš kuhanje.

Šparglje nareži na manjše koščke, korenje na tanke kolute, papriko na ozke rezine, beli del mlade čebule sesekljaj, zeleni pa nareži na kolute, češnjeve paradižnike nareži na četrtine, sušen paradižnik pa na rezine.

V veliki kozici, oziroma voku, segrej 2 žlici sezamovega olja ter na njem nekaj minut praži korenje, papriko in šparglje, da se zmehčajo. V vok potem dodaj rezine sušenega paradižnika, grah in beli del mlade čebule in premešaj ter praži še 20 sekund. Dodaj še riž in 2 žlici sojine omake ter praži še nekaj minut. Dodaj češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj in poskusi ter dosoli, če je potrebno.

Pražen riž s paradižniki

Dobro popopraj, še enkrat premešaj ter serviraj.

Pražen riž s paradižniki

Jed okrasi z mlado čebulo in s posoljenimi, popopranimi ter z nekaj kapljicami limoninega soka poškropljenimi rezinami avokada ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply