Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ribje kroglice na fetini omaki s kuskusom in motovilcem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara

Description

Te doma pripravljene ribje kroglice so čudovito mehke, polne okusa in prav odlično sodijo s katero koli prilogo. Lahko jih postrežeš na fetini omaki, v kakšni paradižnikovi ali masleni omaki, v sendviču ali pa v solati. Pripraviš jih lahko s svežo ali odmrznjeno ribo, pripravijo pa se v dobrih 20 minutah in to čisto enostavno.


Ingredients

Scale

Sestavine za ribje kroglice:

  • 350 g polenovke ali osliča (lahko tudi odmrznjena)
  • 35 g gustina
  • 1 beljak
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • nekaj lističev sveže mete
  • 1 žlica olivnega olja + dodatno za špricanje pred peko
  • 1 žlička Kotányi česna v prahu
  • 1/2 žličke Kotányi kumina
  • 1/4 žličke Kotányi čilija bul biber
  • 1/2 žličke soli
  • nekaj obratov Kotányi popra

Sestavine za fetino pomako:

  • 220 g fete
  • 50 g kremnega sira
  • 3 žlice limoninega soka
  • nekaj lističev sveže mete
  • 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
  • 2 žlici vode
  • 1 žlica olivnega olja

Sestavine za zeliščno maslo:

  • 20 g masla
  • malo sesekljanega svežega peteršilja
  • konica noža soli
  • ščepec Kotányi česna v prahu

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 200°C.
  2. Ribje kroglice: V mešalnik daj ribo in beljak ter zmiksaj. Nato dodaj še ostale sestavine za ribje kroglice in še enkrat zmiksaj. Oblikuj kroglice, najlažje z vlažnimi prsti. Kroglice naj bodo velike kot kroglice za golf.
  3. Kroglice speci: Kroglice prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih pošpricaj z oljem v spreju (ali pa jih pokapaj z oljem in ga razmaži s prsom po kroglici) in peci približno 15 minut v prej ogreti pečici. Pečene kroglice naj imajo znotraj temperaturo vsaj 55°C.
  4. Fetina pomaka: V mešalniku skupaj v kremno tekočino zmiksaj vse sestavine za fetino pomako.
  5. Zeliščno maslo: Maslo stopi, nato pa dodaj še ostale sestavine za zeliščno maslo in dobro premešaj.
  6. Kuskus: Za dve osebi potrebuješ 100 g kuskusa, ščepec soli in 150 g vrele vode. Kuskus posoli, prelij z vrelo vodo in premešaj ter pokrij za 5 minut. Nato kuskus razdrobi z vilico.
  7. Motovilčeva solata: Solato začini s soljo, oljem in kisom ter po želji še z malo balzamičnega kisa.
  8. Postrežba: Na krožnik razporedi nekaj fetine pomake, nanjo položi ribje kroglice, poleg serviraj kuskus in motovilec ter pokaj z zeliščnim maslom. Noro dobro!