Description
Te doma pripravljene ribje kroglice so čudovito mehke, polne okusa in prav odlično sodijo s katero koli prilogo. Lahko jih postrežeš na fetini omaki, v kakšni paradižnikovi ali masleni omaki, v sendviču ali pa v solati. Pripraviš jih lahko s svežo ali odmrznjeno ribo, pripravijo pa se v dobrih 20 minutah in to čisto enostavno.
Ingredients
Scale
Sestavine za ribje kroglice:
- 350 g polenovke ali osliča (lahko tudi odmrznjena)
- 35 g gustina
- 1 beljak
- 1 vejica svežega peteršilja
- nekaj lističev sveže mete
- 1 žlica olivnega olja + dodatno za špricanje pred peko
- 1 žlička Kotányi česna v prahu
- 1/2 žličke Kotányi kumina
- 1/4 žličke Kotányi čilija bul biber
- 1/2 žličke soli
- nekaj obratov Kotányi popra
Sestavine za fetino pomako:
- 220 g fete
- 50 g kremnega sira
- 3 žlice limoninega soka
- nekaj lističev sveže mete
- 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
- 2 žlici vode
- 1 žlica olivnega olja
Sestavine za zeliščno maslo:
- 20 g masla
- malo sesekljanega svežega peteršilja
- konica noža soli
- ščepec Kotányi česna v prahu
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Ribje kroglice: V mešalnik daj ribo in beljak ter zmiksaj. Nato dodaj še ostale sestavine za ribje kroglice in še enkrat zmiksaj. Oblikuj kroglice, najlažje z vlažnimi prsti. Kroglice naj bodo velike kot kroglice za golf.
- Kroglice speci: Kroglice prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih pošpricaj z oljem v spreju (ali pa jih pokapaj z oljem in ga razmaži s prsom po kroglici) in peci približno 15 minut v prej ogreti pečici. Pečene kroglice naj imajo znotraj temperaturo vsaj 55°C.
- Fetina pomaka: V mešalniku skupaj v kremno tekočino zmiksaj vse sestavine za fetino pomako.
- Zeliščno maslo: Maslo stopi, nato pa dodaj še ostale sestavine za zeliščno maslo in dobro premešaj.
- Kuskus: Za dve osebi potrebuješ 100 g kuskusa, ščepec soli in 150 g vrele vode. Kuskus posoli, prelij z vrelo vodo in premešaj ter pokrij za 5 minut. Nato kuskus razdrobi z vilico.
- Motovilčeva solata: Solato začini s soljo, oljem in kisom ter po želji še z malo balzamičnega kisa.
- Postrežba: Na krožnik razporedi nekaj fetine pomake, nanjo položi ribje kroglice, poleg serviraj kuskus in motovilec ter pokaj z zeliščnim maslom. Noro dobro!