Te doma pripravljene ribje kroglice so čudovito mehke, polne okusa in prav odlično sodijo s katero koli prilogo. Lahko jih postrežeš na fetini omaki, v kakšni paradižnikovi ali masleni omaki, v sendviču ali pa v solati. Pripraviš jih lahko s svežo ali odmrznjeno ribo, pripravijo pa se v dobrih 20 minutah in to čisto enostavno.
Ko pomisliš na kroglice, zagotovo pomisliš na mesne kroglice. Nadvse čudovite pa so lahko tudi ribje. Pripravi jih s filejem katere koli bele ribe, te pa so lahko sveže ali pa kar odmrznjene. Jaz največkrat kupim kar zamrznjene fileje in jih pustim čez noč tajati se v hladilniku. Odlični so v kakšnih curryjih, ribjih juhah, rada začinjene na hitro popečem kar na malo masla ali pa pripravim te ribje kroglice. Ne potrebuješ veliko časa, ne veliko znanja, pripravijo pa se tudi nadvse enostavno.
Kroglice lahko spečeš v pečici ali pa kar na štedilniku v ponvi. Ker je riba nežna in kroglice manjše, je peka res hitra. Ne prepeci kroglic, da ne bodo postale suhe. Če te skrbi, če so kroglice v notranjosti pečene ali ne, preveri, da je temperatura v notranjosti vsaj 55°C.
V teh ribjih kroglicah se nahajajo naslednje sestavine:
- RIBA – Rada kupim kar fileje polenovke ali osliča ali pa katere koli druge bele ribe. Pazi le, da so brez koščic.
- GUSTIN – Ali škrob ali pa kar drobtine. Gustin poskrbi, da se kroglice držijo skupaj.
- BELJAK – Ne potrebuješ celotnega jajca, dovolj bo le beljak. Tudi ta poskrbi, da se kroglice držijo skupaj.
- ZAČIMBE – Lahko uporabiš le poper in sol, vendar pa za malo bolj poseben okus uporabi kumin (NE kumino), ki ga sedaj prodaja tudi že Kotányi Slovenija in za malo ostrine še čilijeve kosmiče – poskusi nov čili bul biber, ki se s kuminom odlično ujema. Z ribo se pa itak vedno odlično ujema tudi česen v prahu.
- DIŠAVNICE – Uporabi kar imaš na razpolago – predlagam peteršilj in meto.
- OLIVNO OLJE – Ker je bela riba ponavadi res pusta, v kroglice dodaj nekaj olivnega olja, da bodo bolj sočne. Lahko pa dodaš tudi parmezan, nariban sir ali kar nekaj fete.
Kroglice so tako dobre, da pazi, da jih ne zmanjka kar že s pekača!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Ribje kroglice postrezi:
- V SENDVIČIH IN TORTILIJAH – Kruh ali tortilijo premaži s fetino pomako, humusom, avokadom ali namazom po želji, dodaj solato, kakšen paradižnik in kroglice. Noro dobro!
- V BOVLAH – Na primer ta, ki je na fotki. Kroglice pokapaj z stopljenim začinjenim (s peteršiljem, soljo in česnom) maslom, dodaj kuskus, riž, kvinojo … in solato in to je to. Odlične so tudi pomočene v fetini pomaki.
- V OMAKAH – Te kroglice so nadvse čudovite tudi, če se kopajo v kakšni res dobri omaki. Poskusi z navadno paradižnikovo, morda kakšno masleno, smetanovo ali sirno itd. Jaz jih največkrat fliknem kar v paradižnikovo omako in pojem s testeninami in kuskusom. Wow!
- V SOLATAH – V veliko skledo mešane solate dodaj kar te kroglice in kosilo ali večerjo bo res novo dobro!
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej pripravi kroglice, nato pa jih speci v pečici (ali pa kar na ponvi na štedilniku).
Ali pa jih postezi s kuskusom, motovilcem v solati in pokapaj z začinjenim maslom. Odlično!

Ribje kroglice na fetini omaki s kuskusom in motovilcem
Description
Te doma pripravljene ribje kroglice so čudovito mehke, polne okusa in prav odlično sodijo s katero koli prilogo. Lahko jih postrežeš na fetini omaki, v kakšni paradižnikovi ali masleni omaki, v sendviču ali pa v solati. Pripraviš jih lahko s svežo ali odmrznjeno ribo, pripravijo pa se v dobrih 20 minutah in to čisto enostavno.
Ingredients
Sestavine za ribje kroglice:
- 350 g polenovke ali osliča (lahko tudi odmrznjena)
- 35 g gustina
- 1 beljak
- 1 vejica svežega peteršilja
- nekaj lističev sveže mete
- 1 žlica olivnega olja + dodatno za špricanje pred peko
- 1 žlička Kotányi česna v prahu
- 1/2 žličke Kotányi kumina
- 1/4 žličke Kotányi čilija bul biber
- 1/2 žličke soli
- nekaj obratov Kotányi popra
Sestavine za fetino pomako:
- 220 g fete
- 50 g kremnega sira
- 3 žlice limoninega soka
- nekaj lističev sveže mete
- 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
- 2 žlici vode
- 1 žlica olivnega olja
Sestavine za zeliščno maslo:
- 20 g masla
- malo sesekljanega svežega peteršilja
- konica noža soli
- ščepec Kotányi česna v prahu
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Ribje kroglice: V mešalnik daj ribo in beljak ter zmiksaj. Nato dodaj še ostale sestavine za ribje kroglice in še enkrat zmiksaj. Oblikuj kroglice, najlažje z vlažnimi prsti. Kroglice naj bodo velike kot kroglice za golf.
- Kroglice speci: Kroglice prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih pošpricaj z oljem v spreju (ali pa jih pokapaj z oljem in ga razmaži s prsom po kroglici) in peci približno 15 minut v prej ogreti pečici. Pečene kroglice naj imajo znotraj temperaturo vsaj 55°C.
- Fetina pomaka: V mešalniku skupaj v kremno tekočino zmiksaj vse sestavine za fetino pomako.
- Zeliščno maslo: Maslo stopi, nato pa dodaj še ostale sestavine za zeliščno maslo in dobro premešaj.
- Kuskus: Za dve osebi potrebuješ 100 g kuskusa, ščepec soli in 150 g vrele vode. Kuskus posoli, prelij z vrelo vodo in premešaj ter pokrij za 5 minut. Nato kuskus razdrobi z vilico.
- Motovilčeva solata: Solato začini s soljo, oljem in kisom ter po želji še z malo balzamičnega kisa.
- Postrežba: Na krožnik razporedi nekaj fetine pomake, nanjo položi ribje kroglice, poleg serviraj kuskus in motovilec ter pokaj z zeliščnim maslom. Noro dobro!