Description
S čisto malo truda lahko čisto navadne mafine preobraziš v nekaj resnično posebnega. Dodaj jim malo smetane, marmelade in čokoladnega preliva in obljubim, da ti bodo neznansko všeč. Pripravi jih, ko želiš koga navdušiti ali pa jih pripravi na čisto navaden dan in navduši sebe.
Ingredients
Sestavine za mafine:
125 g masla sobne temperature
125 g (rjavega) sladkorja
2 jajci
125 g (pirine polnozrnate) moke
1/2 žličke Kotányi pecilnega praška
1 ščepec soli
1 žlička vanilijeve esence
Ostale sestavine:
150 g sladke smetane
15 g sladkorja v prahu
1/2 žličke vanilijeve esence
40 g temne čokolade
4 žlice marmelade
nekaj svežih jagod
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 180°C.
- Pripravi mafine: Skupaj zmešaj moko, sol in pecilni prašek. V ločeni posodi maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem v kremasto zmes, nato pa vmešaj še obe jajci in vanilijevo esenco. Na koncu pazljivo in s čim manj mešanja vmešaj še mešanico moke, soli in pecilnega praška. Mešaj le toliko, da se vse sestavine premešajo.
- Mafine speci: Zmes z žlico ali sladoledno žlico prenesi v obložen pekač za mafine. Peci jih v pečici približno 20 minut. Ko so mafini pečeni, jih popolnoma ohladi.
- Pripravi ostalo: Če je marmelada zelo gosta, ji dodaj žličko vode in jo dobro premešaj. Stepi sladko smetano in jo posladkaj s sladkorjem v prahu in vanilijevo esenco. Jagode nareži. Čokolado stopi v mikrovalovni pečici ali pa v skledici, ki jo položi na kozico z vrelo vodo, a naj se skledica vode na dotika.
- Sestavi kolačke: Ohlajene mafine nareži na pol, nato pa na spodnji del najprej namaži pol žličke marmelade, nato pa še pol žličke stepene sladke smetane. Če želiš, lahko na smetano položiš še rezino jagode. Na vrh položi vrh mafina, nato pa nanj razporedi pol žličke sladke smetane in jagodo. Pokapaj še s čokolado in se čudi nad svojo umetnino.
Notes
Uporabi katero koli sadje. Predlagam jagode, maline, robide, ananas, mango, borovnice, breskve …
Namesto sladke smetane lahko uporabiš tudi mascarpone ali grški jogurt ali kremni sir.
Polnozrnato pirino moko nadomesti z navadno pšenično ali polnozrnato pšenično.
Marmelado lahko nadomestiš s čokoladnim namazom.
Za preliv uporabi temno, mlečno ali belo čokolado.
Kolački so najboljši sveži, lahko pa jih pripraviš tudi do nekaj ur vnaprej. Za čim bolj sveže kolačke mafine speci vnaprej ter pripravi vse ostalo, nato pa kolačke sestavi pred postrežbo.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut