Jagodni kolački s smetano, marmelado in čokoladnim prelivom

3 comments

S čisto malo truda lahko čisto navadne mafine preobraziš v nekaj resnično posebnega. Dodaj jim malo smetane, marmelade in čokoladnega preliva in obljubim, da ti bodo neznansko všeč. Pripravi jih, ko želiš koga navdušiti ali pa jih pripravi na čisto navaden dan in navduši sebe.

Zakaj bi si privoščili čisto navadne mafine, če si lahko privoščiš takšne čudovite kolačke. Seveda so lahko mafini čisto ok, včasih pa le paše nekaj več. Ko imaš čas in se želiš malo pozabavati, vzemi navadne (in priznaj, včasih prav dolgočasne mafine) in jih preobrazi v ljubke male kolačke. Potrebuješ malo smetane, malo marmelade ali čokoladnega namaza ter nekaj svežega sadja. Za okras pa še malo čokolade. In ta da! Imaš vse za pravo malo poslastico.

Ko so jagode v sezoni seveda uporabi jagode. Uporabiš pa lahko tudi mango, borovnice, maline, robide, ananas, breskve … Saj vidiš, kaj želim povedati? Uporabi katero koli sadje. Namesto stepene sladke smetane lahko uporabiš tudi mascarpone sir ali pa grški jogurt ali pa kremni sir. Ko mafine prerežeš na pol, jih namaži s katero koli marmelado ali pa s čokoladnim namazom. Za piko na i pa ne pozabi na čokoladni preliv. Uporabi temno, mlečno ali pa belo čokolado.

Kolački so najboljši sveži, lahko pa jih pripraviš tudi do nekaj ur vnaprej. Za čim bolj sveže kolačke mafine speci vnaprej ter pripravi vse ostalo, nato pa kolačke sestavi pred postrežbo.

Preden pogledava, kako te kolačke pripraviš, pa še nekaj idej za pripravo kolačkov ali mafinov:

Še več idej za čudovite sladice najdi pod oznako Sladice.

Priprava teh kolačkov je enostavna in nadvse zabavna. Na spodnjih fotkaj si poglej, kaj potrebuješ za pripravo mafinov in kaj za pripravo kolačkov.

Najprej pripravi mafine. Skupaj zmešaj zmehčano maslo in sladkor, nato pa dodaj še jajca in vanilijevo esenco. V to zmes nato previdno vmešaj še mešanico moke, pecilnega praška in soli.

Maso razporedi v pekač za mafine in peci približno 20 minut.

Mafine nato ohladi in nareži na polovico, ter pripravi vse ostalo za sestavo kolačkov.

 

Na spodnji del mafina najprej namaži marmelado, nato smetano in po želji dodaj še rezinico jagode ter mafin pokrij.

Zgornji del okrasi še s smetano, jagodo in čokoladnim prelivom. Kako so lepi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jagodni kolački s smetano, marmelado in čokoladnim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut + ohlajanje mafinov
  • Yield: za 10 malih kolačkov 1x

Description

S čisto malo truda lahko čisto navadne mafine preobraziš v nekaj resnično posebnega. Dodaj jim malo smetane, marmelade in čokoladnega preliva in obljubim, da ti bodo neznansko všeč. Pripravi jih, ko želiš koga navdušiti ali pa jih pripravi na čisto navaden dan in navduši sebe.


Ingredients

Scale

Sestavine za mafine:

125 g masla sobne temperature
125 g (rjavega) sladkorja
2 jajci
125 g (pirine polnozrnate) moke
1/2 žličke Kotányi pecilnega praška
1 ščepec soli
1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

150 g sladke smetane
15 g sladkorja v prahu
1/2 žličke vanilijeve esence
40 g temne čokolade
4 žlice marmelade
nekaj svežih jagod


Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 180°C.
  2. Pripravi mafine: Skupaj zmešaj moko, sol in pecilni prašek. V ločeni posodi maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem v kremasto zmes, nato pa vmešaj še obe jajci in vanilijevo esenco. Na koncu pazljivo in s čim manj mešanja vmešaj še mešanico moke, soli in pecilnega praška. Mešaj le toliko, da se vse sestavine premešajo.
  3. Mafine speci: Zmes z žlico ali sladoledno žlico prenesi v obložen pekač za mafine. Peci jih v pečici približno 20 minut. Ko so mafini pečeni, jih popolnoma ohladi.
  4. Pripravi ostalo: Če je marmelada zelo gosta, ji dodaj žličko vode in jo dobro premešaj. Stepi sladko smetano in jo posladkaj s sladkorjem v prahu in vanilijevo esenco. Jagode nareži. Čokolado stopi v mikrovalovni pečici ali pa v skledici, ki jo položi na kozico z vrelo vodo, a naj se skledica vode na dotika.
  5. Sestavi kolačke: Ohlajene mafine nareži na pol, nato pa na spodnji del najprej namaži pol žličke marmelade, nato pa še pol žličke stepene sladke smetane. Če želiš, lahko na smetano položiš še rezino jagode. Na vrh položi vrh mafina, nato pa nanj razporedi pol žličke sladke smetane in jagodo. Pokapaj še s čokolado in se čudi nad svojo umetnino.

Notes

Uporabi katero koli sadje. Predlagam jagode, maline, robide, ananas, mango, borovnice, breskve …

Namesto sladke smetane lahko uporabiš tudi mascarpone ali grški jogurt ali kremni sir.

Polnozrnato pirino moko nadomesti z navadno pšenično ali polnozrnato pšenično.

Marmelado lahko nadomestiš s čokoladnim namazom.

Za preliv uporabi temno, mlečno ali belo čokolado.

Kolački so najboljši sveži, lahko pa jih pripraviš tudi do nekaj ur vnaprej. Za čim bolj sveže kolačke mafine speci vnaprej ter pripravi vse ostalo, nato pa kolačke sestavi pred postrežbo.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v marcu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

  1. Super, izgleda okusno!

  2. Izvrstno izgleda, dajmo poskusiti. Grem v trgovino po sestavine. Tale novi lockdown bo spet priložnost za preizkušanje novih receptov. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.