Enostavni kolački s trojno čokolado (oz. simpl fancy krofi)

0 comments

Oziroma mali wannabe krofki! Tile prisrčni kolački so mehki, sočni in polni čokolade na noter in na ven. Pripravljeni so v manj kot pol ure, brez ogromne količine olja (ki jo potrebujemo pri peki krofov!), z rjavim sladkorjem in obliti s temno čokolado. Za piko na i pa posuti še s čokoladnimi ostružki. Sem te prepričala?

Ok, naj takoj povem, da sem recept za same mafine dobila pri Tjaši z Midvakuhava.si. No, narejeni so z mnogo manj sladkorja, pa še rjavega sem uporabila. Sicer pa so ti mafini sočni, mehki in zelo (!!) spominjajo na krofe. Še dišijo tako, saj vsebujejo rum! Bravo Tjaša. In hvala.

Vendar pa sem se takoj, ko sem jih poskusila – najprej sem jih naredila z borovničevo marmelado – spomnila, da bi jih lahko spremenila v čokoladne. In dodala še malo čokolade. In seveda zaključila še z malo več čokolade. In tako so bili ti kolački s trojno čokolado rojeni.

Ok, takole je. Obliv in prelivi so popolnoma prilagodljivi – uporabiš lahko karkoli ti je všče. Kolačke lahko obliješ z mlečno, belo ali temno čokolado. Posuješ – ali pa tudi ne, kakor želiš! – jih lahko s čokoladnimi ostružki, čokoladnimi mrvicami, kokosovimi lističi, manjdljevimi lističi ali pa s sesekljanimi lešniki. Meja ni! Vendar pa predlagam, da s čokolado oblite kolačke posuješ takoj, ko jih počokoladiš, saj se bodo tako prijeli na obliv. In obliv? Najbolje je, če mafine najprej ohladiš, da se obliv takoj strdi in ne spolzi takoj. Tudi v hladilnik jih lahko daš, da bo vse skupaj potekalo hitreje. Brez skrbi, vseeno bodo rahli in mehki.

Te mafine lahko pripraviš na pusta, za valentinovo – če se greš te zadeve, seveda – pa za praznovanja ali pa kar tako, za polepšanje dneva. Ker so pripravljeni res hitro, brez posebnega packanja, brez posebnih tehnik in pripomočkov in je končni rezultat navdušujoč, sem prepričana, da ti bodo všeč in bodo na tvojem seznamu priljubljenih sledic. Ane?!

SESTAVINE (za 12 kolačkov)

Sestavine za mafine:

 • 200 g moke
 • 1 ščepec soli
 • 1 žlica pecilnega praška
 • 75 g (rjavega) sladkorja
 • 1 žlička vanilijeve esence
 • 2 jajci
 • 150 g masla
 • 100 g grškega jogurta
 • 1 žlica ruma
 • 6 žlic čokoladnega namaza

Ostale sestavine:

 • 50 g temne čokolade + za ostružke
 • 50 g bele čokolade + za ostružke
 • 100 g sladke smetane

PRIPRAVA

Najprej pripravi mafine. V eni skledi najprej zmešaj vse suhe sestavine (moko, sol, pecilni prašek, sladkor), nato pa z isto metlico (vidiš! nič dodatnega pomivanja) v drugi skledi dobro zmešaj jajci, stopljeno in rahlo ohlajeno (nikar ne zlij v jajca prevročega masla, da se ti jajca ne skuhajo) stopljeno maslo, vanilijevo esenco, grški jogurt in rum. Nato suhe sestavine umešaj v tekoče, da dobiš kremasto zmes.

V pekač za mafine razporedi dvanajst papirnatih posodic za mafine, nato pa v vsako daj 3/4 žlice zmesi. Nadaljuj s čokoladnim polnilom. Na sredino vsakega mafina daj 1/3 žličke čokoladne zmesi.

Na čokoladne kupčke nato razporedi preostalo maso – približno žlico zmesi, oziroma do porabe vse zmesi. Mafine peci v pečici, ogreti na 180°c približno 15-20 minut. Pekač za mafine na polovici obrni. Ko so mafini pečeni – preveriš lahko tako, da zobotrebec zapičiš v sredino in ko ga izvlečeš, na njemu ni testa – jih vzemi iz pečice, najprej ohlajaj 5 minut v pekaču, potem pa mafine vzemi ven iz pekača in ohladi do sobne temperature. Mafine lahko postaviš za nekaj minut tudi v hladilnik, da bodo hladni za oblivanje s čokoladnim oblivom.

V kozici zavri sladko smetano. Malo bele in malo temne čokolade nalomi v posamezni skodelici, nato pa v vsako nalij polovico smetane. Ko vroča smetana začne topiti čokolado, dobro premešaj, da dobiš svetlečo zmes.

Pripravi vse posipe, potem pa …

… ohlajenim mafinom odstrani papirnate ovitke.

Vsakega posebej obrni na glavo in pomoči v tekoč čokoladni obliv. Mafin obrni, postavi na krožnik in takoj posuj z nastrgano čokolado ali s katerim koli drugim posipom. Posip izberi po želji – čokoladne ostružke, mlete lešnike, čokoladne mrvice, zvezdice, mandlje ali kokosove lističe. Ni meja!

Mafine lahko pripraviš tudi vnaprej ter hraniš v hladilniku v neprodušni zaprti posodi ali pokrite s folijo nekaj dni. Iz hladilnika jih vzemi približno pol ure pred postrežbo, da se bodo segreli na sobno temperaturo.

Poglej no, kako mehki so. Njam!

Uf, pa še nekaj – mafine lahko napolniš s čokoladnim polnilom tudi že potem, ko so pečeni in ohlajeni, da bo nadev še bolj svilnat. A res ni nujno.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.