Blog 003: Avokado na dan …

, 30. Mar 2015 | 2 Comments

Blog 003: Avokado na dan …

Priznam – avokado v kuhinji uporabljam šele dobro leto … Vem, veliko sem zamujala. Ker – avokado je Č.U.D.O.V.I.T.! Zdrav je in vsestranski in izboljša prav vsako jed. V nadaljevanju preveri analizo “slovenskih” avokadov, si oglej nekaj mojih najljubših receptov z uporabo avokada in kakšnega od receptov poskusi tudi ti.

Oh, živjo avokado!

Če avokado še ni na tvojem nakupovalnem seznamu, je končno prišel čas, da ga dodaš. Avokadovo meso je rumenkaste barve, kremaste teksture in nežnega, rahlo orehastega okusa. Različne sorte imajo nekoliko različne okuse, vendar razlike niso ogromne. Mnogi, ki se z okusom avokada srečajo prvič, ga poskusijo samega. Lepo te prosim, ne poskusi ga samega! Vsaj malenkost ga posoli in pokapaj z limoninim sokom. Ali pa ga uporabi v enem izmed mnogih receptov z avokadom na tem spletnem mestu.

Veliko ljudi avokado uporablja predvsem v smutijih in točno tako sem ga začela uporabljati tudi sama. Smuti z avokadom in banano, smuti z avokadom in mangom, smuti z avokadom in špinačo in še in še in še. Seveda je avokado v smutiju odličen – smuti je potem čudovito kremast in tudi zelo nasiten, a avokado ni odličen le v smutiju.

Višnjev & avokadov smuti

Avokado je zaradi svoje kremaste teksture in vsebnosti maščob čudovit nadomestek maščob in tako se tudi uporablja. Skoraj v vsaki sladici, ki vsebuje maslo, lahko tega delno ali v celoti nadomestiš z avokadom.

Čokoladno-avokadovi trufli

Avokado se uporablja tudi v solatah, v čilijih – ker prvotno izhaja iz Mehike, se nahaja v mnogih mehiških jedeh, uporablja pa se tudi pri pripravi testenin. Mmmm, testenin.

Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom

Rezanci z brokolijem, špinačo in avokadom

Avokado na dan …

Zagotovo poznaš rek: Jabolko na dan odžene zdravnika stran. Znanstveniki ugotavljajo, da bi bilo morda boljše, če bi namesto po jabolku posegali po avokadu. Hmmm. Le zakaj?

Zato, ker avokado vsebuje t.i. dobre nenasičene maščobe, ki ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi. Vsebuje veliko vlaknin, zato izboljša prebavo, orleinske kisline, ki pomagajo pri zniževanju holesterola, kalij, ki pomaga uravnavati krvni tlak in vitamin E, ki obnavlja kožo in zmanjšuje brazgotine. Ohoho – čista zmaga!

Z avokadom proti staranju

Čeprav ne vem, kdo bi raje uporabil avokado za kar koli drugega kot kuhanje, ga lahko uporabiš tudi za pripravo kreme za obrazno masko in za masko za lase. Jap, avokado noter in avokado ven … Na obraz in lase, seveda!

Za obrazno masko meso enega zrelega avokado dobro zmiksaj z beljakom sobne temperature in žličko limoninega soka. Avokadovo kremo z žličko nanesi na obraz in po 30-ih minutah speri z mlačno vodo. Preostalo kremo, dovolj je bo za večkrat, zamrzni in uporabi kdaj drugič. Čeprav bo odmrznjena morda rjave barve, hranilnih snovi ne bo izgubila, zato jo kar brez skrbi uporabi.

Za pripravo maske za lase dobro zmiksaj en zrel avokado, žlico limoninega soka in pol decilitra olivnega olja. Masko nanesi na vlažne lase ter pusti 15 do 20 minut. Po 20-ih minutah masko z las speri in potem uporabi še šampon – tako kot ponavadi.

Avokado, iz kje pa si?

Avokado izvira iz Srednje Amerike, danes pa so največje države pridelovalke avokada Mehika, Indonezija, Dominikanska republika, ZDA in Kolumbija.

“Slovenski” avokado, torej avokado, ki ga prodajajo naši trgovci, izvira iz Španije in Izraela. Zanimalo me je, kje se najbolj splača nakup avokada glede na okus in ceno, pa sem šla po avokade v (navedeno po abecedi) v ljubljanske poslovalnice Hofer, E’LeclercLidl, Mercator, Spar in Tuš.

Takole vsi navedeni trgovci avokado razstavljajo na svojih prodajnih policah.

Untitled-1m

V tabeli si poglej iz kje izvirajo “slovenski” avokadi, katere sorte so, kakšne teže so bili posamezni sadeži in kakšna je bila cena.

Hofer E’Leclerc Lidl Mercator Spar Tuš
Španija Izrael Španija Španija Izrael Izrael
Pinkertone Hass Hass Ardith Fuerte Reed
0,262 kg 0,430 kg 0,238 kg 0,314 kg 0,414 kg 0,234 kg
0,69 EUR* 2,58 EUR 0,99 EUR 0,99 EUR 1,65 EUR 1,24 EUR
hofer2sm2 leclercsm2 lidlSM2 mercator2sm2 sparsm2 tusSM2d
* na dan nakupa v akciji, sicer cena 0,99 na kos

Na svetu obstaja res ogromno število različnih sort avokada, v Sloveniji pa lahko kupimo pet različnih sort. Sorto avokada so na prodajnem mestu označili le v Lidlu, informacijo, katere sorte so ostali avokadi, pa sem pridobila od urednikov njihovih Facebook strani. Bravo Lidl za označbo sorte, ostalim hvala za posredovane informacije. Bi bilo pa koristno, če bi poleg države izvora tudi ostali, gledam vas Mercator, E’Leclerc, Hofer, Špar in Tuš, na prodajnem mestu zapisali, katere sorte prodajajo/te.

Na dan nakupa – 25.3.2015 – so v Šparu, Tušu in E’Leclercu prodajali avokado iz Izraela, v Hoferju, Mercatorju in Lidlu pa iz Španije. Zanimivo je, da so vsi, razen E’Leclerc (čeprav nisem 100% prepričana, da je bila sorta Hass, čeprav so mi tako rekli) in Lidl, ki sta prodajala sorto Hass, prodajali različne sorte – Špar sorto Fuerte, Tuš sorto Reed (tudi tu nisem prepričana, če je sorta res Reed), Hofer Pinkertone in Mercator Ardith.

Lestvica glede na okus in ceno se nahaja spodaj.

Mesto Okus Cena Skupna ocena   
1. Hofer Hofer (2,63 EUR/kg)* Hofer
2. Spar Mercator (3,15 EUR/kg)* Spar
3. Lidl Spar (3,99 EUR/kg) Lidl
4. E’Leclerc Lidl (4,16 EUR/kg)* Mercator
5. Mercator Tuš (5,29 EUR/kg) E’Leclerc
6. Tuš E’Leclerc (5,99 EUR/kg) Tuš
*cena določena na kos, ne na težo

Glede na okus IN ceno je zmagovalec *drumroll* avokado iz Hoferja! Čestitam! Hoferjev avokado je bil najboljšega okusa, ob nakupu je bil skoraj že primerno zrel, imel je odlično kremasto teksturo in bil nežnega okusa.

hofer2m2

Na koncu moram poudariti, da noben izmed avokadov ni bil zanič, vsi so bili bolj ali manj v redu, dokaj konsistentnega okusa in teksture.

Si zrel, avokado?

Največji izziv novih uporabnikov avokada je ugotoviti, kdaj zaboga je avokado zrel. Ene sorte imajo debelejši olupek, druge tanjši, ene sorte imajo zeleno barvo, druge skoraj črno. Kaj torej gledati?

Nič! Tipaj! Najboljši način, kako ugotoviti ali je avokado zrel ali ne, je otip. Na otip mora biti avokado mehak, a ne preveč mehak, saj je potem že preveč zrel. A tipaj ZELO nežno. Ne puščaj udrtin = sledi prstov v avokadih. Dovolj bo nežno tipanje. Pomembno je, da ob nakupu avodako nima črnih lis ali pa udrtnin, v tem primeru je poškodovan ali preveč zrel. Ali je avokado zrel lahko ugotoviš tudi tako, da pogledaš barvo pod pecljem. Če je zelene barve je avokado ravno pravšnji, če je črne barve, pa je prezrel. Spodaj je fotografija avokada, ki je na robu najboljše zrelosti.

zrelostK_m2

Avokado je sicer sadje, pravzaprav spada med jagodičevja, ki ga obirajo nezrelega in zato ponavadi dozori šele na poti med drevesom, kjer je zrastel in trgovinsko polico. Vendar pa je večinoma v naših trgovini še premalo zrel – na otip je trd kot kamen, a naj te to ne ustavi. Kar kupi ga in dozori doma. Na sobni temperaturi bo dozorel v parih dneh – ti ga le pridno nežno prešlataj vsak dan in ko bo ravno prav mehak: saka! in zareži vanj.

Večina, tudi sama sem tako slišala, pravi, da je avokado zrel takrat, ko spremeni barvo iz zelene v temno, skoraj črno barvo. Pri nekaterih sortah to seveda drži (sorta Hass, recimo), a ne pri vseh. Sorta Fuerte, ki jo prodajajo (vsaj na dan nakupa, 25.3.2015) v Sparu, je tudi zrel še vedno zelene barve in je, ko je črne barve, samo še za v bio kanto.

fuerte-hass22

Ostanki, ostanki, ostanki …

Avokado v akciji! Avokado v akciji! Avokado v akciji! Brž ponj. Izberi najlepše kose in jih, če še niso, dozori doma. Potem pa akcija. Izberi nekaj receptov, ki jih predlagam tu, ostale avokade pa zamrzni.

Topli sendvič z avokadom in svežim paradižnikom

Kaj? Avokado lahko zamrznemo?! Seveda!

Avokado lahko zamrzneš na tri načine. Meso avokada spasiraj in prenesi v vrečko za zamrzovanje. Avokado le prepolovi in prenesi v vrečko za zamrzovanje. Ali pa avokado nareži na rezine, te pokapaj z limoninim sokom in rezine prenesi v vrečko za zamrzovanje.

Najpomembejše je, da pred zamrzovanjem iz vrečke posrkaš ves zrak in s tem narediš vakum, saj avokado na zraku oksidira. Za pripravo vakuma potrebuješ slamico. Avokado daj v vrečko za zamrzovanje, to skoraj do konca zapri – ja, najbolje se obnesejo prav vrečke s tesnilom – vanjo globoko, čisto do avokada potisni slamico in iz vrečke izsesaj ves zrak. Res je neverjetno gledati, kako se plastika oprime avokada in kako iz vrečke izgine ves zrak! Poskusi! Ko iz vrečke izsesaš ves zrak, vrečko hitro zapri do konca in postavi v skrinjo.

zamrzovanje2m2

Odtajan avokado – pred uporabo ga dan prej prestavi v hladilnik, da se odtaja – uporabi v sladicah, v namazih in smutijih. Obdrži se več mesecev. Najbrž bo v procesu odtajanja spremenil barvo, a hranilne vrednosti se bodo obdržale, zato naj te sprememba barve ne skrbi.

Če pa avokada nimaš dovolj za zamrzovanje, pa ti vseeno ostane kaj avokada, tega shrani v hladilniku. Po ogledu pričanj ljudi na spletu, ki so že poskusili različne načine shranjevanja, sem dva načina shranjevanja poskusila tudi sama, saj me je zanimalo, s kakšnim načinom avokado izgubi čim manj okusa in barve.

V plastično posodico s pokrovom sem dala polovico avokada in ga pokapala z limonim sokom.

shranjevanje3-prejM2

V drugo plastično posodico pa sem dala še eno polovico avokada skupaj z nekaj rdeče čebule. Da, rdeče čebule. Neverjetno, a resnično.

shranjevanje2-prejM2

Po dveh dnevih v hladilniku sta avokada izgledala takole.

hladilnik3m2

Na pogled je polovička z rdečo čebulo izgubila manj svoje originalne barve, polovička, pokapana z limoninim sokom pa je spremenila malo barve. Ko sem po obeh polovičkah z žličko nežno popraskala – le nekaj milimetrov globoko po vseh površini – sta imeli obe polovički skoraj identično barvo.

hladilnik4m2

Polovička z rdečo čebulo je torej na začetku obdržala lepšo barvo, a je med bivanjem v hladilniku vsrkala nekaj okusa in vonja po čebuli. Kar je pa popolnoma vseeno, če ga uporabiš v solati, iz njega pripraviš solatni preliv ali pa z njim okrasiš čili. Predlagam, da trik z limoninim sokom uporabiš takrat, ko avokado nameravaš uporabiti v sladici ali smutiju.

Poglej te peške!

Peške so v različnih sortah avokada različne oblike in barve. Ene so večje, ene manjše, ene bolj okrogle oblike, druge pa bolj ovalne oblike.

peske-vseM22

Iz peške se lahko vzgoji tudi drevo avokada, vendar pa zaradi podnebja v Sloveniji drevo ne bo obrodilo (oh, kako v takih primerih zavidam ljudem v tropskih podnebjih!), drevo pa bo zraslo v približno dveh letih.

Iz avokadove peške pa se z veliko spretnosti in znanja lahko izdela tudi nekaj takega.

izdelek-avokado

Hvala Urban!

Juhej! Uspelo ti je prebrati ta RES dolg blog zapis – čestitam! Sedaj pa povej, sem te vsaj MALO navdušila nad avokadom? Hm? Hm? Hm? Zaupaj mi v komentarjih.

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

2 Comments

  1. Igor
    August 29, 2016

    Avokado je res zakon. Čeprav ga poznam že vrrrsto let, za načine shranjevanja slišim prvič, Hvala!

    Me je pa zmotil nasvet, da je pri izbiri potrebno avokado pretipati. Zares prav sovražim to, ko avokado olupim, in lahko preštejem številne različne palce ter kazalce, ki so se “poizkusno” vtisnili vanj.
    Res je zoprno, da je v večini trgovinah avokado v ponudbi še golen (nezrel), vendar je zrelost moč neškodljivo za druge ugotoviti le z veliko mero občutka in rahlim čutnim objemom dlani, kot bi mlad fant prvič, plašno segel v dekletu nedrja.
    Sicer zadnje leto Hofer nudi tudi že zrele sadeže (pakirano po dva kosa), vendar glej ga zlomka, tudi tu ljudje tiščijo svoje prste vanj. Zaradi zrelosti je škoda večja.

    Sem se razpisal; pa sem želel napisati le:
    “Ne tišči prstov v avokado!”.

    lp,
    igor

    Reply
    • Barbara
      August 30, 2016

      Igor, imaš prav. Sem dodala stavek, da naj tipajo RES nežno.
      Dozorjene avokade pa sem opazila v Hoferju in E’Leclercu, ja. Je včasih res fino, da jih ni treba čakati. Čeprav pa včasih tudi ti niso ok, ker so prezreli. Ti avokadi so večinoma kar loterija. 🙂
      Sicer me pa veseli, da je zapis prišel prav. Sem dosegla namen! 🙂

      Reply

Leave a Reply