Blog 018: Kaj jesti, ko ne vemo kaj jesti?

1 comment

Nakupovalni listek

Odprem hladilnik in buljim vanj. Pogledam na zgornjo polico, pa eno nižje, pa še eno nižje in seveda še tisto na dnu. Pogledam na police na vratih. Ooh, kupiti moram jajca! Pa pogledam nazaj na srednjo polico. In me zbode v ušesa …. piiiiiiiiisk! Da, tudi hladilnik me opominja, da naj se zaboga že odločim, kaj bi rada. Znano? Seveda!

Vsi smo že bili postavljeni pred dejstvo, da nismo vedeli, kaj bi jedli. Lačni, brezvoljni, utrujeni in brez vsake ideje, kaj bi skuhali in kaj bi sploh jedli. In kako se takšna situacija ponavadi izteče? V roke vzamemo paketek napolitank. V roke vzamemo tablico čokolade. V roke vzamemo kruh in salamo. In jih damo v usta. Ti izdelki so nam ves čas na dosegu roke.

Ponavadi imajo daljši rok trajanja in si jih lahko nakupimo za dlje časa. Ponavadi so že predpripravljeni in nam ni treba storiti kaj več kot izdelek le odpreti in zbasati v usta. Ponavadi so dobrega okusa, so sladki ali slani in odlično teknejo ob kozarcu sladkega soka ali piva.

Tem izdelkom resnično ne moremo nič očitati. In jim ponavadi tudi ne. Nakup in potrošnja takih izdelkov narašča. Vedno več jih je. Oglasi nam govorijo, da so čokoladice odlične za popoldansko malico, salame za v toast so odlične za zajtrk, vrečka čipsa je idealni spremljevalec nogometne tekme. In mi se s tem strinjamo. Vsekakor življenje danes poteka izredno hitro in velikokrat nam ne preostane veliko časa za pripravo obrokov. Velikokrat ne mislimo na to, kaj jemo.

Ne razmišljamo o tem, ali je hrana dobra in ali je hrana zdrava. Jemo zato, ker moramo jesti. Vse, kar pojemo, pa se odraža na našem telesu. Odraža se na našem obrazu. Na naših laseh. Na naših bokih. In na naših trebuhih. In navsezadnje se odraža tudi na našem počutju, saj hrana, ki jo pojemo določa naš nivo energije. Težka hrana nas utrudi. Preveč mastna hrana nas napenja. Ker ni vseeno, kaj pojemo in ker ima dan vsak dan le 24 ur in se nam velikokrat mudi, je izredno koristno, da si obroke načrtujemo.

Tedenski obiski trgovin naj bodo vnaprej načrtovani. Presenečeni boste, koliko časa boste prihranili pri nakupovanju in koliko med pripravo obrokov. Tukaj je še dodatni motivator – ogromno boste tudi prihranili in spoštovali načelo “ne metat hrane stran”. Pred vsakotedenskem odhodu v trgovino se skupaj z družino, s partnerjem ali pa sami, usedite za mizo, premislite, kaj bi vam teknilo, kaj je zdravo in kaj si lahko privoščite in razporedite obroke tako, da boste zadovoljili svoje želje, svojo denarnico in potrebo po zdravi prehrani.

Preverite in zapišite recepte, naredite seznam sestavin, ki jih boste potrebovali in pojdite v trgovino. Seznama se držite in nakupite le tiste sestavine, ki jih potrebujete. Seznam jedi za vsak dan si obesite v kuhinji in vsak dan skuhajte jedi, ki ste jih načrtovali. Vse želje, ki se vam pojavijo čez teden, skrbno zabeležite in jih vključite v jedilnik naslednjega tedna. S takim načinom načrtovanja obrokov se boste znebili stresnega in zdolgočasenega postavanja pred hladilnikom, zadovoljili boste svoje potrebe in želje, pazili na svoje denarnice in navsezadnje privarčevali tudi energijo, ki bi jo izgubili s postavanjem pred odprtim hladilnikom.

Ta kolumna je bila najprej objavljena na Lisa.si.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

One Comment

  1. Jaz sem zadnjič metala vse stvari, ki so bile pretečene in sem bila res presenečena. Pol moje shrambe je šlo! In to je res težava, da kupujemo kar tako malo na zalogo, misleč, da je rok trajanja dolg, v resnici pa sploh ni nujno tako.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.