Blog 033: Jagode

0 comments

Blog 033: Jagode

Jagode mi ni treba prav posebno predstavljati. Vsi vemo, da so odlične. Vse jedi, ki jih pripraviš z njimi, so odlične, pa naj bodo to sladice, smutiji ali solate. Nekaj receptov sem v tem blog zapisu zbrala zate, v nadaljevanju pa lahko prebereš tudi, zakaj so jagode zdrave.

Poznamo gozdne in gojene jagode. Sladke gozdne jagode so od gojenih mnogo manjše, a so prav zato boljše. Vsaj meni. Ves tisti koncentrirani okus! Doma pri mojih starših jih imamo in vsako leto res z nestrpnostjo čakam, da zrastejo in dozorijo. Resnično uživam, ko jih jem. Njam! Ampak ok, tudi gojene so lahko prav fine. Če imaš seveda srečo in naletiš na fine! Z žalostjo ugotavljam, da jih je prav težko dobiti. Zelo zelo zelo zelo redko se zgodi, da sploh najdeš pakiranje, v katerem so vse jagode užitne. Vedno se najde kakšna, ki je že v postopku gnitja. Prav neverjetno.

Sem pa imela letos enkrat že res veliko srečo. Ko sem šla v Hofer po avokado, sem zagledala gajbico jagod. Jagode so izgledale prečudovite. Tudi, ko sem jih umaknila izpod reflektorjev. Saj veš, da moraš to storiti, kajne? Z vsem sadjem ali zelenjavo. Vsa zelenjava se v trgovinah namreč nahaja pod reflektorji, kjer vse izgleda lepše, sijoče in bolj popolno. Vedno, ko izbiraš sadje, zato naredi korak ali dva nazaj in preveri zelenjavo. Ker se ne bo svetila, boš lažje preveril/a kakovost.

Poglej si no to gajbico božanskosti! <3

Sadni kolački

Jagode so bile odlične. Sladke! Lepe! Kakovostne! Božanske!

Ker so jagode v supermarketih res bolj ali manj zanič, predlagam, da greš ponje na tržnico. Čeprav so dražje, so boljše. Seveda imaš vedno na voljo izbiro – boljše in manj za več ali pa slabše in več za manj. 🙂

Jagode pa lahko vzgojiš tudi doma. Tudi, če nimaš vrta. Jagode lahko vzgojiš tudi na balkonu. Meni uspeva. In prav ponosna sem nase. :p Že tretje leto jih imam! In tudi letos že rastejo. Komaj čakam! 😀

Blog 033: Jagode

Kaj pa sploh še lahko povem o jagodah. Da so super dobre, da jih je super enostavno vzgojiti, da so v sezoni od pomladi do poletja in da so zdrave. Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo tudi nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Te informacije sem našla na spletnem mestu Zdrava prehrana, kjer si lahko prebereš še več o jagodah.

Sedaj pa še enkrat fotka jagod.Od bližje. O.B.O.Ž.U.J.E.M. jih!

Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami

Sedaj pa si v nadaljevanju poglej nekaj fotk jedi, pripravljenih iz jagod, klikni na povezave do receptov pod fotkami, če pa imaš še ti kak nasvet, kje lahko dobimo dobre jagode ali pa kakšen dober recept, pa kar napiši v komentarjih. 🙂

Palačinka iz pečice z jagodami in borovnicami
Recept -> Palačinka iz pečice z jagodami in borovnicami

Jagodni smuti
Recept -> Jagodni smuti

Solata z jagodami, siri in jagodnim prelivom
Recept -> Solata z jagodami, siri in jagodnim prelivom


Recept -> Sadni kolački


Recept -> Jagode s kremno sirovo pomako

Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami
Recept -> Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami

Špinača z jagodami, šparglji in jagodnim prelivom
Recept -> Špinača z jagodami, šparglji in jagodnim prelivom

Špargljev in jagodni tiramisu
Recept -> Špargljev in jagodni tiramisu

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.