Blog 071: Je Bokashi Organko 2 najboljši biološki kompostnik na svetu?

1 comment

Na današnji Svetovni dan hrane objavljam blog zapis o najnovejšem lastnem produktu podjetja Skaza, Bokashi Organku 2. Predstavljal naj bi prvi korak gospodinjsta do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja. Nedavno sem ga dobila v testiranje, po nekajtedenski uporabi pa lahko povem svoje vtise.

Bokashi Organko 2 – lahko ga naročiš na spletnem mestu www.skaza.si – je prenovljena, funkcionalno izboljšana različica prvega Organka, ki so ga v podjetju Skaza lansirali leta 2011. Bokashi Organko je sedaj bolj prijazen uporabnikom, saj je manjši, lepši in lažji za uporabo. Vsaj tako pravijo. Tega ne morem potrditi, ker prvega nisem uporabljala, niti videla v živo. Ampak naj velja, kar pravijo.

Bokashi Organka 2 sem dobila na dogodku, ki so ga organizirali na kraju njihove proizvodnje v Velenju, kjer so predstavili svoj nov proizvod, nas popeljali na ogled proizvodnje in nas podučili o uporabi produkta. Dogodek je bil čisto simpatičen. Najpomembnejše mi je itak bilo predvsem to, da ga spravim domov in začnem uporabljati. Glede tega – Bokashi Organko je težak! In zelo neprijeten za nošnjo in res ne priporočam, da ga okoli nosite po trolah. Povem iz prve (boleče) roke!

Ko sem ga končno spravila domov in preklela vse znanstvenike, ker še niso izumili teleportacija, sem se spočila. Organka sem nato začela uporabljati šele čez vikend, ker sem šele takrat imela čas za res natančno odpiranje in ogledovanje. Začela sem s skeniranjem pokrova, kjer si lahko prek aplikacije Zappar pogledaš virtualni prikaz Organka in njegove uporabe. Pogledaš si lahko tudi kratko video predstavitev. Ideja je, da s pomočjo virtualne resničnosti lahko prepoznaš njegovo uporabnost na samem prodajnem mestu.

Nato sem želela Organka dobiti iz embalaže. Ta je resnično luštkana – lepo zdizajnirana – in kasneje tudi uporabna – sedaj jo ima za najljubšo skrivalnico sestrina mucka Hara. Dobiti Organka ven iz embalaže je pa prava uganka! Ven ga dobiš šele, ko močno povlečeš za roč. Če veš, da se roč ne bo strgal in da Organka s tem ne moreš poškodovati, je ok. Sicer verjamem, da se bodo mnogi namučili s tem. Še dobro, da so meni način “odprtja embalaže” predstavili na predstavitvi. In zato sedaj to veš tudi ti!

Bokashi Organko 2 je sicer sestavljen iz nekaj delov. Imamo zunanjo posodo, notranjo posodo, notranji pokrov in zunanji pokrov. Zunanji je opisan kot lep, ki paše v vsako kuhinjo in sicer na vsak pult, notranji pa je čisto navaden črn, ki pa je sicer pralen in lahek. Poleg obeh posod in obeh pokrovov v paketu dobiš še navodila za uporabo, posebno gnojilo in lopatico za gnojilo.

Priporočajo, da gnojilo, ki ima dokaj močan vonj, po odprtju hranimo v dobro zaprti temni posodi. To gnojilo ni navadno gnojilo, saj zaradi svoje naravne sestave povzroča, da biološki odpadki v dobro zaprtem Organku fermentirajo in ne zgnijejo. Po porabi začetne količine gnojila, ki ga dobiš ob nakupu Organka, gnojilo lahko kupiš na spletnem mestu www.skaza.si. Z njihovega vidika čisto razumljena poteza, saj tako dobijo stalne vračajoče se stranke, meni pa je to dokaj odveč, saj želim z “nakupom” Organka proces kupovanja zaključiti.

Način kompostiranja poteka takole:

 • v praznega Organka streseš 20 ml gnojila
 • na gnojilo streseš biološke odpadke
 • vsakič na biološke odpadke spet streseš gnojilo
 • organka dobro zapreš s črnih pokrovom in s tem iz Organka iztisneš ves zrak
 • Organka pokriješ z belim pokrovom
 • potek kompostiranja ponavljaš na enak način v nedogled

Čez kakšen teden ali dva se na dnu Organka nabere tekočina, ki jo lahko z nagnjenjem Organka in odvijanjem črnega gumba previdno izliješ v posodico/kozarček in nadaljuješ s kompostiranjem.

Tega dela nisem mogla opravit sama, ker se je nabralo res veliko tekočine in je posoda postala pretežka za dvigovanje, mi je pa pri tem pomagal Domen. Organka naj bi sicer praznili dvakrat na mesec, ga dobro pomili in nato ponovili celoten postopek.

Biološki odpadki v Organku ne gnijejo, zato manj smrdijo, kot pri drugih klasičnih zbiranjih bioloških odpadkov. To je že res, a vonj kljub temu ni ravno prijeten. Zato si ne predstavljam, da bi biološke odpadke v Organko dajala trikrat na dan in ob tem dajala možnost širjenja vonjav iz njega. Še posebej, ker naj bi Organka hranili kar v kuhinji – sama ga imam na balkonu, kjer pri zaprtem pokrovu vonjav ni.

Fermentirajočo tekočino lahko uporabiš za gnojenje zelišč ali drugih rastlin, učinkovit pa naj bi bil tudi za čiščenje odtočnih cevi. Prvi predlog sem že preizkusila, drugega pa morda še bom.

Po večtedenskem testiranju Organka, pa lahko rečem le, da morda Organko ni ravno zame, lahko pa je super v malenkost drugačnih gospodinjstvih. Več v nadaljevanju.

Moj pogled na uporabo Bokashi Organka 2 je sledeč:

 • embalaža, v kateri se nahaja Organko ob nakupu je že luštna, ekološka in primerna za ponovno uporabo, je pa tudi malo štorasta, zato priporočam dopis “Močno povleci”
 • Organko naj bi sicer bil priročen za postavitev v kuhinjo na pult, a v mojo kuhinjo nikakor ne sodi, saj je prevelik in preveč izstopajoč, morda bo pa lepo sodil v večje kuhinje
 • notranji črn pokrov služi za izsesanje vsega zraka iz Organka, ob tem pa iz Organka leti tudi nekaj gnojila, kar za na moj kuhinjski pult nikakor ni izvedljivo
 • dvojno zapiranje in vsakokratno posipanje z gnojilom je že logično, saj s tem zapremo vonj ter omogočamo fermentacijo, a to nikakor ni priročno, ko imaš biološke odpadke vsaj po treh obrokih čez dan, zato priporočam, da odpadke vseeno zbiraš čez dan in zvečer vržeš v Organka, kar pa seveda nekako izniči ves namen Organka …
 • kljub temu, da je vonj bioloških odpadkov v Organku po nekaj dneh občutno bolj sprejemljiv od ostalih načinov zbiranja odpadkov, saj ne gnijejo ampak fermentirajo, je vonj vseeno premočan za v mojo kuhinjo, zato predlagam, da imaš Organka na balkonu, kot ga imam jaz
 • čeprav naj bi bil Organko po velikosti prilagojen za povprečno družino, je meni prevelik za v kuhinjo in premajhen glede na količino bioloških odpadkov, ki jih proizvedem v svoji kuhinji, saj ne le, da kuham predvsem z zelenjavo, ampak kuham tudi zelo veliko
 • cena Organka je trenutno 96 €, kar je glede na to, da moraš gnojilo kasneje še dokupovati, dokaj visoko

Sicer zelo podpiram delo in trud podjetja Skaza, da bi s svojim izdelki pomagali pri ohranitvi okolja. Pozdravljam dejstvo, da je Bokashi Organko 2 narejen iz reciklata in da je narejen po principih eko dizajna. Prav tako se mi zdi čudovito, da je tudi embalažo, v kateri Organka dobiš, v celoti možno reciklirati.

Na kratko: Bokashi Organko 2 se mi zdi čisto soliden izdelek. Razumem njegov namen. A na pult v mojo kuhinjo zaradi velikosti, malo štoraste uporabe in vonja, ne sodi. Ker drugje kot na balkonu zanj nimam prostora in ker bi odpadki med zimo v njem zmrzovali, predpostavljam, da ga bom z večjim veseljem začela uporabljati spet spomladi. Ko bo tudi več zelišč za pognojevat!

Vsekakor pa predvidevam, da bo v marsikaterem gospodinjstu zasijal v vsej svoji luči.

Še zadnja informacija – ravno danes naj bi izšel dokumentarni film Who Am I (Kdo sem?)?, ki so ga naredili v podjetju Skaza, njegovo ključno sporočilo pa je, kaj lahko sami naredimo za ohranjanje našega planeta. Za več informacij in nakup Organka pa pojdi na www.skaza.si.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

One Comment

 1. Hvala za tole izcrpno porocilo. Sama sem uporabljLa prvo izvedbo organka in motile so me iste stvari. Zelela sem ga imeti v kuhinji v bloku, a je je bil smrad prevelik in ke koncal na balkonu, pozimi pa prazen v kleti. Zdaj sem v hisi, nosim odpadke ven na kompost. Potrebujem pa novo posodo za zbiranje v kuhinji in sem ravno preverila kaj novega ponuja skaza… In pogugla se za kaksnimi mnenji uporabnikov. Sama sem tekocino res uporabljala tudi za v odtoke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.