Blog 020: Mini-vrt 2015 #3

2 comments

Zima je tudi uradno vedno bližje in skrajni čas je, da popišem letošnjo vrtnarsko sezono. Sezona je bila kljub ekstremnim vremenskim razmeram – se še spomniš poletne vročine?! – odlična. Uspevalo mi je skoraj vse, kar sem zasadila. V temle prispevku ponosno pokažem pridelke in zapišem, kaj sem se letos naučila. Če te zanima vrtnarjenje, preberi!

Letos sem v dveh zapisih (Mini-vrt #1 in Mini-vrt #2) napisala že veliko. V prvem zapisu sem povedala, kako sem se vrtnarjenja lotila, kje sem kupila semena in sadike in podrobno zapisala, kako se sadi, napisala pa sem tudi, kako sem razporedila sadike po svojem mini-vrtu.

Če si slučajno tu na novo – imam dva balkona, na katerih sem že drugo leto zapovrstjo uredila svoj super duper mini vrt. *ponosna*

V drugem zapisu sem ti pokazala, kako so se sadike prijele in kakšen nor napredek (beri: kako hitro vse raste!) naredijo rastline iz enege tedna v drugega (natančneje iz petega v šesti teden rasti :P).

Špinača

Sezona je bila dolga in uspešna. Skoraj vse mi je čudovito uspevalo. Težave sem imela le z redkvicami in bučko. Redkvice, ki sem jih posejala poleg paradižnika niso hotele rasti. :( No, zelenje je že zraslo, redkvice pa se niso hotele debeliti. Posejala sem le polovico vrečke, ostalo pa sem nesla domov. Ko sem ugotovila, da pri meni ne bodo uspele – zelenje je raslo ko noro, spodaj pa nič! – sem jih izruvala, da niso odžirale prostora in hrane paradižnikom.

Sklep #1: redkvice potrebujejo veliko prostora in jih ne bom več sadila. A brez skrbi, na domačem – pravem – vrtu so super uspele in sem vse pojedla, nekaj sem jih porabila tudi v kuskusovi solati.

Bučke se je, tako kot lani kumare, lotila plesen. :(

Bučko sem pošpricala z  Aliette Flash, ki so mi ga lani priporočili v Semenarni Ljubljana, pa ni pomagalo. Brala sem, da so bučke in kumare zelo občutljive na jutranjo roso in kasnejše sonce. Ker moj balkon gleda na jugo-zahod in imam veliko sonca od poldneva naprej, očitno bučke in kumare tu ne morejo uspevati.

Sklep #2: Bučk in kumar ne bom več sadila – mi je škoda, da se matrajo tu. Na srečo sta imela starša super letino in kumar sem se letos najedla, bučk pa tudi. :)No, nekaj mini bučk mi je vseeno uspelo pridelati. Poglej si jih no, kaj niso srčkane?

Mini-vrt 2015 #3

Mi je pa čudovito uspevala špinača! <3 špinačo! Prav navdušena sem, kako hitro raste in kako enostavno jo je pridelati. Male nežne listke sem uporabila predvsem vnežnih solatah in bila je prečudovita. Posadila sem jo trikrat (v eni vrečki je veliko semen!) in vsakič je uspela.

Mini-vrt 2015 #3

Sklep #3: Špinača čudovito uspeva tudi na majhnih prostorih in razen rednega zalivanja ne potrebuje veliko posebne nege. Še jo bom sadila!

Poleg špinače sem posadila še mešanico solate in rukolo. Tudi rukola čudovito uspeva in prav tako kot špinača, ni zelo zahtevna. Rukola je fenomenalna, ko je še mlada in nežna in res jo imam rada.

 

V tejle solati je enostavno najboljša.

Sklep #4: Naslednje leto bom posadila še več rukole!

Letos prvič nisem imela zelenjave razporejene le po balkonu, postavila sem tudi regale, kamor sem postavila dišavnice in jagode.

zelisca

Letošnje jagode so lepo rasle in tudi lepo zorele, a okusa niso bile dobrega. Niso bile sladke. Letošnja sorta je bila Hummi Merosa in bila sem razočarana. Lanske jagode so bile neprimerljivo boljše, res so bile slastne in sladke. Žal se ne spomnim sorte. :(

Sklep #5: Hummi Merosa jagod ne bom več kupila. Naslednjo sezono bom kupila druge.

So pa dišavnice čudovito uspevale. Zaradi vročine je malo trpela le bazilika, a sem je vseeno imela dovolj vse poletje.

Sklep #6: Naslednje leto bom kupila iste dišavnice kot letos – okrasni in listnati peteršilj, timijan, meta, bazilika in rožmarin, pa še kakšno.

Tudi letos sem posadila papriko. Ker obožujem rdečo papriko, sem posadila rdečo, koničasto. Najprej se mi je zdelo, da ne bo nič zraslo, saj je zacvetela dokaj pozno. A prišli so cvetovi, mali popki, zelene paprike, črne paprike in potem rdeče paprike (jap, preden so rdeče, so črne)! Juhej!

Mini-vrt 2015 #3

Zaradi manjše (samo 40 l) posode, paprika ni imela veliko prostora in/ali hrane, da bi zrasle velike paprike, a tudi manjše so bile čisto fajn. Po okusu so bile čisto prave. Sem že rekla, da obožujem rdeče paprike? Nekaj jih je šlo tudi v božanski maroški kuskus.

Sklep #7: Če mi bo uspelo, bom papriko naslednje leto posadila v večjo posodo, da bo imela več prostora za rast.

Preden napišem nekaj besed o feferonih, na katere sem noro ponosna (!!!), še nekaj o predragih paradižnikih. Letos sem kupila štiri sadike, dve sem posadila v manjši in dve v večjo posodo.

Kljub temu, da so listi malo zboleli – vročina, vročina, vročina! – sem imela čudovito in bogato letino. Sadiki, posajeni v večjo posodo, sta noro noro noro rasli. Kar pravo malo džunglo sem imela na balkonu!

Letos mi je uspelo (nič niso imeli označeno :p) kupiti grozdaste češnjevce in po okusu so bili fenomenalni, super sladki in res pravi mali zakladi.

Mini-vrt

Lej jih no! <3

Rižota s korenčkom in jajčevcem

Sklep #8: Naslednje leto bom poskrbela za boljšo oporo paradižniku. Rast paradižnika in predvsem teža vejic (po vsaj 10 jih je bilo na enem grozdu!!) me je letos presenetila, naslednje leto me ne sme.

Tisti paradižnički, ki so uspeli pobegniti mojim ustom že na balkonu, so romali v veliko okusnih jedi. Nekaj na brusketo s češnjevci, nekaj v rižoto s korenjem in jajčevci, nekaj k rezancem z ohrovtom in papriko, …

Pridelek, na katerega sem najbolj ponosna, so pa feferoni. <3 Najbolj sem ponosna zato, ker sem jih vzgojila čisto sama – iz semen. ? Kako to izgleda – februarja feferonu, ki ga misliš uporabiti v jedi, odstrani semena, jih prelij z mrzlo vodo in pusti čez noč. Zjutraj jih posadiš v zemljo in dobro zaliješ. Čez dva tedna jih presadiš in pustiš, da vzklijejo.

Ko zrastejo (približno 15 cm), posamezne vejice previdno presadiš v večjo posodo in čakaš. In čakaš. In zalivaš. In se pogovarjaš z njimi, ker je to pač nujno. Ja, vsako jutro in vsak večer sem obiskala svoj mini-vrt in pogledala, kaj se dogaja, se z rastlinicami pogovarjala in jih zalila, če je bilo potrebno. Vrtnarjenje je pravi preganjalec stresa! Nooooo, in potem zrastejo! In imajo cvetove! In popke. In male feferončke. Ki so vsak dan večji. In so najprej zeleni. Potem so pa temnejši. In potem so rdeči! Iiiii.

Še na veji …

Feferon

… in pobrani na mizi.

Feferoni

Večino feferonov sem vložila.

Vložen feferon

Nekaj pa sem jih spremenila v fenomenalno čili marmelado. *slin slin*

Čili marmelada

Sklep #9: Tudi naslednje leto bom čilije vzgojila sama,  iz semen. Poskusila bom tudi z novo sorto. Feferonov ni nikoli preveč. Uporaba feferonov je resnično vsestranska.

Ko pride jesen in nizke temperature in ko z rastlin potrgaš (skoraj) vse, kar je bilo za potrgati, je čas, da se mini-vrt pospravi. Z rastlinic sem potrgala še zadnje pridelke.

Mini-vrt 2015 #3

Tudi nedozorele, ki bodo (so že! njam njam!) dozorele na krožničku in na toplem. Pravilo je tako – če je pridelek dokončno zrasel, lahko dozori tudi stran od rastlinice. Potrebuje le toploto in svetlobo.

Mini-vrt 2015 #3

Vse korenine sem odstranila in na en kup – v eno posodo – zbrala vso zemljo, kjer bo upam (!) dobro prezimila. Naslednje leto jo bom zmešala z novo zemljo.

Mini-vrt 2015 #3

Vse posode sem spraznila, posušila na soncu, zložila in shranila za naslednje leto.

Mini-vrt 2015 #3

Dokler bo še toplo in še ne bo zmrzovalo, bom na zunanji okenski polici obdržala še dišavnice. Imam še listnati in okrasni peteršilj, meto, rožmarin in poslavljajočo se baziliko.

Mini-vrt 2015 #3

Sklep #10: Imeti svoj lastni vrt je fenomenalno! Tudi, če nimaš lastne zemlje in imaš “le” balkon, kamor vsaj 5 ur sije sonce, imaš lahko lastne pridelke. Pa čeprav se samo s temi pridelki ne naješ, jih vseeno koristno porabiš in navsezadnje sam vzgojiš. Res se splača in naslednje leto bo moj mini-vrt še boljši. Bom poročala. ?

Na koncu pa še zahvala Maruši za vse vrtnarske nasvete – hvala! :)

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

2 Comments

  1. Balkoni so super! Kako napreduje vrt?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.