Letošnji mini-vrt je imel toliko vzponov in padcev, da je bilo noro! Odličen začetek – neprimerno vreme – slabši pridelek – veliko novih znanj. V nadaljevanju si preberi, kaj se je dogajalo na mini-vrtu letos (lanski zapis je prav tako poučen) in kakšne lekcije bom s seboj vzela v naslednjo sezono.
Začela bom z zame neznačilnimi besedami: Pa saj ni bilo tako hudo! Čeprav je vreme močno vplivalo na zdravje rastlinic in posledično tudi na pridelek, sem ga pa vseeno nekaj imela.
Če ne živiš v hiši z nekaj zemlje, a imaš vseeno balkon, na katerega poleti vsaj 5 ur sveti sonce, predlagam, da si na balkonu postaviš mini-vrt. Kako?
Pospraviš navlako na balkonu (če jo imaš, seveda), kupiš nekaj plastičnih korit, vanje usuješ zemljo, posadiš ali poseješ tebi ljubi zelenjavo, redno zalivaš in ta-da! RES ni zapleteno. Kako sem se tega lotila jaz, si lahko prebereš v prvem zapisu o mini-vrtu lansko sezono in prvem zapisu o mini-vrtu letošnjo sezono. Če je meni uspelo, bo tudi tebi! 😉
Sedaj poglejva še, kaj se je letos dogajalo na mojem mini-vrtu. Sezona se je letos začela zelo zgodaj. Čeprav naj bi tradicionalno začeli z delom na vrtu zunaj po prvomajskih počitnicah, sem letos vrt postavila že sredi aprila. Vse je potekalo odlično.
Letos je na mojem mini-vrtu raslo:
- paradižnik
- paprike
- feferoni
- rukola
- solata
- špinača
- redkvice
- korenje
- jagode
Med dišavnicami pa:
- peteršilj
- bazilika
- drobnjak
- timijan
- rožmarin
- meta
Tudi sneg in nižje temperature maja na posajenih rastlinah niso pustile hudih posledic.
Potem pa je prišlo poletje z nizkimi temperaturami, deževnimi in oblačnimi dnevi in nekaj časa malo sonca. Paradižniki, paprike in feferoni so zboleli.
Po intervenciji – nekaj naravnih škropiv in trganjem obolelih listov – sem rešila pridelek in paradižnički, paprike in feferoni so vseeno rasli.
Pa čeprav na bolj osiromašenih vejicah.
Vreme se je septembra celo tako lepo držalo, da sem še enkrat posadila berivko in jo oktobra pobrala. ♡ Najboljši občutek na svetu je, ko pobereš nekaj, kar sam pridelaš!
Pa še nekaj letošnjih sklepov:
Sklep #1: Lastnih paradižnikov iz semen ne bom vzgajala, ker zrasli so že, niso pa bili sočni in mehki. Kupila bom le sadike češnjevcev, ki so letos že drugič odlično uspevali.
Sklep #2: Sadik koničastih paprik ne bom več kupovala, ker imajo premalo prostora. Kupila pa bom majhne, ki so odlično uspele.
Sklep #3: Feferoni so kljub mnogim boleznim nazadnje odlično uspeli. Hvala Damjan s Chili13! Vseeno je bilo pet sadik preveč – eno sem vzgojila tudi sama, naknadno. Nasledjič bom imela le Habanero Red in Habanero Chocolate.
Sklep #4: Rukola letos ni preveč dobro uspevala. Odlična je bila le prva bera, ko je bilo rukole ogromno. Lani je zaradi ustreznejšega vremena uspevala boljše. Upam, da bo vreme naslednjo sezono prizanesljivejše. Da ne omenjam gosenic! So bile kar lačne letos, najbolj jim je bila všeč rukola in berivka.
Sklep #5: Solata je letos uspevala odlično. Prve glavice (kupila sem sadike) so bile ogromne in odlične! Zadnja berivka prav tako. Naslednjo sezono se bom posvečala predvsem glavicam iz sadik in berivki. Da glavica zraste iz berivke, traja predolgo – nimam toliko prostora, da bi se mi splačalo čakati.
Sklep #6: Špinača je letos uspevala tako odlično kot lani. Naj naslednje leto tudi!
Sklep #7: Letos sem prvič vzgojila lastne redkvice – lani niso zrasle – in ne bi mogla bit bolj ponosna! Super so bile, le zaradi omejenega prostora jih ni bilo veliko. A vseeno dovolj za uživanje v njih. Naslednjo sezono jih najbrž ne bom posadila – rastejo predolgo.
Sklep #8: Prvič sem letos posadila korenje. Bilo je točno tako kot na vrečki semen! Ponosna sem do lune in nazaj! Naslednje leto zagotovo ponovim.
Sklep #9: Jagode tudi letos niso dobro uspevale. Najbrž je bil problem v sadikah? Poznaš morda kakšne dobre sadike za naslednje leto?
Sklep #10: Dišavnice so mi vse odlično uspevale. Uživala sem v baziliki, peteršilju, drobnjaku, timijanu, meti … Naslednje leto bom poskusila še s koriandrom in majaronom. Morda še meliso.
V začetku oktobra, ko sem pobrala zadnjo berivko in feferone, sem balkon pospravila. Odslužene paradižnike, paprike in feferone sem razrezala, vrgla v bio kanto, zdravo zemljo (kjer ni bilo uši ali gosenic) prenesla v dve veliki posodi (ki bosta tako kot lani počakali zunaj čez zimo), posode umila, pustila na balkonu, da so se popolnoma osušile, potem pa odnesla v klet.
Balkonska tla sem popolnoma očistila – tudi za obema velikima posodama, prav tako ograje in za povrh še okenska stekla. Če sem že delala …
Za enkrat imam na zunanji okenski polici še nekaj dišavnic. Vse dokler ne bo začelo zmrzovati. Rožmarin in timijan naj bi prezimila, drobnjak in peteršilj pa bosta svoje delo zaključila.
Zaključne besede? Čeprav so me vreme in njegove posledice letos stresirale in utrujale, sem v mini vrtnarjenju vseeno uživala. Sprošča me brkljanje po zemlji. Sprošča me pogovarjanje se z rastlinicami. Sprošča me, da smo v tistem trenutku le oni in jaz. Naslednje leto zagotovo ponovim. Do takrat pa si preberi vse dosedanje objave:
- Blog 007: Mini-vrt 2015 #1
- Blog 008: Mini-vrt 2015 #2
- Blog 020: Mini-vrt 2015 #3
- Blog 034: Mini-vrt 2016 #1
- Blog #40: Mini-vrt 2016 #2
Za konec pa še zahvala Maruši za svetovanje. Pa seveda, se greš (mini) vrtnarjenje tudi ti? 🙂