Blog 052: Monstera bistro

0 comments

Letošnjo obletnico – kar 12 norih let sva že preživela skupaj! – sva zapila in zajedla v Monsteri. V družbi odličnega vina in v družbi odlične hrane. In v družbi drug drugega, seveda. Hrana je bila fenomenalna, zelo pa sem bila navdušena tudi nad ambientom. Nič čudnega, da so Bine Volčič in ekipa osvojili titulo Prostor in pol 2016.  No, sva pripravljena? Poglejva, kaj sva z Domnom doživela.

Domen se je v zadnjih letih že kar dobro navadil na to, da se z mano vse doživlja prek hrane. Vsa večja praznovanja in rojstni dnevi so povezani z obiskom kakšnega novega kulinaričnega placa. Tokrat je bil na vrsti Monstera bistro. Zakaj sva se odločila za Binetov plac? Zagotovo ne zato, ker bi gledala Gostilna išče šefa. Ker ga ne. Ti resničnostni spektakli se me ne dotaknejo. Zato ne gledam niti MasterChefa. Preveč drame. Premalo kuharije. V Monstero sva šla, ker sva slišala, da se tam dobro je. Res dobro je. In sva šla.

Monstero sva obiskala na lep sobotni dan. Toplo je bilo. Sonček je sijal. Bila sva … spočita ravno ne, ker je bil za nama zelo delaven teden, bila pa sva naspana. Nikamor se nama ni mudilo, zato sva si dan vzela zase. V mesto sva šla kar peš, približno 45 minut potrebujeva. Oooh, obožujem tople dni (in ko ni še preveč vroče), da lahko sem in tja grem peš in me med hojo ne grabi panika, da mi bo zaradi mraza odpadel nos ali pa prsti na nogi pomodreli. Super je ta pomlad!

Monstera bisto se nahaja blizu centra, le nekaj 20 metrov od Kongresnega trga. Parkirnih mest nima … kar je pa čisto značilno za mestne place. Itak je parkirna hiša pod Kongresnim trgom. Prostor je miceeeen, a taaako luštkan! Tako stajliš in tako nenačičkan! Super kjut. Že vhod je tak, nepretenciozen.

Le tabla z logotipom in napisom ter tabli z menijem.

Ko vstopiš, prideš direktno na bar. No, velja omeniti, da je rezervacija že skoraj nujna. Vsaj na vikende.

Na tabli nad kozarci so zapisali nekaj najboljšega iz ponudbe, levo od kozarcev pa je vhod v kuhinjo. V prostor, kjer nastajajo magični krožniki! Ampak najprej pijača.

Z Domnom (ki tukajle prav prisrčno pozira: aka ne miga z rokami in se ne spakuje) sva naročila odlični sivi pinot. Ravno prav ohlajen. Ravno prave arome. Ravno pravega okusa in pookusa. Odlično je sodil k hrani. Pred hrano pa še dve fotki interiera.

Super minimalistično, super kjut. Kaj bi dala, da bi imela doma tako steno! Fotke bi bile fenomenalne!

Da ne omenjam niti kozarcev. Za vodo!

Kjut! Pa še voda je bila super mrzla. Ker ponekod ni, pa se zdi, kot da piješ … vodo za rože zalivat.

Pojdiva k hrani. V Monsteri imajo minimalistično ponudbo. Na voljo so le tedenski meniji (ki se menjajo in prilagajajo sezoni), v kateri nudijo šest (+1: vedno goveji rib-eye steak s prilogo) jedi. Dve predjedi (topla in hladna), dve glavni jedi in dve sladici. Z Domnom sva naročila dve predjedi, dve glavni jedi in dve sladici. Oba sva poskusila vse.

Hladna predjed je bila marinirana rdeča postrv s hrenovo kremo, svežo kumaro, ajdovo kašo in kitajsko vrtnico (z redkvicami in zelenjem).

Postrv je bila čudovito mehka in mesnata (!), ajdova kaša odlično kuhana, svežina in hrustljavost kumaric ter mazljivost hrenove omake pa so jed odlično osvežile. Riba za znort!

Topla predjed je bila kremna juha iz belega fižola z rožmarinom, paradižnikova brusketa in sveža špinača.

Malo sem se zaljubila! Ja ja, v Domna že 12 let nazaj. Tokrat pa v okus belega fižola. Z rožmarinom! Oooh. Okus po rožmarinu je bil ravno prav prisoten – ne premočan, ravno dovolj ga je bilo, da je dopolnil in obogatil (sicer pust) okus belega fižola. Predvidevam, da so svež rožmarin dodali v lonec, v katerem so kuhali fižol, kajti v juhi ga ni bilo videti. Juha pa je bila svilnata! Brusketa na juhci je bila fin dodatek, a nikakor ne ključen. To juho bom 100%, zihr, zagotovo poskusila pripravit doma. Ker so bili okusi nepozabni! Opa, pa je to najboljša jed dneva? Že tako kmalu?

Prva glavna jed – mesnata je bilo pečeno jagnječje stegno s polento, pečenim korenjem, metino omako, rdečo peso in afilo krešo.

Meso je bilo neverjetno mehko, odlično začinjeno in eno najboljših jagenj, kar sem jih jedla v Sloveniji – no, islandsko je le najboljše na svetu. Poleg mesa me je navdušila pečena pesa – to moram pripravit že zato, ker je nad njo navdušen Domen – in korenček. V sredini fino mehak, zunaj super “zapečen”. Polenta? Malo preveč zrnata za moj okus. Domnu je bila odlična!

Vegi glavna jed je bila dimljena pečena rdeča pesa, pastinakovi njoki s čičeriko, pečeni bukovi ostrigarji in treviški radič.

Oh, te gobice. In ti njoki. Mehki, dišeči, okusni! Gobe! Odlične! Spet je bila glavna zvezda pečena pesa. Z ravno dovolj okusa po dimljeni papriki, ki je okus povzdignila, ni pa ga povozila. Tak krožnik bi lahko jedla vsak dan.

Že sva pri sladici. Bi najprej odlično ali najprej božansko?

Prva sladica je bil čokoladni mus s kardamomom, sorbet gozdnih sadežev in sečuanskega popra, čokoladna zemlja.

Čokolada in gozdni sadeži so že itak kot rit in srajca in težko (ok, enostavno lahko, recimo špinača in česen …) najdeš kaj tako dobro ujemajočega. Sladica za desetko.

Druga sladica je bila zažgana vanilijeva krema (creme brulee), sladoled iz bučnega olja, kristalizirana bučna semena, gel mandarine in limone.

Glede na to, da sem velika ljubiteljica francoske kuhinje, ni presenečenje, da mi je bil ta creme brulee fantastičen! Če bi lahko, bi pojedla pet porcij! Obožujem ga. Mogoče je čas, da ga enkrat pa res pripravim doma … Všeč mi je bil tudi bučni sladoled in bučna semena. Super okus!

Jed dneva je bila vsekakor juhca. Božanska je bila. Vegi glavna jed je s prednostjo premagala mesno. Čokolada pa se proti creme bruleeju lahko samo skrije.

Cena 2-hodnega menija je 15€, 3-hodnega 18€ in 4 hodnega 23€. Steak je z doplačilom za 12€.

Za konec poglejva še stanje v toaletnih prostorih. Da, meni je to pri celotnem vtisu placa pomembno. Čistoča je ključna!

Vse ok, brez pripomb.

Ocena

  • Hrana?: Božanska! Najboljši jedi dneva: juhca, ostrigarji in creme brulee.
  • Ambient?: Kjut na kubik!
  • Postrežba?: Prijazna, strokovna, hitra.
  • Gremo še kdaj?: 100%

Skupna ocena placa je čista desetka! Nimam pripomb. Sploh. Boljše bi bilo samo to, da bi iz kuhinje sporočili, da delijo lamberje juhe in skodelice creme bruleeja. Ker so pač naredili preveč. Ooooh, sanjeee.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.