Zdravo, zabavno in raznoliko! To je način prehranjevanja, ki bi mu morali slediti vsi – otroci, mladostniki, odrasli in starostniki. V sodelovanju z Mladinsko knjigo sem pripravila pet zdravih in zabavnih receptov. Preveri fotke, sestavine in način priprave in jih čim prej poskusi. In pozor, niso le za otroke, veseli so jih tudi odrasli.
Otroci odnos do hrane razvijejo zelo kmalu. Premalokrat se zavedamo, da starši otrok ne (na)učijo le hoditi in govoriti, ampak jim predstavijo odnos do različnih plasti življenja. Otroci starše spremljajo ves čas, jih opazujejo in posnemajo ter se od njih učijo prek verbalne in neverbalne komunikacije. Otroci že zelo zgodaj v svojem življenju ponotranjijo načine komuniciranja, načine odnosa do ljudi in stvari in te ponotranjene načine reakcij je kasneje težko, če sploh, spremeniti.
Odnos do hrane je izrednega pomena. Ali je hrana pomemben del življenja – jemo le zato, ker moramo ali jemo z užitkom? Ali si vzamemo čas za obrok – hrano le hitro zmečemo vase ali se usedemo in jo pojemo v miru? Ali spoštujemo tiste, ki so obrok pripravili – se zahvalimo kuharju in spoštujemo trud, ki ga je vložil v pripravo? Ali sprejmemo raznolikost prehranjevanja v naša življenja ali ne – ali jemo vsak teden eno in isto? Ali smo odprti za nove okuse – ali spoznavamo neznano hrano iz svojega okolja in tudi hrano z drugih koncev sveta? Vsa ta vprašanja so pomembna in vsak starš bi moral odgovoriti nanje še pred prihodom otroka.
Pravilen odnos – hrano je treba spoštovati, saj nas ohranja pri življenju – do hrane morajo imeti tudi starši sami, saj lahko le tako otroka naučijo spoštovanja hrane. Ni dovolj, da starš otroku le govori, otroka mora učiti predvsem z dejanji.
Kakšna pa je zdrava prehrana? Jaz trdim, da mora biti zdrava, raznolika in zabavna. Veliko zelenjave in sadja, veliko različnih sestavin, pripravljenih na različne načine in hrana, ki je predstavljena na privlačen in zabaven način.
Prehod k bolj zdravemu prehranjevanju pa ne sme biti boleč. V že znane jedi enostavno dodaj več zelenjave, znane sestavine v določeni meri nadomesti z bolj zdravimi ter hrano pripravi in serviraj na bolj zabaven način! Enostavno!
Razlog, zakaj sem pripravila te zdrave otroške jedi, je zelo simpatičen. Maček Muri namreč letos praznuje 40 let – vse najboljše Muri! Za darilo je dobil novo spletno mesto, kjer lahko najdeš veliko zanimivega – prireja tudi nagradno igro, zato le sodeluj! Med vsebinami so tudi moji recepti. Mladinska knjiga mi je zaupalapripravo Murijevih najljubših jedi. Priprave sem se lotila zelo premišljeno, za pomoč sem prosila tudi tebe (hvala vsem, ki ste mi pomagali! :)) in mislim, da mi je uspelo pripraviti jedi, ki so zanimive, zabavne in še zdrave. V nadaljevanju sledijo recepti in fotografije. Uporabila sem le znane sestavine, uporabila pa nekaj zvijač. Otroci, ki so že poskusili te jedi, so navdušeni.
Navduši svoje otroke in sebe tudi ti in jih pripravi. Pa poročaj, kako so ti všeč.
PIŠČANČJI IN CVETAČNI GOLAŽ Z MAKARONČKI
Skrij v mesno omako še malo zelenjave! Cvetača je čudovita, ker je tako blagega okusa, da se bo kar zlila z omako. Še veš ne, da je notri!
SESTAVINE (za 6 majhnih porcij)
- 250 g cvetače
- 500 g mletega piščančjega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 dcl paradižnikove kaše
- 2,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/2 zelenjavne jušne kocke)
- sol
- poper
- 330 g makarončkov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- olivno olje
PRIPRAVA
V kozici segrej 2 žlici olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljan česen. Potem v kozico stresi mleto meso in ga praži toliko časa, da najprej spremeni barvo, potem spusti vodo in se na koncu še prepraži – približno 10 minut.
Cvetačo sesekljaj na manjše koščke, ne smejo biti večji od mletega mesa. Na popraženo mleto meso daj cvetačo, začimbe, posoli in popopraj in dobro premešaj. Dodaj še paradižnikovo kašo in zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj najprej pokrito 15 minut, potem pa še odkrito 5 minut.
Medtem v vreli in soljeni vodi skuhaj makarončke in skuhane dobro odcedi. Omako poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. Na kuhane makarončke prenesi toliko omake, da se oprime vseh makarončkov in da dobiš makaronov mačji golaž.
KROMPIRJEVI JEŽKI NA ZELENEM TRAVNIKU Z BROKOLIJEVO-SIRNIMI KROGLICAMI, MOCARELICAMI IN ČEŠNJEVCI
Poslovi se od dolgočasnega krompirja in zelenjavo ter beljakovine zapakiraj v igrive male kroglice. Krompirčki so ježki, kroglice, mocarelice in češnjevci pa njihove žogice.
SESTAVINE (za 6 majhnih porcij)
Za krompirjeve ježke:
- 12 majhnih (mladih) krompirjev
- 1 košček masla ali olivno olje
- sol
Za brokolijevo-sirne žogice:
- 300 g brokolija
- 1/4 rdeče paprike
- 1/2 čebule
- 15 g parmezana
- 60 g sira
- 30 g drobtin
- 1 jajce
- 1 šopek peteršilja
- sol
- poper
Ostale sestavine
- zelena solata
- mocarelice
- češnjevi paradižnički
PRIPRAVA
Krompirček splahni pod mrzlo vodo in obriši s kuhinjsko brisačo – če je lupina mehka, krompirčkov ni treba olupiti, odstrani le morebitne črne pikice. Krompirčke položi na žlico in z ostrim nožem zareži po celotnem krompirčku z razmakom polovice centimetra – žlica bo preprečila, da bi krompir prerezal/a do konca. Krompirčke namaži z olivnim oljem ali stopljenim maslom in rahlo posoli ter peci približno 30 minut v pečici, segreti na 180°C – vmes jih še enkrat na tanko premaži z oljem ali stopljenim maslom.
Brokoli nareži na cvetke in jih 3 minute kuhaj v vreli vodi. Oba sira naribaj, papriko in čebulo na drobno sesekljaj, jajce pa ubij in razžvrkljaj. Zmehčan brokoli dobro odcedi in z nožem nasekljaj na kuhinjski deski ter prenesi v skledo. V skledo dodaj še vse preostale sestavine, vzemi vilico ali tlačilko za krompir in vse skupaj zmečkaj v kompaktno maso.
Roke si splakni z mrzlo vodo, z žličko vzemi malo mase in z mokrimi rokami oblikuj kroglice. Kroglice prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Vmes kroglice enkrat obrni.
Zeleno solato dobro operi, osuši in nareži na ozke trakove. Razporedi jo po krožniku, da poustvariš travnik, na vrh položi pečen krompirček, okoli pa razporedi brokolijevo-sirne žogice, mocarelice in češnjeve paradižničke.
CVETAČNA KREMNA JUHA S KRUHOVIMI KRUTONČKI
Ta juha je eno samo zdravje! Cvetačo spasiraj in vanjo položi male dišeče kockice.
SESTAVINE (za 6 majhnih porcij)
Sestavine za juhco:
- 500 g cvetače
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- olivno olje
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- sol
- poper
Sestavine za kruhove kockice
- 1 majhna štručka kruha
- 2 žlici parmezana
- 1 majhen šopek parmezana
- 1 košček masla ali olivnega olja
- sol
- poper
PRIPRAVA
Cvetačo razdeli na cvetke, ji dodaj na košče narezano šalotko in neolupljene stroke česna, vse pokapaj z olivnim oljem in posoli in popopraj ter peci 30 minut v pečici segreti na 220 stopinj. Vmes cvetačo enkrat previdno premešaj.
Pečeno cvetačo prenesi v kozico, s prsti iz lupine previdno iztisni pečene mehke stroke česna, dolij toliko zelenjavne jušne osnove, da le prekriješ cvetačo, posoli in popopraj ter dodaj muškatni orešček ter kuhaj na zmernem ognju približno 15 minut.
Kruh nareži na majhne kockice. Prenesi jih v ognjevarno posodo, pokapaj s stopljenim maslom ali olivnim oljem in peci v pečici, ogreti na 190 stopinj najprej 5 minut. Po petih minutah ognjevarno posodo previdno vzemi iz pečice, na kruhove kocke naribaj parmezan in potresi s sesekljanim peteršiljem ter kocke premešaj, potem pa peci še 5 minut.
Kuhano zelenjavno juho s paličnim mešalnikom ali v mešalniku spasiraj v kremno juho. Če je preveč gosta, dodaj še malo zelenjavnje jušne osnove in juho ponovno zavri. Poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
Juho postrezi v šalčke ter jo okrasi s pečenimi kruhovimi kockami.
BANANIN SUŠI
Te zdrave palačinke s čokoladnim namazom, banano in svežim sadjem so odlične! Pripravi bolj zdravo maso za palačinke, jih premaži z najljubšim namazov ter ovij v banano. Poleg postrezi še malo zdravega sadja in packanje – no, mislila sem reči uživanje! – se lahko začne!
SESTAVINE (za 6 majhnih porcij)
Sestavine za palačinke:
- 50 g ovsenih kosmičev
- 25 g mletih mandljev
- 25 g mletih orehov
- 3 žlice (polnozrnate pirine) moke
- 2,5 dcl mleka
- 1 jajce
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička (rjavega) sladkorja
- 1 majhen ščepec soli
Ostale sestavine:
- 1 žlica (kokosovega) masla ali olja
- 1 posodica malin in/ali borovnic ali katerega koli drugega sadja
- 2 žlici čokoladnega namaza
- 2 žlici arašidovega masla
- 3 banane
PRIPRAVA
Ovsene kosmiče in orehe stresi v mešalnik in zmelji v moko podobno teksturo. Dodaj še mlete mandlje in še enkrat zmelji, da se vse tri “moke” dobro premešajo. Dodaj še 3 žlice pšenične moke in premešaj.
V posodo ubij jajce in ga dobro razžvljaj. Dodaj vanilijevo esenco in mleko ter sladkor in premešaj. V maso umešaj še moko in majhen ščepec soli. Dobro premešaj, da dobiš gostejšo zmes.
Ponev za palačinke zares dobro segrej. Na razbeljeno daj malo masla in nanj vlij zajemalko mase, da dobiš debelejšo palačinko. Po dveh minutah oziroma ko se začnejo delati mehurčki, palačinko previdno obrni in popeci še na drugi strani. Palačinke bodo debelejše od navadnih.
Mase je dovolj za tri debelejše palačinke. Pečene in malenkost ohlajene namaži s poljubnim namazom – čokoladnim namazom in/ali z arašidovim maslom, nanje položi olupljene banane in palačinke previdno zavij. Z nožem posamezne palačinke nareži na majhne okrogle rolice, te položi na krožnik. Krožnik dodatno okrasi še s svežim sadjem.
ZAMRZNJENE BANANINE LUČKE S ČOKOLADO IN RAZLIČNIMI POSIPI
Sladoled! Banane naj otroci okrasijo s svojimi najljubšimi sestavinami – z mrvicami ne moreš zgrešit, otroci bodo navdušeni.
SESTAVINE (za 4 majhne porcije)
- 4 banane
- 100 g bele čokolade
- 100 g temne čokolade
- 1 dcl sladke smetane
- poljubni posipi – zdrobljeni lešniki, kokosova moka, mrvice …
PRIPRAVA
Banane olupi, nareži na polovičke in vanje zapiči palčke, ki bodo držalo kot pri lučkah. Za vsaj eno uro banane, položene na pladenj, položi v zamrzovalnik.
Obe čokoladi ločeno stopi nad vodno kopeljo (posodo položi na kozico z vrelo vodo, posoda naj se vode ne dotika). Da dobiš bolj tekočo čokolado, dodaj še malo sladke smetane. Čokolado lahko tudi odišaviš z vanilijevo esenco in posladkaš s sladkorjem.
Pripravi vse posipe in iz zamrzovalnika vzemi zamrznjene banane. Banane prelij s čokolado in posuj s posipom. Ta del moraš opraviti čim hitreje, da se ti banane ne bodo začele odmrzovati in da, ko jih preliješ čokolado le-ta ne bo že strjena, saj se potem posipi na čokolado ne bodo prijeli. Čokoladne banane pred postrežbo še za dve uri postavi v zamrzovalnik.
Zelo dobri in zanimivi recepti, bomo sprobali. Hvala.
Odlično! Dober tek, pa poročajte, kakšni so se vam zdeli. 🙂