Blog 047: Teden restavracij 2016 jesen: Restavracija Vander in Gostilna Ribič

4 comments

V tokratnem jesenskem tednu restavracij sva z Domnom obiskala dve restavraciji, Restavracijo Vander v Ljubljani in Gostilno Ribič na Ptuju. Obe sta nudili fenomenalne gurmanske užitke in sta od vseh, ki sva jih v sklopu tedna restavracij že obiskala (Cubo, JB, Valvas’or, Sorbara Steak House), daleč najboljši. V nadaljevanju sledi ocena in veliko fotk!

Do sedaj sva z Domnom obiskala že tri tedne restavracij. Najprej sva se udeležila pomladne edicije leta 2015, ko sva šla v Restavracijo Cubo v Ljubljani. V jesenskem delu sva lani obiskala Valvas’or in Restavracijo JB, letos pomladi pa sva šla v Sorbaro. Večinoma je bilo ok, tokratni obisk pa je prekosil vse prejšnje! Več v nadaljevanju – najprej si poglej poročilo iz Vandra, potem pa še iz Ribiča.

Tokratne jesenske edicije tedna restavracij sem se zelo veselila. Predvsem zato, ker obožujem jesenske okuse – buče, kostanj, sladek krompir … Želela sem obiskati še nekaj drugih lokacij, pa je takoj zmanjkalo prostora. Pa spomladi! Tokrat sva z Domnom naredila rezervacijo le za Restavracijo Vander, v Gostilno Ptuj pa sva zavila slučajno in ker so takrat nudili ponudbo s tedna restavracij, sva priložnost z veseljem zagrabila.

Tokratna cena menija je bila 16€.

RESTAVRACIJA VANDER

Te restavracije pred obiskom nisem poznala. Opazila sem jo ob pooooogooostih sprehodih po stari Ljubljani. Interier je zelo eleganten, stilski in zelo čist. Res ne maram načičkanih stilov. Rada imam nežne, nevtralne barve (siva, črna, bela, nežna modra …) in čiste linije. Pred obiskom sem o Vandru nekaj sicer ujela le na Facebooku – fotke bazena na strehi sredi Ljubljane težko sfališ! Bazena tokrat nisva videla, sva pa se najedla.

Rezervacijo za dve osebi sem opravila kar prek maila. Odgovor sem dobila zelo hitro in rezervacija je bila potrjena. Tja sva se z Domnom odpravila sredi dneva, zunaj je ravno nehalo deževati. V restavraciji je že bilo nekaj gostov, a gneče in neprijetnega občutka – gužve res ne maram – ni bilo.

Vzdušje je bilo prav prijetno, glasba ravno prav glasna, osvetljava pa tudi. No, za fotkanje svetloba ni bila primerna, a nekaj fotk sem vseeno naredila.

Vse se začne s prvim vtisom. Poglej no tole: čudovit pogrinjek! ♡ Minimalističen, prijeten na  oko, s čistim priborom in čudovitim kristalom.

Za pit sva izbrala prečudovito vino! Klenart Malvazija ji rečejo. Ravno prav sladko in zelo osvežujoče vino. Vajena sva sicer manj svežih malvazij, zato naju je ta s svojo svežino res presenetila. Da, ime vina sva shranila v shopping listo. Do sedaj ga sicer še nisva našla … upam, pa da ga bova!

Na izbiro sva imela klasične menije: zelenjavnega, mesnega in ribjega. Izbrala sva zelenjavnega in mesnega. Ter oba poskusila vse jedi.

Predjed: Skutina terina na hrastovem listu z rdečo peso in jabolčno omako

Že predjed je bila prava krasotica! Poglej si no to! Barve, tekstura, postavitev krožnika. Pravljica! ♡ Skuta z začimbnicami je bila lepo sočna in odlično začinjena. Obdajala jo je na pogled in otip luštna solatka, s sicer malenkost premalo kislim prelivom. Tudi pesa, ki je ležala v solati, je bila sočna, a prav tako malenkost premalo kisla. Morda je težava le v meni, ker obožujem kislo? Morda. Okusi te predjedi so bili sicer odlični, kombinacija različnih okusov se je čudovito ujemala in vse čestitke za idejo!

Ocena: 4,5/5

Glavna zelenjavna jed: Kostanjev štrukelj polnjen z jesensko zelenjavo na čebulni kremi

Zelenjavna glavna jed je bila sestavljena iz štruklja v božanski kremasti čebulni omaki s pečeno bučo in ohrovtom in blitvo. Omaka je odlično dopolnjevala štukelj, dušena in pečena zelenjava pa je še doprinesla k okusu. Božansko!

Ocena: 5/5

Mesna glavna jed: Počasi pečen hrbet divje svinje v brinjevi omaki s hruškami in pire zelene

Prvič sem poskusila pire iz zelene in bila je ljubezen na prvi okus. Popolnoma očarana sem nad okusom, nad teksturo. Odlično se je podala k mesu, ki je bilo mehko in sočno, ter omaki z dušeno hruško. Super kombinacije – ravno prav kremasto, sladko in nasitno.

Ocena: 5/5

Sladica: Muškatni sladoled s karamelno mrežo v objemu jesenskih meglic

Da so zimske rumene buče zakon, že vem. Da pa jih lahko spremeniš v tako dober bučni sladoled, pa si nisem mogla misliti. Zaljubljena sem v ta bučni sladoled. Kremast, z ravno pravšnjo mero okusa po buči, obdan s karamelno omako … Lahko dobim za domov kar cel liter?! Če bi bila doma, bi krožnik polizala do čistega! Meglica (majhna bučka, iz katere bruha meglica) naju je sicer zaobšla – sva pa videla prezentacijo pri sosednji mizi. Morda je ta show le za več kot 2 osebi?

Ocena: 5/5

Tudi toaletni prostori v Vandru so neverjetni. Obožujem črno barvo (fotoaparat sicer malo manj)! In ta vinska klet?!

Berem, da imajo v Vandru dnevna kosila, ki že na prvi pogled izgledajo fenomenalna, pa še dokaj zmerne cene so. Zagotovo grem še kdaj. Ker so pravi mojstri v okusih, aranžiranju in stilu! Da ne omenjam prijazne postrežbe. Živjo, Ana! 🙂

RESTAVRACIJA RIBIČ

Po enem izmed službenih obveznosti na Ptuju sva po priporočilu ljudi, ki so že jedli na Ptuju, zavila v Ribiča. Da so takrat ravno stregli ponudbo s tedna restavracij, je bil samo plus. Razočarana nisva bila!

Gostilna se nahaja ob reki Dravi, kjer je prečudovito. Srečo sva imela, da sva bila tam v sončnem vremenu. Po obroku sva se še malo sprehodila in naslednjič morava na Ptuj za dlje. Res je prekrasen.

Ob prihodu v notranjost nisem bila ravno navdušena. Interier je … milo rečeno … zastarel. Barve so bohpomagej. Tekstil pa prav tako. Osebje je bilo sicer čisto prijazno in profesionalno.

Pogrinjek je bil sicer čist in tudi sicer čisto ok. Ampak poglej no ta tekstih. Where are we? In the 60’s?!

Pozdrav iz kuhinje: Domača ribja pašteta iz dimljene postrvi na kremi iz rdečega zelja

Oba sva si izbrala ribji meni in za predjed sva najprej dobila tole mojstrovino. Sicer na krožnikih iz Ikee (vem, imava doma enake!) … Ribja pašteta je bila sicer malo preveč maslena, a se je s kremo iz rdečega zelja (whaaat? kulsko!) fino ujemala.

Ocena: 3/5

Predjed: Ribja juha z limonino travo s polnjenim hrustljavim raviolom in dehidrirano zelenjavo

Ribja juhca je bila osvežilna, fino vroča, v njej pa se je namakal ocvrt raviol z ribjim polnilom. Poleg je – se žal ne vidi, ker je pod juho – še nekaj hrustljave zelenjave, ki se v juhi lepo omehča in odišavi. V raviolu je bilo veliko ribjega polnila, kar me je res prijetno presenetilo. Fino! Juhca je bila okrašena še z nekaj kaviarja. Poskusila sem ga prvič in … nič posebnega, a v juhco je fino pasal.

Ocena: 5/5

Glavna jed: File postrvi z rdečo peso v treh odtenkih (kuhana, pire in čips) in njoki muškatne buče s kremasto špinačo

Prečudovita glavna ribja jed! ♡ Vse te barve! Vsi ti okusi! Glavno vlogo zavzema file postrvi, ki je bil ravno prav pečen. Odlično in pohvalno! Družbo je fileju delala rdeča pesa na tri načine – pesin čips je bil fenomenalen! Najbolj pa so me navdušili bučni njoki. Dišeči! Mehki! Božanski! In inspiracija za lasten recept za bučne njoke – klik na recept bučni njoki! Res so bili resnično fenomenalni!

Ocena: 5/5

Sladica: Listnati štrukelj s kostanji in kutino, jurkino omako, kremo sladkega krompirja in moštovim sorbetom

Sladica je bila prava mala umetnija. VELIKO vsega se je znašlo na krožniku. Morda kar preveč vsega. Krema iz sladkega krompirja je bila sicer prav simpatična, štrukelj s kostanjem in kutino pa je bil presuh. Še dobro, da je bil poleg poleg sorber in ogromno enega sadja in krem. Pozdravljam predvsem kremo iz sladkega krompirja in granatno jabolko.

Ocena: 4/5

Toaletni prostori so bili prijetni in čisti. Vse pohvale!

Skupna ocena obeh lokacij je čista petka! Majhna kiksa pri predjedi v Vandru in sladici v Ribiču sta opravičljivi in pozabljeni. Skupna izkušnja je bila sicer fenomenalna in v obe se bom z velikim veseljem vrnila. Ribič naj le zamenja interier – tako moderna hrana v tako zastarelo okolje ne sodi!

Če bi sestavila dream meni, bi vanj vključila: predjed iz Vandra (z malo bolj kislim prelivom), juho iz Ribiča, zelenjavno glavno jed iz Vandra z bučnimi njoki iz Ribiča s pesinim čipsom in sladico iz Vandra. Buče #ftw!

Obe restavraciji sta bili resnično vredni obiska in priporočam, da obiščeš obe. Fenomenalno! ♡♡♡♡♡

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. Vander je bil res fantastičen, medtem ko je bil JB totalni polom. Amapak super, da se najde še kakšen feedback, da vem, da grem naslednjič v Ribiča. 🙂

  2. Ja, JB tudi meni ni bil kul (https://www.sitfit.si/blog/teden-restavracij-2015-jesen-valvasor-in-jb-restavracija/). Jaaa, Ribič je pa res fajn. Pa Valvas’Or je bil tudi ok. 🙂

  3. Ja, JB je katastrofa in človek se vpraša zakaj se sploh to grejo. Se jim splača?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.