Blog 014: Zakaj in kako za vedno spremeniti način prehranjevanja?

2 comments

voda

Ne ne ne. To ni mogoče! Nekaj ni v redu. Bom stopila dol in potem še enkrat gor. Saj ne vidim prav. Nikakor ni mogoče, da kaže toliko. Ampak … kaj pa, če je mogoče? Ma ne no, saj se zgodi, da občasno pokaže narobe, potem pa še enkrat poskusiš in kaže prav. Strah me je! Kaj pa, če še enkrat pokaže isto? Bom … zelo … počasi … stopila … spet … gor. NE! NE! NE! Ne more kazati toliko?! Kdaj?! Kje?! Kako?!

Se je tudi vam že zgodilo, da ste doživeli šok, ko ste stopili na tehtnico? Sama sem ga doživela nekaj let nazaj in ugotovila, da je čas, da nekaj spremenim. Že nekaj časa sem, če sem čisto iskrena, sama pri sebi vedela, da je nekaj narobe.

Ko sem v službi za računalnikom sedela več ur, me je rob hlač tako tiščal v trebuh, da se je odtis poznal še pol ure po tem, ko sem jih zvečer končno slekla.

Ko sem hodila po stopnicah več kot le nekaj nadstropij, sem bila zadihana.

Ko sem stala v kabini in iskala primerne hlače, so bile te vedno tesne – če sem jih sploh spravila nase.

Veliko sem prebrala in spoznala, da je največji krivec prevelike teže nespametno prehranjevanje. Lahko se zahvalim svoji trmasti naravi, da sem prišla do te točke, na kateri sem zdaj. Lažja za 20 kilogramov se počutim neprimerljivo bolje.

Današnji način prehranjevanja je za naša telesa in stopnjo aktivnosti preobilen in količinsko ter kalorično pretežak. Zaužijemo ogromno praznih kalorij, ki nas ne zadovoljijo niti mentalno, niti nas fizično ne nasitijo. Govorim predvsem o pitju sokov in gaziranih pijač ter o grizljanju piškotkov in napolitank med kosilom in večerjo.

Veliko ljudi se ves čas trudi z raznoraznimi dietami, so odločni nekaj spremeniti, vendar se vedno soočijo z eno in isto težavo – med dieto so nesrečni ter med dieto trpijo. Če jim med dieto vseeno uspe premagati sebe in trpljenje, pa se po dieti postopoma nazaj spet zredijo. In kaj je hujšega od trpljenja med dieto? Trpljenje po dieti, ko vsi kilogrami spet pridejo nazaj. In kje je rešitev?

Rešitev je v spremembi prehranjevalnih navad!

Ljudje smo bitja navad in težko, res zelo zelo težko, spremenimo navade. Vendar se vsekakor da. To vam govori oseba, ki je včasih vsak dan pojedla nekaj žlic Nutelle in ki si ni niti v najbolj divjih sanjah predstavljala, da ob mešanih jajčkih ne bi jedla kruha.

Kaj lahko zase naredite že danes:

  • sokovom in gaziranim pijačam se ne odpovejte v celoti, a jih počasi nadomeščajte z vodo in čaji, za začetek poskusite med kosilom in večerjo popiti več kozarcev vode in nič sokov ali gazirane pijače
  • prenehajte kupovati mlečne čokolade in si, ko vam zadiši čokolada, raje privoščite rebro temne čokolade
  • Nutelli se ne odpovejte, a si jo privoščite le enkrat na mesec, z žličko raje napadite arašidovo maslo
  • zvečer se kruhu odpovejte, solata, umešana jajčka in pečene hrenovke so odlične z namazom in solato
  • namesto da bi ob filmu grizljali čips, raje grizljajte kokice, so bolj zdrave od čipsa

Ta kolumna je bila najprej objavljena na Lisa.si.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

2 Comments

  1. Velikokrat pomaga tudi, če se vprašaš, če si res lačna ali si morda le žejna. Ljudje namreč ti dve potrebi pogosto zamenjamo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.