Blog 001: Zakaj Sit Fit?

0 comments

Poznaš tisti zoprni občutek, ko te med sedenjem rob kavbojk tišči v trebuh in komaj, ampak res komaj čakaš, da prideš domov, da jih lahko slečeš ter oblečeš najbolj udobno trenirko na svetu? Tudi jaz ga poznam. In poznam rešitev.

Nabiranje kilogramov

Odvečni kilogrami se pri večini začnejo nabirati takrat, ko dobijo prvo redno službo z osem-urnim delovnikom. Delovnikom, ki več ali manj zahteva nenehno sedenje. Ko pridejo (in se kar ne nehajo!) dnevi, ko si komaj lahko vzameš nekaj časa za kosilo in se do sitega naješ le zvečer.

Startup Stock Photos

Ti je to znano?

Dve leti nazaj sem z neprijetnim in nič kaj optimističnim občutkom stopila na tehtnico in komaj verjela svojim očem. Da, očala, ki sem jih dobila le nekaj mesecev prej, sem imela na nosu. Hmm. Pa sem stopila dol s tehtnice in spet gor. Ne ne, saj to ne more biti res. Tehtnica je pokvarjena! Prav zagotovo je pokvarjena. Ni. Bila. Pokvarjena. Tehtnica je kazala 74 kilogramov. Pri 164 cm višine. Toliko kilogramov v življenju še nisem imela! Nikoli prej nisem niti videla 70+ na tehnici. Nekoč se mi je že 60+ zdelo veliko. 10 kilogramov gor ali dol, praviš? Ko imaš enkrat 10 kilogramov manj se počutiš popolnoma drugače. Še z desetimi kilogrami manj je pa življenje sploh čisto drugačno.

In kako sem prišla do -20 kilogramov?

Obožujem hrano. Živim za hrano in ne le zaradi hrane. Velikokrat je kosilo moj najljubši trenutek v dnevu in seveda nisem edina. Obožujem kuhanje. Nikoli si nisem in si tudi danes ne predstavljam kako bi bilo, če bi se morala vse življenje odrekati čudoviti hrani in se držati neke stroge diete z mnogimi omejitvami in prepovedmi. Vendar pa si tudi ne želim biti pretežka in se ukvarjati s vsemi zdravstvenimi težavami, ki sledijo debelosti. In kaj je rešitev?

Najprej zgodba izpred petih let. V roke sem dobila knjigico 90-dnevna ločevalna dieta Brede Hrobat in ker je prvi prelet knjigice izgledal obetajoč, sem se lotila svoje prve diete v življenju. Pa sem brala – za kosilo na prvi dan diete file piščanca skuhaj v vodi.

chicken-breast-279847_1280

Čakaj malo, kaj? File piščanca skuhamo v vodi? Hmmm. Se hecate? In kaj potem, gremo na operacijo ali smo pravkar prestali operacijo in moramo zato jesti to nedefinirano in ubogo hrano?!

Vendar pa sem se vseeno držala navodil v knjigici in po 90-ih dneh sva oba z Domnom shujšala za okoli 12-14 kilogramov. Super! Zmaga! Uspelo nama je! Da, dieta je uspela. Dokler nisem pred dvema letoma spet stopila na tehtnico, ki mi je očitajoče pokazala 74 kilogramov, 5 več kot pred petimi leti. Uf! Kaj se je zgodilo?! Težavo vidim v tem, da sem po koncu diete pred petimi leti spet začela nespametno jesti in kilogrami so prišli nazaj. Vsi kilogrami. In še dodatnih pet. Blaaah.

Čas je bil za spremembo

Pred dvemi leti sem zato v roke spet prijela knjigico 90-dnevna ločevalna dieta. Se spet spomnila načel ločevalne diete – ne mešaj sestavin, imej štiri-dnevne cikle in zajtrkuj le sadje itd. A čas je bil za spremembo. Ker se imam rada in želim jesti dobro, sem začela jedilnike prirejati po svoje. Princip sem obdržala, jedi pa sem spremenila. Jedi, ki jih najdeš na tem spletnem mestu vsebujejo veliko dišavnic, veliko zelenjave in sadja ter začimb.

Cvetačne kroglice

Spomladi 2013 sem tako skupaj z Domnom spet začela z dieto, z dieto po moje. Tokrat s svojimi lastnimi recepti in s posvojenimi in prirejenimi recepti mnogih različnih avtorjev, tudi z recepti od Jamieja, Gordona, Elaine in še od mnogih drugih. In tako naenkrat dieta kar ni bila več dieta! Prvi trije dnevi v ciklu se sploh niso zdeli dietni. Le četrti dan, ko je na jedilniku le sadje in zelenjava je težje. Ampak malo truda je pa le treba vložiti in se pokesati za vsa leta prenajedanja!

Sit Fit zate in zame

Ker nama je z Domnom uspelo brez posebnega trpljenja shujšati za 40 kilogramov, vsak od naju je lažji za 20 kilogramov, in ker je od diete minilo že vrč kot pol leta in sva težo obdržala, sva se odločila postaviti to spletno mesto in še komu pomagati v boju s kilogrami.

Ker ni nujno, da je izguba kilogramov mučen postopek.
Ker ni nujno, da v času diete jemo samo zanič hrano.
Ker živimo le enkrat.

Vabim te, da se mi pridružiš. Prebrskaj med recepti (ves čas bom tudi dodajala nove), preberi navodila za prehranjevanje med in po dieti, naroči se na mailing in spoznaj, da je za uživanje v hrani in za ohranjanje idealne teže potrebno le eno – da jemo pametno. Welcome!

Na koncu še zahvala – hvala Sari in Martinu za pomoč pri izdelavi tega spletnega mesta! Super sta!

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.