Blog 055: Mini vrt 2017 #1

0 comments

Tudi letos na mojem balkonu ni okrasnih rožic, kajti tudi letos na mojem balkonu kraljuje mini vrt. Tokrat sem ga v primerjavi z lani, ko sem ga postavila že sredi aprila, postavila zelo pozno. Zaradi nizkih temperatur in nestanovitnega vremena sem letos vrt postavila šele desetega maja. Od takrat je že marsikaj zraslo, več pa si preberi in oglej v nadaljevanju.

Letos imam mini vrt že tretje leto. O vrtu predlani si preberi v zapisu mini vrt 2015 #3, o lanskem vrtu za v zapisu mini vrt 2016 #3. Največ o tem, kako se pravzaprav lotiti projekta mini vrt – kar pravzaprav pomeni le to, da imaš improvizirani vrt na balkonu – pa si preberi v prvem zapisu mini vrt 2015 #1.

Letos sem se mini vrta lotila še bolj sistematično kot prejšnji dve leti. Najprej sem balkon očistila, potem pa iz kleti prinesla vse posode.

Posode sem razporedila po balkonu, potem pa sem se lotila načrtovanja. Okviren seznam rastlinic, ki jih želim vzgojiti, sem imela že prej, natančneje pa sem se priprave seznama lotila v tem koraku. V vsako posodico sem dala listek z napisano rastlinico, potem pa sem se lotila dela.

Odšla sem po nakupih, potem pa sem sejala in sadila. Bilo je luštno, bilo je sproščujoče in bilo je navdušujoče. Uživam na mojem malem mini vrtu!

Letos mi dodatne zemlje ni bilo potrebno kupiti. Imela sem je nekaj še od lani, v kleti sem imela še celo neodprto vrečo zemlje, eno veliko vrečo pa mi je dal še oči. Oči mi je dal tako s stiroporom, da je zemlja bolj zračna.

Ker so bile vse tri vrste zemlje dokar skromne s hranili, sem zemljo dva tedna po zasajitvi obogatila z gnojilom. Solato sem zalila s tekočim gnojilom, v drugo zemljo pa sem dala gnojilo v obliki majhnih grenulc. Rast se je nekaj dni po gnojenju vidno razbohotile. Vidiš, tudi naknadno se rastlinice da pognojiti. Si bom pa za naslednje leto zapomnila, da bom zemljo pognojila že prej.

Za začetek sem se držala nekaj sklepov, ki sem jih zapisala po lanski končani sezoni. No, skoraj vseh. Pa poglejva, kaj se te dni dogaja na mojem mini vrtu.

Takole je bilo med delom. Organiziran kaos in veliko prav luštnega pacanja. Presenetljivo letos med delom ni pihalo – čeprav je pihalo skoraj ves mesec skupaj – tako, kot prejšnja leta.

Pa poglejva natančneje. Letos paprik nisem sadila, saj so vsako leto do sedaj potrebovali reees dolgo časa, v tem času pa zasedali veliko prostora. Se ne splača! Lastnik sadik feferoniv nisem vzgajala. Bom pa – ker letos malo zamuja – v kratkem predvidoma dobila dve sadiki feferonov of Damjana s Chili13.

Rukolo, solato, mešanico solat in špinačo sem posejala. Letos pa sem prvič posejala tudi blitvo.

Berivka in špinača po kakšnem dobrem tednu.

In berivka po dobrih dveh tednih.

Pa še solata, ki sem jo posadila – torej ne iz semen, ampak so zrasle iz majčkenih sadik. Najprej sadika ob sejanju.

In dva tedna kasneje.

Letos redkvic nisem sejala, ker rastejo resnično dolgo. Sem pa v največje korito, ki jih imam, posejala korenje. Poleg pa sem posadila mlado čebulico. Sadike mi je dala mami.

Takole so zrasle v desetih dnevih! Zadaj pa se lepo vidi tudi že korenje.

Lastnih sadik paradižnikov letos nisem vzgajala, sem pa posadila štiri kupljene. Dve cepljeni, dve pa ne. Vse štiri rastlinice so češnjevi paradižniki.

Še pred trgovino.

Nekaj dni v novem okolju.

In po dveh tednih.

Paradižnik že cveti. In to večkratno!

Ker pretekla leta nisem imela velikega uspeha z jagodami, sem letos posadila le eno sadiko. Pridno že cveti.

Tudi sveže dišavnice že prav z veseljem uporabljam.

Letos imam baziliko, peteršilj, drobnjak, timijan, rožmarin in letos prvič koriander.

Posadila sem tudi sadiko mete, ki mi jo je dala sestra Lidija.

Meta že pridno raste.

Nekje sem brala, da lahko doma vzgajamo tudi ingver, pa sem ga posadila v zemljo. Uporabljal naj bi se tako: ingver izkoplješ iz zemlje, odlomiš kolikor ga potrebuješ in zopet zakoplješ. Medtem naj bi ponovno rastel. Poskusila še nisem, bom pa v kratkem.

Pa še dve živalski prigodi. V največjem koritu se je čez zimo in najbrž v začetku pomladi naselili nekaj “luštnih” gosenic. Naj bi bili gosenici majskega hrošča. Najbrž ne bom nikoli izvedela, kaj so (bili), saj sem vse odstranila v drugo življenjsko okolje (aka, pometala sem jih v travo pod balkonom).

Prav čestitat si moram, da nisem kričala, ko sem jih videla. Še dobro, da sem nosila rokavice in se jih “dotikala” le z lopatko. Brrr.

Druga živalska prigoda pa so uške na jagodah. Sem jih že pošpricala z bio, eko in ne vem kaj še sprejem proti ušem. Za enkrat deluje.

Toliko za sedaj. V toku sezone sledi najbrž še kak zapis in veliko fotk. Do takrat pa lahko v komentarjih zapišeš kak komentar, mnenje in vprašanje.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.